2. září 2011 • 17:34

Nejlepší český šachista Navara válí na Světovém poháru

Autor: Honza Binder
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím bez sebemenšího zaváhání prochází David Navara Světovým pohárem, jedním z nejprestižnějších turnajů Mezinárodní šachové federace FIDE. Postoupil již do třetího kola.



Každé dva roky pořádá FIDE v ruském Chanty-Mansijsku vyřazovací turnaj v klasickém šachu o 128 hráčích, ze kterého nejlépe umístění postupují do bojů o právo vyzvat mistra světa k zápasu o titul. Z předchozího Světového poháru překvapivě vyšel vítězně izraelský veterán Boris Gelfand, jenž mohl díky vítězství v navazujícím turnaji vyzvat současného mistra světa Višvanáthana Ánanda. Jejich zápas se odehraje během příštího roku. Letos postupují ze Světového poháru hráči tři.

Snadná vítězství

V prvním kole se naše dlouholetá jednička utkala s Nikolajem Kabanovem, který patřil k největším outsiderům turnaje. Ze dvou vážných partií musel Davud uhrát alespoň bod a půl, aby postoupil. V případě nerozhodného stavu by následoval tie-break v podobě partií s kratší časovou kontrolou (limitem). V partii bílými David prokázal výbornou techniku, když dovedl do výhry koncovku, která vypadala velice remízově. V partii černými zase využil svého rychlého propočtu a ve velice komplikované pozici s oboustranným útokem soupeře rozdrtil.

Ve druhém kole ho čekal americký velmistr ukrajinského původu Alexandr Oniščuk. I v tomto zápase byl favoritem David Navara a svou převahu opět jasně prokázal. V první partii černými se rozehrála Grünfeldova indická. David poměrně rychle vyrovnal a převzal iniciativu, nicméně soupeři se podařilo udržet remízu. Bílými ve španělské hře Oniščuka zatlačil a postupně zvětšoval svoji výhodu. Černý se rozhodl v zoufalství obětovat figuru. Oběť nebyla korektní a Davidovi tak zbyla velká materiální i poziční výhoda.

Hořká zklamání

Ve třetím kole, které startuje v sobotu v 11 hodin má David Navara za soupeře dalšího velmistra z ukrajinské školy Alexandra Mojsejenka, který je s osobním koeficientem 2726 mírným favoritem. David Navara má osobní koeficient 2705.

Vedle Davida Navary se Světového poháru zúčastnil i další český velmistr Vlastimil Babula. Vyřadil ho však již v prvním kole Zahar Efimenko. Z turnaje se poroučelo už i několik elitních hráčů. Kupříkladu celosvětově oblíbený Alexej Širov a arménský reprezentant žijící v Čechách Sergej Movsesjan.

Polgárová hraje se Sergejem Movsesjanem
Polgárová hraje se Sergejem Movsesjanem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud