9. května 2009 • 11:12

Stoleté Giro prozáří Amrstrong

Autor: frc, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stoleté výročí a gratulant toho nejzvučnějšího jména. Giro d´Italia bude letos atraktivnější než dřív. Stoprocentní zárukou je návrat Lance Armstronga, americké ikony, pro kterou bude italský etapák prvním z „Velké trojky“ po jeho návratu.



A další bonus? Netradiční finiš mezi nádhernými památkami v Římě! Začíná se dnešní týmovou časovkou v Benátkách.

Mezi 198 závodníky z 22 stájí tentokrát není žádný český cyklista. Roman Kreuziger neměl závod v plánu a soustředí se na Tour de France. Druhý elitní profesionál František Raboň, který na Giru startoval ve třech předchozích letech, dostal po dvouměsíčním nabitém programu volno od svého týmu Columbia-Highroad.

Největší favorité podle deníku Sport
Levi Leipheimer (USA/Astana) 35 %

Ivan Basso (It./ Liquigas) 30 %

Damiano Cunego
(It./Lampre) 20 %

Někdo jiný 15 %


V pořadí 92. ročník se pojede ve znamení snahy domácích jezdců vrátit trofej do pořadatelské země. Před rokem získal růžový trikot Alberto Contador a ukončil nadvládu Italů, kteří vyhráli jedenáct předchozích ročníků. Španělský cyklista ale ve startovním poli chybí, protože se rozhodl zaměřit výhradně na Tour de France.

Jeho týmový kolega z Astany Armstrong je ale dostatečnou náhradou a jednoznačnou hvězdou pelotonu. Američan si na Giru odbude premiéru v 37 letech a po tříleté přestávce v kariéře.

Plnohodnotnou přípravu mu ale překazila komplikovaná zlomenina klíční kosti, kterou si přivodil při březnovém závodě Castilla a León ve Španělsku, i proto se nechal před startem slyšet, že případné vítězství je v nedohlednu.

„Cítím se fit, ale s nejlepšími jezdci na Giru určitě nebudu schopen držet krok. Ještě na tom nejsem ideálně, ale pracuju na tom,“ uvedl Armstrong, který takto náročný závod absolvoval naposledy v roce 2005, kdy posedmé triumfoval na Tour.

„Je to pro mě něco mimořádného. Giro je mystický závod a beru jako svoji nedbalost, že jsem ho nikdy nejel. Teď to naštěstí mohu napravit. Závod si chci hlavně užít,“ dodal.

K největším favoritům jej neřadí ani odborníci, mnohem více se věří italským hvězdám. Za hlavního adepta je považován Ivan Basso, Kreuzigrův spolujezdec ze stáje Liquigas.

Giro vyhrál už v roce 2006, pak ho ale ze startovních listin na dva roky vyřadil dopingový trest. „Za poslední tři roky jsem si dost vytrpěl. Tohle je pro mě nový začátek. Chci ukázat, že dokážu znovu vyhrát, ale naprosto transparentně,“ uvedl Basso.

Zahraniční konkurenci povedou především další Američan ze stáje Astana Levi Leipheimer, dvojnásobný vítěz Vuelty Rus Denis Meňšov či šampion loňské Tour Carlos Sastre ze Španělska.

Trasa vede městy, do kterých etapy zavítaly i při premiéře Gira před sto lety, jako jsou Bergamo, Neapol, Florencie či Janov. Cíl namísto tradičního Milána uvidí Řím.

O konečném pořadí by se mělo rozhodovat v období mezi 14. a 19. etapou v Dolomitech, kdy jsou na programu těžké horské úseky v největších kopcích. Výsledky ale také může zamíchat neobyčejně dlouhá časovka jednotlivců ve 12. etapě, kdy čeká peloton 60,6 km dlouhá jízda proti chronometru mezi Sestri Levante a Riomaggiore.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud