28. listopadu 2009 • 19:41

Je to můj nejlepší týden v kariéře, říká šťastný Štybar

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm dnů, tři starty a tři vítězství - taková je bilance posledních závodů českého cyklokrosaře Zdeňka Štybara. Před týdnem vybojoval prvenství v závodu seriálu GVA v Hasseltu, o den později vyhrál Superprestige v Hamme-Zogge a dnes do třetice triumfoval na belgické trati, když si připsal vítězství v závodu Světového poháru v Koksijde.



"Dá se říci, že je to můj nejlepší týden v kariéře. Nikdy jsem toho nevyhrál více, nikdy tak vysoko nedosáhl," řekl ČTK Štybar, který je dvojnásobným mistrem světa jezdců do 23 let a na posledních dvou šampionátech vybojoval stříbro v kategorii elite.

Závod v Koksijde označil za velmi těžký. "Já si myslím, že je jeden z nejtěžších v celé sezoně. Celé kolo se jede na písku. Je to o koordinaci, síle, nástupech, výbušnosti i sprintu. Je to nejkomplexnější cyklokros," uvedl český reprezentant.
Závod připomínal přesýpací hodiny, jeden únik střídal druhý.

"Zkoušel jsem odjet já, Nijs, Albert a další, ale pokaždé se to sjelo. Ještě v posledním kole jsme byli odjetí spolu s Nijsem, ale nakonec nás do spurtu šlo pět. Já začal z první pozice, ale přeskakoval mi řetěz, takže jsem musel ještě sto metrů před cílem přehazovat. Proto byl ten odstup před Nijsem tak minimální," řekl jezdec stáje Fidea k těsnému spurtu.

Štybar dominoval v belgickém Koksijde >>>

Dvě výhry o minulém víkendu jej prý pořádně nakoply. "Nabudilo mě to, uvědomil jsem si, že jsem schopný vyhrávat. To je přesně to, co závodník potřebuje. To půlprocento důvěry, být v klidu celý závod. Nepanikařit, když někdo odjede či se udělá chyba," nastínil jeden z důvodů vítězné série.

V úvodu sezony byl suverénem úřadující mistr světa Niels Albert z Belgie, dnes se však nedostal ani na stupně vítězů. "Ono je jiné, když se zpočátku jede jeden závod týdně, oproti nynější fázi sezony. Nyní jsou dva těžké závody o víkendu, má to jiné grády. Hodně záleží na tom, kdo jak má natrénováno, a mně pomohlo, že jsem byl na Mallorce a najezdil objemy síly v kopcích," pokračoval Štybar.

To, že vyhrál závod Světového poháru po dvou letech, má pro něj obrovský význam. "Je to pro mě hrozně důležité. Za dva roky se zde jede mistrovství světa a to vítězství mě posiluje. Vím, že můžu vyhrávat i na písku, a to je důležité," podotkl Štybar.

Ani by si nepřál, aby se světový šampionát jel teď. "Raději ať to vydrží, chci si formu užívat. Pro mě je světový šampionát jen jeden ze závodů v sezoně. Nepřemýšlím o tom, nyní mě MS nezajímá, to začne až po domácím šampionátu v Táboře," poznamenal český jezdec.

Na vrcholu formy prý ale i přes současnou vítěznou sérii ještě není. "Nějaká rezerva tam ještě je. Současnou formu to chce udržet a ještě trochu pozvednout. V pondělí letíme s celým týmem do Španělska. Budeme tam jezdit v kopcích, takže doufám, že formu nastavím o nějaký stupeň ještě výše," dodal Štybar.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud