7. května 2009 • 15:07

Armstrong by se mohl stát majitelem Astany

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým majitelem stáje Astana by se mohl stát cyklista Lance Armstrong. Sedminásobný vítěz Tour de France dnes prohlásil, že se mu přihlásilo několik sponzorů, kteří jsou ochotni tým podpořit, pokud nad ním sedmatřicetiletý Američan převezme kontrolu.



Astana, v jejíchž barvách se Armstrong vrátil po více než tříleté pauze k cyklistice, se v poslední době dostala do finančních potíží. Stáj je financována převážně státním podnikem Samruk-Kazyna, ale ekonomika této země je těžce postižena současnou ekonomickou krizí a zaměstnanci týmu nedostali několik výplat.

"Vzhledem k celosvětové krizi je těžké najít sponzora. Ozvalo se nám ale dost zájemců," řekl Armstrong agentuře AP s tím, že sponzorem by měla být nadnárodní společnost z USA.

"Těžko najdete jen tak někoho, komu řeknete: Mimochodem, potřebujeme deset milionů dolarů, přidejte se k nám. Takhle to nefunguje," uvedl.

S hledáním sponzorů by mohla pomoci i Armstrongova nadace pro boj s rakovinou Livestrong. "Svým způsobem už do Astany investuji. Neberu plat a to je podle mě velká investice," řekl.

"V cyklistice neexistuje spravedlnost. Můžete být majitelem týmu, ale když skončí smlouvy se sponzory, nezbude vám nic jiného než kola a auta," dodal.

Podle Armstronga nedostávají peníze všichni zaměstnanci, včetně cyklistů, mezi kterými je například hvězdný Alberto Contador. "Tohle díky vlastní zkušenosti poznám, protože jsou všichni naštvaní. Když se mi kdysi o pár dní zpozdila výplata, byl jsem taky pořádně nabroušený," uvedl.

Podle Armstronga se ekonomické potíže výkonů týmu při blížícím se Giru d'Italia nedotknou. "Všichni jsou profesionálové, takže budou dělat svoji práci. Navíc věří, že něco vymyslíme a buď dostanou peníze, nebo seženeme nové sponzory."

Americký cyklista také vyvrátil spekulace, že organizátoři Gira mu za účast v závodě zaplatili dva miliony dolarů. "Není to pravda. Bohužel!" řekl s tím, že za premiérový start dostal o málo víc než 500 dolarů, které obdržel za účast v nedávném závodě Kolem Gily v Americe.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud