26. června 2016 • 13:42

Kreuziger se dočkal prvního domácího titulu, za ním slavil Saganův bratr

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Kreuziger se stal domácím šampionem v závodě s hromadným startem na společném mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice. Třicetiletý profesionál stáje Tinkoff se dočkal prvního českého titulu.



Za pátým jezdcem celkového pořadí Tour de France 2013 dojeli Juraj Sagan, který se tak stal mistrem Slovenska, a Zdeněk Štybar. Pro český bronz si za celkově čtvrtým Peterem Saganem dojel Martin Hunal.

Kreuziger přes své prvenství nemá na rozdíl od vítěze čtvrteční časovky Leopolda Königa ještě jistotu účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Český svaz cyklistiky uzavře nominaci během dnešního odpoledne.

Přes dvě třetiny více než 185 kilometrů dlouhého závodu, který se jel na devět okruhů o délce 20,6 kilometru se startem a cílem v Kyjově, strávila v čele sedmička uprchlíků Michael Kolář, Erik Baška, Jan Kovář, Jonáš Vojtěch, Martin Boubal, Václav Nežerka a Petr Swaczyna.

Ti měli ještě po šesti okruzích více než pět minut k dobru, pak se v sedmém kole utrhla trojice Kolář, Baška a Kovář, ale tou dobou již František Sisr tahal na zteč hlavní skupinu, v níž byly i hlavní hvězdy závodu.

V předposledním kole vyrazil vpřed Kreuziger, za ním Hunal se Štybarem, vítěz loňského závodu ze Žiliny Peter Sagan a jeho starší bratr Juraj. V nástupu do posledního okruhu už měli manko pouhých 20 vteřin a záhy dotáhli trio uprchlíků.

Peter Sagan pomohl Jurajovi dotáhnout se na úplné čelo, dopomohl tak svému sourozenci ke slovenskému titulu, neboť sám se držel zpět. O tom českém rozhodl Kreuzigerův nástup do závěrečného stoupání, který nikdo nechytil. Kreuziger dojel do cíle v čase 4:45:21, Juraj Sagan zaostal o pět sekund, Štybar o šest.

"V jednu chvíli to vypadalo beznadějně, když ta skupina v čele vedla skoro o osm minut, ale František Sisr tam odvedl skvělou práci, pak pracoval výborně i Peter Sagan. Já využil příležitosti, když se Zdeněk otočil, a byla to jedna z mála příležitostí, jak to rozhodnout," řekl Kreuziger v rozhovoru pro Českou televizi.

"Ze Zdeňka jsem měl obavy, protože je to samozřejmě skvělý závodník. Ale měl jsem pak dobré nohy, takové, jak měly být," dodal Kreuziger.

"Roman závodil od začátku hodně agresivně a věděl jsem, že má dneska velkou chuť vyhrát. To jsem měl ale i já. V posledním kopci jsem však začal chytat křeče a nebyl jsem na Romanův nástup schopen vůbec reagovat," přiblížil Štybar, který byl v případě závěrečného spurtu favoritem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud