6. března 2021 • 21:28

Van der Poel ovládl Strade Bianche, ve finiši setřásl mistra světa

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistický závod Strade Bianche zařazený do elitního seriálu WorldTour vyhrál Nizozemec Mathieu van der Poel. Mistr světa v cyklokrosu těsně před cílem v toskánské Sieně setřásl úřadujícího světového šampiona na silnici Francouze Juliana Alaphilippea a zvítězil s náskokem pěti sekund. Na třetím místě s mankem 20 sekund přijel další člen skupinky uprchlíků Kolumbijec Egan Bernal, předloňský vítěz Tour de France.



Na 15. místě dokončil závod na 184 kilometrů, z nichž 63 kilometrů tvoří šotolinové cesty, český cyklista Petr Vakoč. Na kolegu z týmu Alpecin-Fenix Van der Poela ztratil téměř čtyři a půl minuty. Vítěz závodu z roku 2015 Zdeněk Štybar obsadil 65. příčku s mankem přes jedenáct minut.

Obhájce prvenství a velký Van der Poelův rival Wout van Aert se musel spokojit se čtvrtým místem. Belgičan vyhrál v Sieně loni v srpnu, na který byl závod přesunut z jarního termínu kvůli pandemii koronaviru a jel se v tropickém vedru.

Strade Bianche vyhrál Mathieu van der Poel
Strade Bianche vyhrál Mathieu van der Poel

Van der Poel, který na konci ledna vybojoval v Ostende už čtvrtý titul mistra světa v cyklokrosu, si připsal druhé letošní vítězství na silnici. Před dvěma týdny ovládl úvodní etapu závodu Kolem Spojených arabských emirátů, z kterého pak s celým týmem kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u jednoho z členů Alpecin-Fenix odstoupil.

„Strade patří k závodům, které jsem si přál opravdu hodně moc vyhrát. Je fajn, že to dneska vyšlo,“ liboval si šestadvacetiletý Nizozemec.

„Cítil jsem se dobře, tak jsem na posledním šotolinovém úseku zaútočil a s Bernalem a Alaphilippem jsme šli dopředu. Byla to celkem jízda, myslím, že Julian byl na konci už trochu unavený. Říkal mi, že už na to nemá nohy. Nejel jako obvykle, takže bylo znát, že si nevymýšlí. Věděl jsem, že ten konec mi bude sedět,“ prohlásil Van der Poel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud