17. srpna 2010 • 09:46

Do Astany nejdu kvůli penězům, říká Kreuziger

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Roman Kreuziger se rozhodl přestoupit z Liquigasu do Astany hlavně kvůli spolupráci s kazašskou hvězdou Alexandrem Vinokurovem. Zároveň chtěl změnit prostředí a získat novou motivaci. Na peníze se prý při svém rozhodování neohlížel.



"Peníze v tom nehrály velkou roli. Šlo mi o změnu týmu, nové lidi, abych zase našel novou motivaci. Potřebuju výkonnostně růst a myslím, že Astana mi v tom může pomoci," uvedl Kreuziger na svém webu.

Astaně, která by měla v příštím roce sídlit ve francouzském Nice, dal přednost před ostatními nabídkami především proto, že ho do týmu chtěla největší kazašská hvězda Vinokurov. Šestatřicetiletý cyklista se má za rok stát manažerem stáje.

"Udělal na mě velký dojem. Cítil jsem, jak moc mě do týmu chce. Vino je moc fajn člověk, pořád výborný závodník a jsem rád, že s ním budu moci spolupracovat v jednom týmu," uvedl Kreuziger na adresu jezdce, který byl v roce 2007 potrestán dvouletým zákazem startů za doping.


"On má v Astaně velké slovo, rozhoduje o spoustě věcí a většinu jednání jsem vedl právě s ním. Ještě příští rok bude závodit, ale pak by měl být na 99 procent novým manažerem týmu.

"S Astanou, která má podle neoficiálních údajů téměř trojnásobně větší rozpočet (440 milionů korun) než dosavadní Kreuzigerův tým Liquigas, intenzivně vyjednávala česká cyklistická jednička od minulého úterý.

Roman Kreuziger v akciFoto ČTK/AP


"To jsme se potkali poprvé, ale v kontaktu jsme byli už delší dobu. Hlavně přes mého manažera Lombardiho, který s Astanou vyjednával. Já jsem se už dříve slyšel s Vinokurovem a bavili jsme se o možnosti, že bych do Astany šel," řekl Kreuziger, který musel své rozhodnutí tajit, dokud se obě stáje nedohodly na odstupném.

"Astana se musela dohodnout s Liquigasem. Tahle dohoda byla nejdůležitější. Pak už záleželo jen na tom doladit moje podmínky," dodal.



Kreuziger zatím nezná konečnou sestavu jezdců Astany pro příští sezonu, měl by se však sejít s několika bývalými kolegy z italské stáje. "Od nás z Liquigasu tam se mnou jde Kiserlovski a už tam závodí Gasparotto se Štangeljem, kteří za Liquigas taky jezdili. Možná ještě někdo zajímavý přijde, necháme se překvapit. Vím, že se mluvilo o Meňšovovi, ale netuším, jak to dopadne," uvedl Kreuziger, jenž v týmu nahradí trojnásobného vítěze Tour de France Španěla Alberta Contadora.

Na angažmá v Liquigase prý bude vzpomínat jen v dobrém. "Prožil jsem tam pět hezkých let, nechali mě hodně vyrůst. Můžu Liquigasu jen poděkovat za to, kde dnes jsem. Ale poslední rok už jsem prostě cítil, že potřebuji změnu, jinak se zaseknu. Myslím, že odcházím v pravý čas," dodal.

Roman Kreuziger během časovky.
Roman Kreuziger během časovky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud