František Prachař
28. května 2009 • 04:00

Armstrongův čas přijde v červenci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rám jeho silničního kola Trek je pomalován slunečnicemi – symboly cyklistické Tour de France, kterou sedmkrát v řadě vyhrál. Ano, Lance Armstrong už nyní čeká na svůj závod.



Proto se uklidněte, pokud berete vážně fakt, že na Giro d´Italia v těchto dnech plní roli domestika a zaostává o minuty za elitou. Jeho čas má totiž přijít v červenci. Kdy jindy…

Na italských silnicích někdy výrazně nestíhá. V nejdelších kopcích až o tři minuty. V časovce dlouhé 60 kilometrů, kde byl řazen mezi favority, ztratil na dosavadního lídra Denise Meňšova dvě a půl minuty. Tohle není ten starý Armstrong, může se zdát. Jenže slovní obrat „zdání klame“ v tomto případě naplňuje svou nejsurovější formu.

Armstrong teď staví základy kondice, kterou se chce prezentovat na Tour de France, jež startuje 4. července. Už 38letá hvězda stáje Astana je po tří a půlleté závodní pauze během prvního velkého testu opatrná. Na Giro přijel po doléčení zlomené klíční kosti, která ho na čtyři týdny vyřadila z nejtvrdšího tréninku. Nikam se nežene. „Vše nyní směřuji k létu,“ tvrdí novinářům, s nimiž komunikuje před blížícím se koncem etapového podniku stále méně.

ARMSTRONGŮV PLÁN PŘED TOUR
* po Giru nepojede žádné závody, bude se připravovat v nadmořské výšce v Coloradu

* jeho přítelkyně Anna Hansenová má v červnu rodit

* v případě potřeby zajistí sponzory, aby jeho zadlužený tým Astana nepřišel o licenci a neztratil možnost jet Tour de France
Možná i to je jeden z dílků jeho osvědčené strategie, která mu dříve přivála cejch legendy. Sám se také rozhodl podřídit svůj výkon Levi Leipheimerovi – nejsilnějšímu muži v týmu. Pracuje pro něj, a úloha domestika stojí mnoho sil.

V pondělí zahodil vlastní ambice v čelní skupině, počkal na pomalejší cyklisty a trápícího se kolegu vytáhl do závěrečného cílového stoupání. „Lance je velký profesionál. Zná tu svou roli a zhostil se jí poctivě,“ mne si ruce manažer formace Johan Bruyneel, jenž stojí za všemi úspěchy cyklistické ikony. Jeho jízda celkově vypadá na brilantní taktickou misi. Jeden den jako by odpočívá, další pak šlape naplno a je schopen jezdit s nejlepšími.

„Jezdí výborně, i když je vidět, že ho závodění hodně bolí. Byl jsem se v Itálii podívat a tam jeho výkony vynášejí odborníci do nebes,“ říká bývalý cyklista Pavel Padrnos, který v minulosti pomohl Armstrongovi čtyřikrát vyhrát Tour v týmech US Postal a Discovery.

„Nikdo nemohl očekávat, že sedne po pauze na kolo a bude po zranění hned jezdit jako mladší kluci. Je ale vidět, že kondice se zlepšuje, potřebuje čas,“ myslí si Padrnos pět a půl týdne před startem Tour de France.

Mezi oblíbeným francouzským podnikem a italskou konkurentkou je navíc profilově velký rozdíl. Giro má na tělo sportovce od úvodu vyšší nároky. Je nepravidelné. Už třetí den přišel na řadu horský dojezd, což nerozjetý Armstrongův organismus po zranění nemohl absorbovat. Na Tour oproti tomu čekají první týden roviny a závodníci se plynuleji adaptují na zátěž.

I kopce mají jiné požadavky. Na Giru sedí strmé střechy nejlehčím „blechám“, táhlá stoupání na Tour dávají větší rozlet komplexním typům. Armstrong nyní jezdí pomaleji rovněž proto, že do ideální váhy 75 kilo mu chybí ještě 1,5 kilogramu.

Rostoucí sílu během italské štace může „Tourminátor“ naznačit ještě dvakrát, neboť před startem avizoval, že by rád vyhrál některou z etap. V pátek čeká cyklisty výstup na sopku Vesuv, v neděli ukončí peloton svou pouť devítikilometrovou časovkou v Římě. „Pokud se naskytne šance, určitě to zkusí, ale spousta skvělých cyklistů bude mít stejné plány,“ tuší Bruyneel.

Šéf týmu Astana, který kvůli finančním problémům může v nejbližších dnech změnit název, už nyní řeší, jak sladit Armstrongovu osobnost s nejlepším cyklistou současnosti Albertem Contadorem, jenž má letos Tour jako hlavní cíl. Vedle toho má podnik přezdívaný „Stará dáma“ absolvovat i Leipheimer a současná německá jednička Andreas Klöden. Každý z nich má šanci ovládnout celkovou klasifikaci.

„Můj názor je, že Lance může opět celou Tour vyhrát. Otázkou je, s jakou morálkou do toho nastoupí,“ tvrdí Padrnos. „Že by tam byly hádky hvězd, z toho strach nemám. Závody se pojedou na toho lepšího, Bruyneel vždy dokázal tým namotivovat tak, aby se v rozhodujících fázích semknul.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud