7. září 2022 • 00:00

Jezdíte rádi na kole?

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistika se u nás řadí k nejoblíbenějším rekreačním sportům. Všimněte si, kolik si to o prázdninách po českých silnicích brázdí automobilů se střechami plnými jízdních kol. O cyklistech samotných ani nemluvě.



S větrem v zádech a v sedle jízdního kola spousta lidí tráví celou dovolenou. Ale nemyslete si, i krátká víkendová vyjížďka se počítá. Dalo by se říci, že se jedná dokonce o návykovou aktivitu, které se snadno propadne. A divíte se? S větrem v zádech totiž starosti mizí jako pára nad hrncem. Tyto okamžiky by si v rámci duševní hygieny čas od času měl dopřát každý.

Proč jezdit na kole?

Z mnoha důvodů. Cyklistika prospívá tělu i duši. Jízdou na kole se posilují svaly, srdíčko a zlepšuje nálada. I při jízdě na kole je ale na místě nejvyšší patrnosti. Dodržovat pravidla silničního provozu a na cestu vyrážet s patřičným cyklistickým vybavením. Uvědomte si, že i cyklista je součástí dopravního provozu. A že srážka s osobním automobilem může být fatální.

Bez helmy nevyjíždějte!

Základem je cyklistická helma. Pro děti je povinná, pro dospělé doporučovaná. I přesto o jízdě na kole bez helmy ani neuvažujte. Zahrávali byste si totiž se svým životem. Obzvláště nebezpečná je jízda na kole bez helmy na nezpevněných lesních komunikacích.

Vybíráme cyklistickou helmu

K tomu, aby vám cyklistická helma dobře sloužila a při pádu vás skutečně ochránila, vám musí dobře sedět a také být správně upevněná. Spoustu návodů, jak vybrat přilbu, najdete na internetu. Sázkou na jistotu je ale návštěva některé z prodejen jízdních kol, kde vám helmu vybere odborný personál.

Jakou velikost?

Na trhu nejdeme helmy dětské, pánská a dámské. Většina helem se vyrábí ve dvou až třech velikostech vycházejících z velikostí cyklistovy hlavy. Její obvod (v nejširším místě) si proto před nákupem změřte krejčovským metrem. Z této cifry pak budete vycházet.

Na přilbě nešetřete!

Helmu si v každém případě osobně vyzkoušejte. Nesmí vás tlačit, ale také nesmí být příliš volná. A samozřejmě musí být vyrobená z těch nejkvalitnějších materiálů. Na helmě v žádném případě nešetřete, může vám totiž zachránit život.

Články odjinud


Články odjinud