3. října 2016 • 09:46

Američanům přál k Ryder Cupu i Obama: Arnie se shora usmívá!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Díky skvělé hře, fanouškům a hlavně týmovému duchu mají američtí golfisté po osmi letech v držení Ryder Cup. V domácím prostředí v Chasce porazili výběr Evropy 17:11 a radovali se z výhry po třech porážkách. K triumfu pomohl i asistent trenéra Tiger Woods.



Po triumfu si výběr kapitána Davise Lovea vysloužil mimo jiné i gratulaci od prezidenta USA Baracka Obamy. "Skvělá výhra USA. Jsem pyšný na naše chlapce. Trofej je zase doma. Arnie se shora usmívá," zmínil Obama na sociálních sítích i golfovou legendu Arnolda Palmera, který zemřel krátce před Ryder Cupem.

Love dokázal sestavit vyrovnaný výběr ze zkušených hráčů a nebál se ani kontroverzních řešení. Sedmý hráč světa Bubba Watson a dvojnásobný vítěz Masters byl "pouze" jeho asistentem. Divoké karty udělil americký kapitán kvartetu Rickie Fowler, J.B. Holmes, Ryan Moore a Matt Kuchar, které získalo během tří dnů sedm bodů.

"Jsem hrdý na všechny. Poslední dva roky hráli pod obrovským tlakem, všichni chtěli konečně zase vyhrát, což nakonec dokázali," řekl Love. Jako kapitán zažil před čtyřmi lety krutou porážku od Evropy, která tehdy utkání zázračně otočila.

Podle Watsona se vítězství v Ryder Cupu nic nevyrovná, i když nehrál. "V golfu je to ta nejskvělejší věc," řekl Watson, který se neubránil slzám štěstí. "Vzali mě mezi sebe a mohl jsem být členem týmu."

K hvězdným asistentům patřil Tiger Woods. Vítěz 14 turnajů major působil nenápadně. "Byli jsme tým, jehož jsem byl součástí a náš tým zvítězil, což je skvělé," řekl bývalý první hráč světa, který už přes rok nehraje kvůli problémům se zády, ale jeho návrat se blíží.

K výhře USA pomohli při své jedenácté účasti rovněž zkušený Phil Mickelson a skvělými výkony se do role lídra dostal Patrick Reed. "Na téhle výhře musíme stavět do budoucna, protože za dva roky musíme být ještě lepší," řekl Mickelson.

V roce 2018 se Ryder Cup uskuteční u Paříže a Evropané budou chtít odvetu, ale jen na hřišti, nikoli v hledišti. V Chasce se totiž fanoušci občas chovali vůči soupeřům nesportovně, jinak ale vytvořili bouřlivou atmosféru.

"Nechceme za dva roky žádnou odvetu v tomto směru. Takoví nejsme. Chceme, aby se hrálo, jak se má. Férově. Mezi hráči obou týmů žádný problém nebyl a v hledišti to kazilo jen pár jedinců, jinak bylo publikum fantastické," řekl Rory McIlroy.

Severní Ir Ryder Cup letos hodně prožíval. Po úspěšných ranách zatínal pěsti a pokřikoval. "A na závěrečné devítce mi došlo," připustil McIlroy, který v nedělních dvouhrách prohrál s Reedem o jamku jeden z důležitých bodů. "Tohle nás stmelí. Za dva roky budeme silnější," věří McIlroy.

Americký tým slaví zisk Ryder Cupu
Americký tým slaví zisk Ryder Cupu

Mám Tigerovo číslo, smál se Watson

Tiger Wood chodil nenápadně po hřišti schovaný pod čepicí. Vítěz 14 turnajů kategorie major pomohl v roli asistenta svými radami americkým golfistům vyhrát v Chasce nad Evropou 17:11 a získat zpět do držení Ryder Cup. Rád by si v budoucnu prestižní týmovou soutěž ještě zahrál a připustil, že by pro něj bylo ctí stát se jednou kapitánem týmu USA.

Čtyřicetiletý Woods přes rok nehraje kvůli problémům se zády. Kapitán Davis Love tak bývalého prvního hráče světa přizval k týmu jako asistenta. "Jako hráč jsem to zažil a tohle byla nová zkušenost, která pro mě hodně znamená," řekl Woods po prvním vítězství amerického výběru v Ryder Cupu po osmi letech.

Americký kapitán David Love III a nehrající asistent Tiger Woods slaví zisk Ryder CupuFoto EPA

Woods hrál Ryder Cups sedmkrát, ale z výhry USA se radoval pouze jednou. Ač jinak na hřišti za své nejslavnější éry výrazně dominoval a soupeře převyšoval, v soutěži družstev má bilanci 13 výher, 17 porážek a tři remízy.

Nová role asistenta mu přišla zajímavá a byl rád, že všechny hráče a realizační tým více poznal. "Ukovali jsme tady přátelství na celý život," řekl Woods. Bubba Watson vtipkoval: "Mám číslo Tigerova mobilu, budu mu pořád psát." Hráči si Woodsův přínos pochvalovali.

Woods, který by se měl brzy vrátit do hry na PGA Tour, doufá, že si Ryder Cup ještě někdy zahraje. "Nesmírně rád hraju a soupeřím, takže bych to chtěl znovu zažít. Být na hřišti a prát se o vítězství je ten nejlepší pocit," konstatoval Woods.

Jednou nejspíš přijde doba, kdy se Woods stane rydercupovým kapitánem. "Rád bych. Kdybych byl v budoucnu osloven, tak by to byla pocta," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud