14. listopadu 2023 • 18:00

NFL chce expandovat do Evropy. Jeden tým, nebo rovnou celá divize?

Autor: Jonáš Burger
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký fotbal už dávno není jen americký. A protože tamní trh se už nasytil, hledá sport další místa k expanzi. V Evropě jeho popularita roste a letos dokonce nabídl pět zápasů. Tři z nich se již odehrály v Londýně, dva ve Frankfurtu. Jaký potenciál skýtá Evropa pro NFL? A dočkáme se někdy evropské divize?



Od roku 2007 (s výjimkou koronavirovou pandemií zasaženého roku 2020) se každoročně NFL stěhuje mimo Spojené státy. Minulou sezonu se v Evropě odehrálp šest duelů, letos pět a všechny byly dlouhou dobu dopředu vyprodané.

Liga neváhala poslat do Evropy svou největší hvězdu a vítěze Superbowlu Patricka Mahomese a jeho Kansas City Chiefs. Divácký zájem je v Evropě obrovský, o vstupenky ve Frankfurtu mělo zájem více než 700 tisíc lidí. To se o některých zápasech (především v menších amerických městech) říct nedá.

Taková situace samozřejmě nahrává spekulacím, zda se slavná liga neusadí v Evropě natrvalo.

Hlavním adeptem na přestěhování jsou Jackosnville Jaguars a to do Londýna. Podmínky jsou příznivé. Jde o tým z menšího města, který v Londýně hraje pravidelně od roku 2013. Tím si zde vytvořili širokou fanouškovskou základnu. Majitel franšízy Shadid Khan navíc vlastní i londýnský fotbalový Fulham.

Jeden evropský tým by pak mohl být krokem k celé čtyřčlenné divizi. To by pomohlo s logistikou, protože třetinu zápasů by týmy odehrály mezi sebou. Přes oceán by se vydávaly jen pětkrát až šestkrát za sezonu. To je výhoda i oproti ostatním americkým sportům. V podobném duchu se vyjádřil i komisař NFL Roger Goodell. „Myslím, že NFL by mohla mít v Londýně ne jednu, ale dvě organizace. Věřím tomu, dává to smysl z fanouškovského, komerčního i mediálního hlediska,“ prohlásil šéf jedné z největších sportovních soutěží světa.

Evropská divize by pravděpodobně hostila dva týmy v Londýně a další jeden nebo dva v Německu, kde je sport také populární. NFL hledá možnosti, kde se usadí. „Nevíme, jestli se to stane za dva roky, za pět, nebo jindy, ale jednou bude mezinárodní divize,“ řekl jeden z vlastníků klubu pro Front Office Sports.

Velkou otázkou by byl expansion (rozšiřující) draft, který probíhá, když se do některého z amerických sportů zapojí nová organizace. Nový tým si vybírá hráče z již zavedených týmů (ty mají možnost některé z hvězd ochránit). Jako známý příklad poslouží NHL, kterou naposledy v roce 2021 obohatil jako poslední tým Seattle Kraken.

V NFL by to znamenalo velký přesun hráčů napříč celou ligou a navíc přes Atlantský oceán. Evropský systém univerzit, ze kterých hráči NFL proudí, by na to také musel reagovat.

Ale také to dává naději, že se v lize prakticky jen pro americké hráče, časem prosadí více těch z Evropy. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud