Martin Hašek
12. března 2023 • 08:39

Dvakrát prohráli, ale mají srdce Japonska: Gentlemani! Hrdinové!

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TOKIA | Čeští baseballisté po sobotní porážce s Japonskem na World Baseball Classic prohráli i další zápas základní skupiny, s Koreou padli v noci na neděli po nepovedeném začátku zápasu 3:7. Stále můžou postoupit do čtvrtfinále, zároveň nemají jisté čtvrté místo ve skupině a postup na příští WBC. Japonci ale i přes porážky oceňují jejich výkony, gentlemanské vystupování a nezdolnost Willieho Escaly, který zápas se Samuraji dohrál přes tvrdou ránu do kolene. A s Koreou hrál zase.



Nejslavnější baseballista dnešních dnů Shohei Ohtani právě získal první metu, kde už na něj čekal Martin Mužík. A kamery s potěšením zabíraly jejich následnou konverzaci. Týkala se do velké míry senzační show nadhazovače Ondřeje Satorii, který v úvodu sobotního zápasu Japonce trápil svými atypickými nadhozy.

„Řekl jsem mu Nice to meet you!,“ prohodil Mužík k Ohtanimu. „Řekl, že mě taky rád poznává. Říkám: Takový nadhozy jsi asi ještě nezažil, co? Zavrtěl hlavou. Říkal, že má Ondra nad tím nadhozem úžasnou kontrolu, a že ještě nic takového neviděl. My se takhle na metách bavíme normálně. Zápasy jsou dlouhé, co máte pořád dělat.“

V sobotu proti Japonsku si Češi přes porážku 2:10 zasloužili pozornost několika povedenými výkony. Satoriu doprovodil například první metař Martin Mužík. Hvězdného pálkaře Larse Nootbaara pomohl vyautovat spektakulárním zákrokem, kdy akrobaticky chytil odpálený míč a v pádu ho pod tělem přesně poslal na metu, kde míč zachytil Satoria. Záběr se stal na internetu rychle virálem.

„Je to brutální. A jede i ten homerun, už měl milion shlédnutí,“ usmíval se Mužík s připomínkou svého slavného vítězného odpalu z prvního zápasu proti Číně.

Emotivním hrdinou víkendu je pro Japonce vnější polař Willie Escala, který v sobotu inkasoval do kolene ránu míčem, který nadhazovač Roki Sasaki napálil rychlostí 162 kilometrů v hodině. Escala se sice chvíli svíjel na zemi v bolesti, ale pak se zvedl a za chvilku už si zkoušel sprinty. Publikum v Tokyo Domu šílelo. A byl to jen začátek.

Jakub Hajtmar radí parťákovi Ondřeji Satoriovi
Jakub Hajtmar radí parťákovi Ondřeji Satoriovi

„Češi jsou tu teď opravdu neskutečně populární. Nejvyhledávanější hastagy na Twitteru jsou Escala a Czech team,“ usmíval se Kenshoku „Kenny“ Takubo, průvodce českého týmu po Japonsku. „Moment, kdy dostal Willie do kolene, má pět a půl milionu shlídnutí. Kamarádi už mi říkali, ať seženu jeho autogram.“

Japonský Twitter zaplavily obdivné komentáře i proto, že po zápase projevili vítěznému soupeři úctu a zatleskali mu.

„Čeští hráči se ukázali jako praví gentlemani a jako silný tým. Přeju baseballu v Česku štěstí do budoucna,“ zněl jeden z komentářů.

Escala dostal na zraněné místo speciální chladící bandáž a ráno se bez jakýchkoli výmluv zjevil na rozcvičení před mačem s Koreou.

„Chodím normálně, cítím se dobře,“ usmíval se.

Do nedělního mače nastoupili čeští hráče jen po několikahodinovém spánku. Někteří z nich usínali po druhé hodině v noci a v půl deváté už seděli v autobusu do Tokia Domu. Start do zápasu s Koreou pak reprezentaci těžce nesednul. Nadhazovač Lukáš Ercoli se na kopci trápil, v úvodní směně dovolil soupeři pět bodů. A když před konce druhé směny opouštěl hřiště, Korejci měli osm odpalů a k dobru skóre 6:0.

Uklidnění přinesl nástup nadhazovače Jeffreyho Barta, naturalizovaného Američana, který dlouhodobě žije v Česku a v extralize hraje za Třebíč, kde dělá i hlavního trenéra. Barto předvedl vynikající výkon, vydržel na kopci od konce druhé směny až do sedmé, naházel 59 nadhozů a z toho hned 40 bylo striků.

Český útok dlouho ničil Se Woong Park, špičkový nadhazovač korejské ligy KBO zařídil osm strikeoutů. Poprvé odpálil až v páté směně Martin Červenka. Na první body si Češi sáhli v sedmé směně díky odpalu Matěje Menšíka, který stáhnul domů Erica Sogarda a Marka Chlupa na metách. Korejci reahovali druhým homerunem dne s podpisem Ha-Seong Kima, vnitřního polaře  San Diego Padres z MLB.

Češi ještě dostali jednu šanci. V osmé směně měli na pálce Martina Červenku a plné mety. Z nadějné situace ale vytěžili jediný bod za doběh Marka Krejčiříka, který na metách jako tzv. pinch runner vystřídal Filipa Smolu.

Míček, pálka, rukavice aneb bez čeho se baseballista neobejde
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud