11. září 2020 • 09:49

NFL začala. 15 miliard na lavičce, kouč šampionů pobavil „korona kšiltovkou“

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednu z největších show na planetě pandemie nezastavila. Nový ročník NFL amerického fotbalu v noci na dnešek začal soubojem dvou nejdražších hráčů historie. Quarterbeci Patrick Mahomes a Deshaun Watson podepsali v létě kontrakty, které v přepočtu dosahují 15 miliard korun. Přesto se v jeden okamžik sešli na lavičce.



Na sociálních sítích se z tohohle momentu stal okamžitý hit. Watson zkoušel zachránit svůj útočný drive, s míčem ale musel vyběhnout mimo hřiště, přičemž se ocitl na sidelajně soupeře. Krok mu přitom vyšel tak dokonale, že se na závěr svého běhu rozpustile posadil na lavičku vedle quarterbacka soupeře Patricka Mahomese. Ten ho na uvítanou přátelsky objal, borci se na sebe zakřenili a Watson si šel zase po svém.

Na lavičce se v tu chvíli sešli dva nejdražší hráči historie NFL. Mahomes podepsal v létě s Chiefs rekordní kontrakt na 450 milionů dolarů, přičemž si se všemi bonusy může vydělat dokonce 503 milionů dolarů. Watson minulý týden podepsal s Texans novou čtyřletou smlouvu na 156 milionů dolarů, s dvěma roky stávajícího kontraktu si za šest let přijde na 177 milionů. V přepočtu si tak oba dohromady vydělají přibližně 15 miliard korun.

Komický moment opepřil zápas plný vážných témat. NFL během léta řešila postoj k sociální a rasové nerovnosti v USA. Některé týmy rušily tréninky a uvnitř šaten probíhaly otevřené diskuse mezi hráči a majiteli.

Před zápasem z velké obrazovky Alicia Keys zazpívala neoficiální černoškou hymnu Lift Every Voice and Sing, která se má během sezony hrát před každým zápasem NFL. Americkou hymnu nazpívala R&B dvojice Chloe X Halle dopředu na prázdném stadionu a před úvodním zápasem tak zněla nad hřištěm Arrowhead z obří obrazovky.

Texans se rozhodli strávit hymnu v šatně, většina hráčů Chiefs při ní stála se zavěšenými lokty do sebe. Linebacker Alex Okafor si klekl po vzoru Colina Kaepernicka, který před čtyřmi lety jako první přišel s protesty proti sociální nerovnosti a policejní brutalitě v zemi.

Všichni hráči se pak sešli na ploše, aby minutou ticha vyzvali Ameriku k jednotě. Někteří fanoušci na stadionu ale během ní nesouhlasně bučeli.

Zápas ovlivnila také opatření proti pandemii koronaviru. Stadion pro 76 000 diváků byl zaplněn jen o něco více než z pětiny 15 895 diváky. NFL nechala počet diváků na vyjednávání jednotlivých klubů s epidemiology a politiky. Na většině stadionů se bude minimálně v prvních týdnech sezona hrát úplně bez diváků nebo jen před značně omezeným publikem.

Rozhodčí i členové týmů na sidelajnách používali roušky, kouč Chiefs Andy Reid se ale rozhodl pro plexisklo přidělané na svou čepici. V deštivém a dusném prostředí Arrowhead se mu ale sklo rychle zamlžilo, což vzbudilo pobavené reakce na internetu.

„Moc se mi to nepovedlo. Příště to bude lepší, opravím to,“ uvedl Reid po zápase.

V zápase jako první skórovali Texans, ale zbytek utkání měli v moci Chiefs. Mahomes pomohl k vítězství třemi touchdowny, ve svém prvním zápase kariéry zazářil running back Clyde Edwards-Helaire, který naběhal 138 yardů a doručil jeden touchdown.

Mahomes pomohl k vítězství třemi touchdowny, ve svém prvním zápase kariéry zazářil running back Clyde Edwards-Helaire, který naběhal 138 yardů a doručil jeden touchdown.
Mahomes pomohl k vítězství třemi touchdowny, ve svém prvním zápase kariéry zazářil running back Clyde Edwards-Helaire, který naběhal 138 yardů a doručil jeden touchdown.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud