Romana Barboříková
24. února 2021 • 04:40

Nové cyklistické dresy: Štybarova vlčí smečka a rozdělená dvojčata

Vstoupit do diskuse
0
  • Poznejte nové i staronové dresy cyklistických hvězdPoznejte nové i staronové dresy cyklistických hvězdFOTO: koláž iSport.cz

    Covid udělal v minulé sezoně ohromný průvan nejen v cyklistickém kalendáři, ale také na přestupovém trhu. Na závodech už neuvidíme výrazné oranžové dresy týmu CCC, který zanikl. Dva čeští jezdci Josef Černý a Jan Hirt z něj zamířili do jiných stájí. Dres převlékla ale celá řada dalších známých jmen v pelotonu, tím největším je jistě Chris Froome. Hodně týmů změnilo sponzory a tím i barvy dresů. Je proto třeba se naučit alespoň ty nejvýraznější, aby cyklistický fanoušek nyní, kdy se sezona rozjíždí, netápal.

  • Štybarova vlčí smečka přibrala i Černého

    Už delší dobu si říkají Vlčí smečka, vlčí hlava se stala i součástí jejich loga. A letos to tým Deceuninck-Quick Step, kde už jedenáctou sezonu jezdí i Zdeněk Štybar, dotáhl k dokonalosti. Motiv vlčí srsti mají také na dresech, které jsou po roční změně s bílou opět celé modré, tentokrát ve dvou odstínech. „Moc se mi líbí decentní design,“ pochválil dresy český reprezentant. V této sezoně, po roční pauze, navíc nebude jediným Čechem, co tento dres oblékne. Belgická sestava jako jednoho z mála nováčků pro ročník 2021 přibrala také Josefa Černého. U něj jen pozor při časovkách, v nich jako republikový mistr nebude oblékat týmový dres.

    Česká dvojice v Deceuninck-Quick Step má dresy s designem vlčí srstiFoto Deceuninck-Quick Step/Wout Beel

    Jeden z lídrů vlčí smečky Quick Stepu Zdeněk ŠtybarFoto Deceuninck-Quick Step/Wout Beel

  • Hirt v novém dresu i týmu

    V minulé sezoně byl v balíku nepřehlédnutelný díky svítivým oranžovým dresům týmu CCC. Ten však padl za oběť covidové krizi. A licenci ve World Tour, tedy nejvyšší kategorii, převzalo belgické seskupení, jehož název letos zní Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Za tento tým jezdí také Jan Hirt, který je jedním ze tří závodníků právě z CCC. V balíku hledejte českého jezdce v dresu tvořícího tmavě modré kraťasy, na trikotu pak převažuje bílá s nápadnými svítivě žlutými prvky.

    Jan Hirt v dresu Intermarché-Wanty-Gobert MatériauxFoto Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

  • I u Jihoafričanů zůstal Čech

    Tento tým si čeští fanoušci vryli do paměti hlavně díky Romanu Kreuzigerovi, který zde dva roky působil. Nejprve pod názvem Dimension Data, loni pak NTT. Ačkoliv dresy byly pokaždé výrazně jiné, jednu věc měly společnou – ruce, symbol nadace Qhubeka. Ty jsou výrazné i na bílých dresech týmu Qhubeka Assos, na němž jsou vyvedené v černé barvě. Dres znovu obléká český závodník, tentokrát však Karel Vacek. Někdejší naděje české cyklistiky se dostala poprvé do worldtourového týmu a bude se zde chtít předvést.

    Karel Vacek bude jezdit za Qhubeka AssosFoto Qhubeka Assos

  • Kreuziger v jiném dresu a ne na všech závodech

    Na jiný trikot a na zcela jiný tým si musí fanoušek zvyknout u Romana Kreuzigera. Ten nechtěl riskovat případný předčasný důchod, a tak nečekal, zda se dřívější zaměstnavatel (tým NTT) zachrání ve World Tour, a přestoupil o kategorii níž. Novým působištěm se stal tým Gazprom-RusVelo. V pelotonu jej nyní hledejte v bílém dresu s černými kraťasy. Navíc v této sestavě není jediným Čechem. Druhým je Mathias Vacek, mladší bratr již zmiňovaného Karla. Kreuzigera však tentokrát neuvidíte na všech významných závodech jako dřív. Jeho tým z druhé divize totiž musí čekat na pozvánky a na Tour de France ji zcela jistě nedostane.

    Roman Kreuziger a Mathias Vacek jsou v ruském týmu Gazprom-RusVeloFoto Gazprom-RusVelo

    Roman Kreuziger má nový tým, nebude na všech elitních závodechFoto Gazprom-RusVelo

  • Vakoč s Van der Poelem, ale každý v jiném trikotu

    Jsou parťáky, nicméně každý pojede závody v trochu jiných stájových barvách. Český cyklista Petr Vakoč už druhým rokem jezdí v týmu Alpecin-Fenix se superstar Mathieu van der Poelem. Nizozemec ovšem vyhrává, co se dá, včetně domácího šampionátu, a tak minimálně do června vozí dres s nizozemskou trikolorou. To Vakoč drží tradiční týmové, takže ho v pelotonu uvidíme v tmavomodrém dresu české značky. K vidění navíc budou také na nejvýznamnějších akcích včetně Tour de France. Belgická stáj totiž loni ovládla žebříček druhodivizních celků a tak může letos startovat na všech závodech World Tour.

    Petr Vakoč drží tradiční týmové barvy, takže ho v pelotonu uvidíme v tmavomodrém dresu české značkyFoto Alpecin-Fenix

    Mathieu van der Poel minimálně do června drží nizozemskou trikoloruFoto ČTK/AP

  • Poznáte tým Israel Start-Up Nation? Naučte se to

    Jméno si udělal v týmu Sky (dnešní Ineos Grenadiers). Jenže pátého triumfu na Tour de France chce dosáhnout s někým úplně jiným. Chris Froome před Tour 2019 utrpěl velmi ošklivé zranění a je téměř zázrak, že se do kolotoče zvládl vrátit. Loni se rozjížděl, letos už by v novém dresu izraelského celku rád něco předvedl. A neskrývá touhu po pátém žlutém trikotu. V jakých barvách ho tedy v balíku hledat nyní? Na dresu týmu Israel Star-Up Nation převládá tmavá modrá s výrazným bílým vrškem trikotu. A také s barevnou hvězdou.

    Chris Froome, největší hvězda Israel Start-Up NationFoto Israel Start-Up Nation

  • Rozdělená dvojčata Yatesova

    Co se pohybují v profi pelotonu, vždy to bylo společně v jednom týmu. Navíc stále v australské sestavě Orica, v posledních letech Mitchelton Scott. Řeč je o britských dvojčatech Adamovi a Simonovi Yatesových. Nejezdili společně úplně na všechny závody, ale byli spolu často. Teď se to mění. Adam je od této sezony součástí týmu Ineos Grenadiers, zatímco Simon zachoval věrnost Australanům, i když to s nimi vypadalo dost bledě. Jestli vám dřív dělalo potíž dvojčata rozpoznat, teď to půjde velmi snadno. Adama budete vídat v tmavé modré s rudým A na hrudi, zatímco Simon výrazně zesvětlí. Tým má totiž zcela nového sponzora, název i dresy. BikeExchange letos jezdí v trikách, na nichž převažuje bílá, rukávy jsou černé s tyrkysovými lemy.

    Adam Yates je součástí Ineos GrenadiersFoto Ineos Grenadiers

    Simon Yates výrazně zesvětlil, bude jezdit za Team BikeExchangeFoto Team BikeExchange

  • U Sagana beze změn

    Peter Sagan patří ke stálicím profesionální cyklistiky a výhodou u něj je, že v poslední době jeho tým Bora-hansgrohe nepřistupuje k žádným výrazným změnám týmových barev a tím pádem ani v dresu. Na nich znovu najdete černou, několik odstínů zelené, přičemž převažuje bílá. Tady není moc co řešit. Necháme se překvapit, zda přijdou s nějakou obměnou před Tour de France, jako tomu bylo i vloni. Každá stáj totiž může v průběhu sezony jednou design dresů upravit.

    U Petera Sagana zůstává vše při starémFoto Bora-hansgrohe

  • Richie je zpět doma

    Pokud byste sestavovali seznam smolařů Tour de France, určitě by na něm nemělo chybět jméno Richie Porte. Tento Australan mnohokrát usiloval o pódium na Staré dámě, jenže naději často překazily smolné pády. A bylo jedno, který dres zrovna oblékal. Už jezdil za Sky, BMC Racing, loni s Trek-Segafredo konečně na stupně vyšplhal, když skončil celkově třetí. Po pětileté pauze se nyní 36letý jezdec vrací do britské stáje. V pelotonu tak letos hledejte tohoto sympaťáka v tmavomodrém dresu Ineos Grenadiers. Třeba dostane opět příležitost ve Francii útočit.

    Richie Porte přestoupil od Treku k IneosuFoto Ineos Grenadiers

  • Pogačar a jeho tým snů

    Nejlepším dresem v šatníku Tadeje Pogačara je určitě ten žlutý, který patří celkovému vítězi loňské Tour de France. Teď však vozí opět barvy svého týmu UAE Emirates, tedy bílý trikot s červeným pruhem na hrudi a letos i s černými rukávy. Tento dres si dobře zapamatujte, k vidění bude hodně, a to nejen zásluhou mladičkého Slovince. Šejkové nemají hluboko do kapsy, a tak znovu hodně posilovali. Přišel někdejší mistr Evropy Matteo Trentin. Na začátku roku pak oznámili výraznou posilu v podobě dalšího objevu loňské Tour Marka Hirschiho. Je tedy na co se těšit.

    Fantastický vítěz Tour Tadej Pogačar v dresu UAE Team EmiratesFoto UAE Team Emirates

  • FOTOGALERIE

    Chris Froome, největší hvězda Israel Start-Up Nation
    Chris Froome, největší hvězda Israel Start-Up Nation

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud