30. ledna 2011 • 11:59

Štybar obhájil titul mistra světa v cyklokrosu!

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil titul mistra světa. Na šampionátu v německém St. Wendelu vyhrál zcela suverénně o 18 sekund před Svenem Nijsem z Belgie, třetí skončil další Belgičan Kevin Pauwels.Závod jste mohli sledovat ONLINE na iSport.cz.


 

 

 

 



Pětadvacetiletý Štybar prodloužil svou skvělou sérii, když od vstupu do kategorie elite získal pokaždé medaili. V letech 2008 a 2009 skončil na druhé příčce, před rokem v Táboře šampionát poprvé vyhrál.

"V Táboře to bylo asi těžší, protože ten tlak okolí na mě byl mnohem větší než teď. Na druhou stranu tady každý ode mě očekával, že buďto vyhraji, nebo se uzavře ta sezona jako špatná. Ten tlak jsem si na sebe tentokrát nasadil tak trochu sám, protože jsem chtěl prostě potvrdit, že jsem pracoval opravdu poctivě jen kvůli tomuto závodu. A nakonec se to i povedlo," řekl novinářům Štybar.

Český cyklokrosař suverénně ovládl závod v NěmeckuFoto ČTK


Jeho vítězství se začalo rodit v sedmém z celkových 11 kol. Do té doby se z vícečlenné vedoucí skupiny postupně vyčlenilo vedoucí duo Štybar - Nijs, po nástupu v sedmém okruhu už měl český jezdec na svého zkušenějšího soka šest vteřin k dobru.

V osmém kole navíc svůj náskok navýšil na 20 vteřin a bylo zřejmé, že pokud ho nepotká pád nebo potíže technického rázu, o obhajobu titulu již nepřijde. Přibližně dvacetisekundový náskok si Štybar přivážel okruh za okruhem do cílové rovinky i ve zbytku závodu a v posledních metrech si již mohl s rukama nad hlavou v klidu vychutnávat potlesk fanoušků.

Štybar zvítězil s možná až nečekaně velkým náskokem a přehledem. "Nikdo nečekal, že bych mohl vsadit vše na jednu kartu. Byl to můj velký risk, když jsem vynechal závod (Světového poháru) v Pontchateau, ale na Mallorce jsem trénoval tak tvrdě, jak jsem jen mohl. Když jsem zmínil na síti Twitter, kolik hodin trénuji, tak tomu možná mnozí vůbec nevěřili," připomněl Štybar, kde nabral skvělou formu po zranění kolena v závěru roku.

Nyní může být šťastný, že jeho snaha nepřišla vniveč. "Tohle byla jediná možná cesta, jak se ta sezona mohla nakonec stát sezonou povedenou," doplnil Štybar.

Zdeněk Štybar
Zdeněk Štybar


Poražený Nijs: Zdeněk byl nejsilnější


Před jeho výkonem smekl i ostřílený Sven Nijs, který sice zajel vynikající závod, ale na českého suveréna nestačil. "Nejsem vůbec nijak zklamaný, protože jsem dnes zajel svoje maximum a udělal jsem vše, co jsem mohl. Byl to krásný závod, ale byl jsem až tím druhým nejsilnějším. Zdeněk byl prostě lepší, nejsilnější z nás, proto zaslouženě vyhrál. Já jsem za druhé místo opravdu velmi šťastný," prohlásil Nijs.

Z dalších českých zástupců si vedl nejlépe zkušený Petr Dlask, který projel cílem na 14. pozici se ztrátou dvou minut a 16 vteřin za vítězným Štybarem. Po nedávné zlomenině klíční kosti nedokončil závod jediný ze sedmičky českých reprezentantů Radomír Šimůnek.

Česká výprava se tak po dvou bronzech Karla Hníka a Kateřiny Nashové dočkala i nejcennějšího kovu v nejsledovanějším závodě cyklokrosového vrcholu sezony.

ONLINE PŘENOS ZÁVODU

Obnovit stránku

15:05 Zdeněk Štybar obhajuje titul mistra světa! Český jezdec po suverénním výkonu ovládl závod před Belgičanem Nijsem.


15:03
Český jezdec stále drží náskok před Nijsem. Štybar si jede pro zlatou medaili!

14:59
Štybar jede fantastický závod. Při vjezdu do posledního kola ho o obhajobu světového titulu připraví jen pád či technická závada.

14:54
Do konce závodu zbývá posledních 5,5 km. Štybar si drží dvacetivteřinový náskok na druhého Nijse.

14:47
Tři kola před cílem už Nijs ztrácí na Štybara 20 vteřin. Takový náskok vypadá hodně slibně.

14:44
Štybar dál zvyšuje náskok na druhého Nijse. Závod se pro obhájce titulu vyvíjí víc než dobře, po trati doslova létá.

14:41
Štybar si během chvíle vytvořil velký náskok. Nijs navíc bude ještě muset do depa měnit kolo, čímž ztratí další metry. Čtyři kola před cílem Štybar vede před Nijsem o čtyři vteřiny.

14:39 Štybar vyměnil v depu kolo a zaútočil. Nijs měl drobné problémy, nástup českého jezdce nezachytil. Možná jde o jeden z klíčových momentů závodu.

14:37
Dlask je zatím 12., jednalo by se o jeho nejlepší umístění v sezoně.

14:34
Momentálně to vypadá, že o titul se popere dvojice Nijs, Štybar. Oba si v čele závodu vytvořili už hodně slušný náskok. Do cíle zbývá pět kol.

14:27
Štybar je stále na první pozici. Stíhá ho Sven Nijs, další skupinka už má šest kol před cílem drobnou ztrátu.

14:22
Sedm kol před cílem to má obhájce titulu skvěle rozjeté, čeká ho ale ještě pořádná dřina. Na čele se sjelo šest cyklistů. Štybar to má velice těžké, ostatním jezdcům se ho nechce na prvním místě střídat.

14:18
Závodníci mají za sebou tři kola. Zdeněk Štybar je nejaktivnějším z čelní skupinky, kde jsou momentálně tři jezdci.

14:14
Fantasticky jede Petr Dlask. Stříbrný mistr světa z Tábora před sedmi lety zatím jede na 15. místě a je zatím druhým nejlepším Čechem v závodu.

14:10
V první dvacítce se drží i ostatní Češi - Radomír Šimůnek mladší s Petrem Dlaskem. Štybar je momentálně na druhé pozici.

14:07
Do čela se dostávají belgičané vedení Svenem Nijsem, Štybar se drží v čelní skupince.

14:04 Štybar je po startu na prvním místě, stíhá ho Belgičan Sven Nijs.

14:00
Závod začal.


Nashová vybojovala bronz

Česká cyklokrosařka Kateřina Nashová vybojovala na mistrovství světa v Sankt Wendelu bronzovou medaili. Vítězkou se stala potřetí za sebou Nizozemka Marianne Vosová, druhá skončila Američanka Katherine Comptonová. Zlatou medaili bude v kategorii Elite obhajovat Zdeněk Štybar. Jeho závod začne ve 14:00.

Trojice pozdějších medailistek ujela zbytku pelotonu již v třetím kole a od té doby zvyšovala náskok, přestože se je snažila dohnat legendární Němka Hanka Kupfernagelová.

V posledním kole nastoupila Vosová a při jízdě za svým čtvrtým titulem nedala soupeřkám šanci. Nashová se však přesto mohla radovat z bronzu, který jí před rokem v Táboře těsně o jedno místo unikl.

Česká výprava tak má před závěrečným závodem šampionátu, jímž bude nejočekávanější závod mužů kategorie elite, na kontě dvě medaile. Stejně jako Nashová vybojoval v sobotu třetí příčku Karel Hník v závodu jezdců do 23 let.

 

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud