2. července 2012 • 17:36

Cesta do pravěku. Začal extrémní ultramaraton přes Česko a Slovensko

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závodníci, dobrodruzi, blázni, nadšenci. Celkem 114 účastníků, na které sedí předchozí charakteristiky, se v neděli vydalo na trať akce Craft 1000 Miles Adventure – drsného ultramaratonu bez zabezpečení napříč Českem a Slovenskem pro cyklistiky, chodce i koloběžkáře, který v Evropě nemá obdoby.



Nejlepší bude v cíli za týden, nejpomalejší pak třeba než za měsíc. Craft 1000 Miles Adventure je závod, který má na 1600 kilometrech jen start, cíl a tři kontrolní stanoviště včetně kratšího finiše na metě 500 mil. Zbytek?

Co nejvíce odlehlé kouty Česka a Slovenska. Druhý ročník ultramaratonu bez zabezpečení pro cyklisty, chodce a koloběžkáře začal v neděli ve 14 hodin v obci Hranice u Aše. Konec je v nejvýchodnější slovenské vsi Nová Sedlice.

Na trať se vydalo 114 účastníků. K drtivé většině patří cyklisté na horských kolech, vedle nich se snaží i šest chodců či dálkových běžců a jeden koloběžkář. Upravenou trasu pak dokonce absolvuje s doprovodem závodník na handbiku.

Start podniku, v němž obhajuje loňský premiérový triumf bývalý mistr Evropy v bikové 24hodinovce Zdeněk Kříž, provázel vytrvalý déšť. „Už se nám z toho asi stane tradice, přitom hlásili v předpovědi tropická vedra,“ uvedl Jan Kopka, zakladatel akce a extrémní cyklista, jenž vyhrál v roce 2007 nejbrutálnější závod světa Iditarod na Aljašce. Právě po něm ho napadlo uspořádat modifikaci i ve středu Evropy.

Nejde sice o úplný boj o se sebou samým mimo civilizaci, ale pro člověka zvyklého na komfortní život se jedná o cestu do pravěku. Terén na opuštěných a často roky nepoužívaných cestách je náročný.

Vedle toho účastníkům hrozí, že na Slovensku v okolí pohoří Fatra a Tatry potkají medvědy. Vyhnout se rizikovým oblastem nemohou – trasa se musí dodržovat pomocí GPS.

„Ani moc nevím, proč to vlastně znovu jedu. Asi proto, že si zase rád vyzkouším, kam až jsem schopen se dostat. Za rok mě ale na startu už nikdo neuvidí,“ tvrdil Josef Eliáš, který na kole loni absolvoval kratší variantu závodu a ukončil v cíli po 500 mílích.

Nebyl sám, komu nestačila loňská účast. Podobně na tom byla i další zhruba třicítka závodníků. „Kamarád mi řekl, že jsem ufon, když se chci do něčeho takového opět pustit. Tak jsem si dal na helmu tykadla, abych mu to potvrdil,“ prohlásil další účastník Robert Klepl, jenž v roce 2011 dokončil pouť dlouhou 1000 mil na děleném 29. a 30. místě.

Na trať se měl vydat i Pavel Husa, výherce soutěže deníku Sport. Ceny, kterou bylo startovné zdarma, se však vzdal kvůli studijním důvodům. Více informací včetně aktuálních výsledků sledujte na www.1000miles.cz.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud