31. ledna 2010 • 04:57

Závod pravdy: Štybar vs. Belgičané

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou jako tři mušketýři. Jen nejezdí všichni za jednoho, ale každý proti všem. Nerozlučně působí jen na stupních vítězů. Cyklokrosaři Zdeněk Štybar, Niels Albert a Sven Nijs dominují všem prestižním seriálům (SP, Superprestige, GvA). Jen pořadí na špici si ke zlosti ostatních soupeřů pravidelně prohazují. Dnes jejich soukromá soutěž vyvrcholí bojem o titul mistra světa (PP ČT4 13.30). Domácí favorit proti belgickým hvězdám.



Kdo bude mít navrch tentokrát? Český cyklokrosař má životní formu, jako novopečený vítěz Světového poháru je v absolutní psychické pohodě a vpřed ho požene táborské publikum. Nadvláda Belgičanů, kteří v elitní kategorii získali během deseti let devět titulů, se díky Štybarovým výkonům otřásá v základech. A tuší to i reprezentační trenér Petr Klouček.

„Nijs i Albert jsou na tom dobře fyzicky. Výkonnostně jsou naprosto srovnatelní se Zdeňkem. Co se týče techniky, nejsou na tom taky o nic hůř. Ale Zdeněk bude oproti nim maličko vyježděnější, protože oni letos sice pár závodů na sněhu jeli, ale ne tolik,“ uvedl kouč. „Zdeněk má víc tréninků tady v Táboře. Hraje pro něj dostatečná znalost trati a domácí prostředí.“

Zdeněk ŠtybarFoto ČTK/www.stribro.cz
Čtyřiadvacetiletý Štybar se před týdnem stal králem Světového poháru, druhé populární sérii Superprestige dominuje talentovaný mladík Albert a belgickou GvA vede ve stejně nabité konkurenci třiatřicetiletý matador Nijs. Do konce obou soutěží však zbývají ještě dvě kola a i Štybar má šanci na vítězství. Další soupeři oproti „Velké trojce“ jen paběrkují a podobný scénář se očekává i dnes v Táboře.

„Tihle tři jsou rozhodně největší favoriti na titul. Neříkám, že se tam nemůže zamíchat někdo jiný, ale bude to velice těžký,“ mínil Klouček. O kvalitě svých hlavních rivalů nepochybuje ani dvojnásobný vicemistr světa Zdeněk Štybar.

„Sven (Nijs) má mnohem víc zkušeností, ale moje výhoda je, že jsem si stejnou trať vyzkoušel už na národním mistrovství. Tam byl taky sníh a já už vím, jak a kde najíždět, což Sven tak dobře znát nemůže,“ porovnával český cyklokrosař. „Stejně si ale myslím, že bude favoritem číslo jedna a má můj respekt.“

Podle trenéra Kloučka by právě starší ze dvou Belgičanů mohl překvapit. Když totiž před týdnem tvrdě soupeřili Štybar s Albertem ve finále SP o celkové prvenství, držel se takticky vzadu a neplýtval silami. „Bylo vidět, že nejede naplno. Radši se šetřil,“ všiml si Klouček. Naopak třiadvacetiletý Albert předvedl v totožném závodě heroický výkon a s velkým odstupem si na bahně dojel pro vítězství.

Zdeněk ŠtybarFoto Barbora Reichová SPORT


„Sníh mu sedí míň, ale teď měl dostatek dnů to v Táboře natrénovat. Věřím, že mu to stačí, aby se dokázal skvěle připravit a zvyknout si na trať. Už minulý víkend ukázal, že je asi nejsilnější. Považuju ho za velkého soupeře,“ prohlásil Štybar.

Z MS chci tři medaile, říká trenér cyklokrosařů Klouček >>>

Při mistrovství Belgie si Albert po kolizi s fanouškem nalomil žebro, triumfem v posledním závodě ale dokázal, že zranění mu nijak na formě neubírá. „V tréninku to prý není vůbec znát. Vždycky mu to před závodem opíchají a on pak vůbec nic necítí,“ vysvětlil Klouček.

Albertova slabina je jinde. „Podle mě je ještě o trochu silnější než Nijs, zato je ale psychicky labilnější. Když se mu něco nepovede, mentálně to nezvládne. Například v Roubaix spadnul, najednou byl pátej a už tolik nebojoval,“ vzpomínal trenér české reprezentace. „To samý, když pořádala závod Fidea. On tam jezdil první, ale zamrzl mu pedál a naštvaně hodil kolo po mechanicích. Rozhodilo ho to tak, že nakonec skončil pod stupni vítězů.

Profily favoritů

ZDENĚK ŠTYBAR

Narozen
: 11. 12. 1985
Výška/váha: 183 cm/68 kg
Postavení ve sv. žebříčku
: 1.
Tým:
Telenet Fidea

NIELS ALBERT

Narozen:
5. 2. 1986
Výška/váha: 182 cm/66 kg
Postavení ve sv. žebříčku
: 2.
Tým: BKCP-Powerplus

SVEN NIJS

Narozen:
17. 8. 1976
Výška/váha: 181 cm/70 kg
Postavení ve sv. žebříčku: 3.
Tým: Landbouwkrediet-Colnago



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud