24. září 2014 • 19:15

Bárta skončil na MS v časovce devátý. Zlato bere vítěz OH Wiggins

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Jan Bárta skončil v časovce na mistrovství světa ve španělské Ponferradě na devátém místě. Své první zlato získal Brit Bradley Wiggins, vítěz této disciplíny na olympiádě v Londýně 2012, jenž tak překazil útok na rekordní čtvrtý triumf za sebou Tonymu Martinovi z Německa. Ten dojel druhý, třetí byl Nizozemec Tom Dumoulin. Další český zástupce Petr Vakoč obsadil 29. místo.



Devětadvacetiletý Bárta, třetí z časovky na Tour de France a po letošním mistrovství ČR i držitel domácího hattricku v časovce, toužil vylepšit své maximum v podobě sedmé příčky na MS před dvěma lety v Nizozemsku. Závod na 47 kilometrů dlouhé trati s převýšením 458 metrů rozjel výborně, ale třetí čtvrtina mu nesedla a na vítězného Wigginse ztratil minutu a 43 vteřin. Více než minutu činilo jeho manko na bronzového Dumoulina.

"Je to desítka, která byla mým prvním cílem. A ten se podařilo splnit," řekl ČTK Bárta. Zároveň však kyjovský rodák připustil, že pomýšlel i výše. "Je to solidní výsledek, ale doufal jsem, že by to mohlo být třeba i lepší. Bohužel to nevyšlo, s tím už se ale teď nedá nic dělat," doplnil Bárta.

Trať byla z jeho pohledu relativně dobrá. "I když nebyla pro mě úplně ideální. Ale byla stejná pro všechny. Na prvním mezičasu jsem byl vcelku vepředu, pak jsem kapku ztratil, když jsem tam trochu vypadl z tempa. Ale ono je to těžké si ty síly rozložit úplně dokonale. Pak jsem se zase rozjel," popsal Bárta.

Společně s Vakočem a Zdeňkem Štybarem se představí i v nedělním silničním závodě. "Ještě tady není Zdeněk, takže teprve budeme řešit, jak to pojedeme, ale určitě se na ten závod už teď těším," prohlásil Bárta.

Ze 64 závodníků na startu, mezi nimiž chyběl čtyřnásobný vítěz z minulosti Švýcar Fabian Cancellara, jenž se rozhodl šetřit síly na nedělní silniční závod, se boj s chronometrem vydařil nejlépe Wigginsovi. Na prvním mezičasu sice ztrácel na hlavního favorita Martina čtyři vteřiny, ale pak už převzal taktovku a celou trať pokořil při rychlostním průměru 50,08 kilometru v hodině za necelých 56 a půl minuty. Martina nechal za sebou o 26 sekund.

"Těžko mohu svoji radost popsat slovy. Šel jsem do závodu s vědomím, že mám právě na tohle dobře připravené nohy. Když jsem viděl profil trati, bylo mi jasné, že pokud mám někdy někde porazit Tonyho, bude to na trati, jako je tahle," prohlásil v televizním rozhovoru Wiggins, jenž měl z časovky na MS dosud na kontě dvě stříbra (2011 a 2013) a rivala Martina předčil jako jediný rovněž na hrách v Londýně.

Martin má již šestou časovkářskou světovou medaili, po vítězstvích v letech 2011 až 2013 a dvou bronzech přidal do sbírky cenných kovů první stříbro. Nejúspěšnějším časovkářem MS zůstává Cancellara s čtyřmi zlatými a třemi bronzovými medailemi.

Dvaadvacetiletý Vakoč, třetí nejmladší muž ve startovním poli, skončil v třetí desítce. Na vítězného Brita ztratil přes tři a čtvrt minuty.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Ponferradě (Španělsko):

Muži - časovka (47,1 km):

1. Wiggins (Brit.) 56:25, 2. Martin (Něm.) -26, 3. Dumoulin (Niz.) -41, 4. Kirijenko (Běl.) -48, 5. Dennis (Austr.) -58, 6. Malori (It.) -1:12, 7. Oliveira (Portug.) -1:22, 8. Vorobjev (Rus.) -1:30, 9. Bárta (ČR) -1:43, 10. Castroviejo (Šp.) -1:44, ...29. Vakoč (ČR) -3:18.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud