29. ledna 2009 • 16:41

Dlask touží po úspěchu na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stálice české i světové cyklokrosové scény Petr Dlask chce zapomenout na nevydařenou generálku a touží opět uspět na mistrovství světa.



Až do loňska byl Dlask posledním českým medailistou v hlavní kategorii elite, než jeho stříbrný úspěch z Tábora z roku 2001 napodobil v Trevisu druhým místem Zdeněk Štybar. Dlask u toho nebyl, protože tehdy těsně před šampionátem onemocněl.

Letos by dvaatřicetiletý jezdec a Štybarův týmový kolega ve stáji Fidea už zase rád míchal pořadím v popředí, šampionátem se ale nemíní stresovat. "Jak říká (elitní belgický cyklokrosař) Sven Nijs, mistrovství světa je závod jako každý jiný a zároveň každý závod je mistrovství světa," řekl Dlask.

"Ale každopádně jsem se připravil, jak nejlépe jsem mohl. Jen je potřeba, aby neděle byla dnem D," přál si.Takové ideální dny jej zatím nepotkaly. Na domácím šampionátu v Kolíně sice skončil třetí a před deseti dny v Roubaix devátý, ale při generálce v Miláně obsadil až 21. místo.

"V Miláně mi to nesedlo, ale za týden na to člověk zapomene. V Hoogerheide chci uspět," uvedl odhodlaně cyklokrosař, který v kariéře obsadil šestkrát druhé místo v závodech Světového poháru a vedle stříbra z Tábora má ve sbírce i bronz ze závodu jezdců do 23 let z roku 1998.

Letošní vrcholný závod sezony se v Nizozemsku pojede na okruhu s poměrně velkým převýšením a povede po louce, na hlíně a nechybí ani písek. "Na blátě by to bylo určitě zajímavější, tam se teprve ukážou pravé schopnosti cyklokrosaře. Tím se ale nechci zatěžovat. Kdo chce uspět ve světové špičce, musí umět jezdit na všem: na blátě, sněhu, tvrdém povrchu," dodal Dlask.

Do Hoogerheide za ním jako tradičně přijede početný dav příznivců a pro Dlaska to má nesmírný význam. Fanoušci jsou totiž jeho hybnou silou.

"Znamenají pro mě obrovskou motivaci. Chci vyhrávat kvůli sobě, ale stejně tak i pro ně," řekl Dlask. "Jsem sice profesionál, cyklokros je moje povolání a jezdím za peníze, ale jde mi hlavně o ty lidi. Když udělám dobrý výsledek a v cíli vidím, jak mi fandí a mají z toho radost, ohromně mě to motivuje do dalšího tréninku," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud