Romana Barboříková
9. září 2022 • 14:30

Excesy lídrů Vuelty: Evenepoel prý už ego zvládl, Lópezovy nervy na pochodu

Vstoupit do diskuse
0
  • Remco Evenepoel v 18. etapě Tour de FranceRemco Evenepoel v 18. etapě Tour de FranceFOTO: Profimedia.cz

    Dlouhé hodiny šlapou v závodu na kole, mnozí by si řekli, že cyklisté díky tomu musí být vyklidnění. Jenže opak je někdy pravdou. I oni se často prostřednictvím médií umí do sebe pustit, někteří si tu a tam frustraci vybijí na neukázněných fanoušcích. A nejednou se stane, že nesouhlas s rozhodnutím týmových ředitelů dají najevo přímo v závodu dost výmluvnými gesty. Které z největších hvězd současné Vuelty a España mají nejvíc horké hlavy?

  • Roztržka dvou kohoutů kvůli MS

    REMCO EVENEPOEL (Bel.)

    Věk: 22 let

    Tým: Quick-Step Alpha Vinyl

    Na Vueltě a España 2022: 1. místo (před 19. etapou)

    Počet Grand Tours: 2

    Už od doby, kdy jako devatenáctiletý belgický talent přišel do jednoho z nejlepších týmů na světě, byl Evenepoel znám tím, že často neudrží nervy na uzdě. To se pak někdy negativně projevilo i na jeho výsledcích. Navíc už od svého mládí má, díky velkému talentu, také obrovské sebevědomí. To se ukázalo na loňském mistrovství světa v belgické Lovani.

    V domácím prostředí byl jako hlavní lídr belgické reprezentace určen Wout van Aert a podle toho také trenér vytvořil taktiku. Jenže Evenepoel měl pocit, že mu bylo ukřivděno a že on je ten den lepším závodníkem, a tak, navzdory pokynům, rozjel svůj závod. Jenže to bylo příliš brzy, jemu pak došly síly a nestačilo to ani na vlastní výsledek, natož aby pomohl reprezentačním parťákům. Belgičané z toho nadšení nebyli, jenže tehdy jednadvacetiletý závodník ještě přilil olej do ohně, když si prostřednictvím médií postěžoval, že nechápe, proč se jelo na Van Aerta, když on se cítil lépe a že nebyla jasně určená taktika. Proti tomu se zase ohradil Van Aert, který potvrdil, že taktika se jasně řekla před startem. A rozmíška byla na světě. Až letos na jaře si prý tito dva kohouti společně sedli a vzduch pročistili.

    I nyní na Vueltě se zdá, že slova týmového bosse Patricka Lefevera o tom, že jeho chráněnec mentálně vyzrál, byla pravdivá. Zatímco rudý hadr býky rozzuří, zdá se, že Evenepoel je v červeném dresu lídra závodu velmi vyklidněný.

    Remco Evenepoel zaútočil ve finiši 18. etapy VueltyFoto Profimedia.cz

  • Škoda každé facky, která padne vedle?

    MIGUEL ÁNGEL LÓPEZ (Kol.)

    Věk: 28 let

    Tým: Astana Qazaqstan

    Na Vueltě a España 2022: 4. místo (před 19. etapou)

    Počet Grand Tours: 12

    Zdá se, že i přes obrovské zkušenosti a dlouhá léta v pelotonu od tohoto drobného Kolumbijce nikdy nevíte, co čekat. Své o tom ví třeba i český cyklista Jan Hirt, který mu dva roky v Astaně dělal superdomestika. Právě Hirt pak musel svého lídra krotit v roce 2019 v jedné z etap italského Gira. Tam se totiž Lópezovi nešťastnou náhodou nepozorný fanoušek, který sledoval něco jiného než závod, připletl pod kolo a muž, který útočil na pódium této Grand Tour spadl. Jeho frustrace byla tak velká, že si dotyčného fanouška okamžitě podal a dal mu pár facek. Druhý den se sice za svou horkou hlavu omluvil, ale už se stalo.

    Nervy na pochodu pak sehrály svou roli před rokem na Vueltě a España, kde se, tehdy v dresu Movistaru, sám od sebe, navzdory příkazům sportovních ředitelů, rozhodl během 20. etapy sesednout z kola a v závodu nepokračovat. Přitom mu patřila 3. příčka v průběžném pořadí. Výsledkem bylo po necelém ročním působení ve španělském celku předčasné ukončení kontraktu.

    Miguel Ángel López byl Astanou suspendovám. Měl se zaplést do pašování drogFoto Instagram

  • Sbalil kufry a odjel z Tour

    ROHAN DENNIS (Austr.)

    Věk: 32 let

    Tým: Jumbo-Visma

    Na Vueltě a España 2022: 58. místo (před 19. etapou)

    Počet Grand Tours: 11 (z toho šest nedokončil)

    Australský cyklista patřil svého času k nejlepším časovkářům na světě. Tuto disciplínu ovládl na světových šampionátech 2018 a 2019. A právě rok 2019 patří k nejkontroverznějším v jeho kariéře. Tehdy závodil první, a jak se pak ukázalo, i poslední sezonu za tým Bahrain-Merida. Tento celek ho nominoval i na Tour de France. Jenže rodák z Adelaide tehdy evidentně v novém celku nebyl spokojený a s mnohými věcmi a rozhodnutími nesouhlasil. Vrcholem bylo, když na Tour nedokončil 12. etapu, beze slova se sbalil a z Francie odjel. Logickým následkem pak bylo ukončení smlouvy, a to ještě během sezony (trvala do 13. září). Výkony v souboji s chronometrem to však vůbec neovlivnilo. Dennis se připravoval sám a na MS v Yorkshiru pak obhájil duhový trikot.

    Australan Rohan Dennis bude v časovce na mistrovství světa obhajovat zlatou medailiFoto Profimedia.cz

  • Přeborník v hodu lahví

    JUAN PEDRO LÓPEZ (Šp.)

    Věk: 25 let

    Tým: Trek-Segafredo

    Na Vueltě a España 2022: 88. místo (před 19. etapou)

    Počet Grand Tours: 4

    Je to Španěl, a tak i u tohoto objevu letošní sezony je třeba očakávat jistou dávku temperamentu. Že ale může být někdy víc než únosná, se přesvědčil na letošním Giro d´Italia Sam Oomen z týmu Jumo-Visma. Tehdy muž v růžové s Oomenem bojovali o pozice, což se Španělovi nelíbilo, a tak po svém soupeři hodil bidon. Okamžitě po etapě se mu za to veřejně omluvil, že šlo o náhlý projev emocí. Ty během italské Grand Tour ukázal ještě víckrát, i když to už většinou neodnesl žádný další cyklista. Ale do budoucna se asi mají fanoušci, kteří mají rádi temperamentní cyklisty, na co těšit.

    Juan Pedro López v cíli 14. etapy Gira, v níž přišel o celkové vedeníFoto Reuters

  • Vysílačka z ucha ven aneb Už vás nebudu poslouchat

    JOAO ALMEIDA (Port.)

    Věk: 24 let

    Tým: UAE Team Emirates

    Na Vueltě a España 2022: 6. místo (před 19. etapou)

    Počet Grand Tours: 4

    Je talentovaný, skvělý vrchař, který svým tempem většinou dokáže přelstít i soupeře, kteří mu v kopci nejprve ujedou. Navíc je výborným časovkářem, což je pro celková pořadí Grand Tour skvělá kombinace. Jenže i jemu občas trochu ujedou nervy. Hlavně pak dokáže dát velmi okatě najevo svůj nesouhlas s rozhodnutím sportovních ředitelů. Jako při loňském Giro d´Italia, kde ještě závodil v dresu Quick-Stepu.

    Ačkoliv to tým nikdy přímo neřekl a pro Remca Evenepoela to byl vůbec první GT a ještě ke všemu jeho první závod po těžkém zranění, jela belgická sestava na tohoto mladíka. Nejpatrnější to bylo v etapě vedoucí po prašných šotolinových úsecích klasiky Strade Bianche. S nimi si Evenepoel neuměl moc poradit, zatímco Almeida byl tehdy v popředí. Jenže týmový rozkaz zněl tehdy jasně a díky Portugalcově gestu ho snadno pochopil i televizní divák, který vysílačku Quick-Stepu neslyšel.

    „Počkej na Remca!“ Almeida vztekle vytrhl sluchátko z ucha a chvíli pokračoval dál, jenže brzy vychladl, sluchátko dal zase zpět a na Evenepoela počkal. Už ale nečekal na prodloužení kontraktu u Belgičanů a domluvil se s týmem ze Spojených arabských emirátů, kde dostává i vlastní prostor.

    Joao Almeida musel odstoupit z Gira kvůli coviduFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud