29. července 2018 • 10:36

Český squash má první světovou medaili! Prosadí se junioři na turnajích PSA?

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historický víkend má za sebou český squash. Talentovaní junioři dosáhli na bronzové medaile z mistrovství světa týmů do 19 let v Indii. Hráči včele s Viktorem Byrtusem a Ondřejem Vorlíčkem nejprve porazili ve čtvrtfinále silnou Malajsii 2:0, poté však vypadli v semifinále s Egyptem 0:3. Tím, že se o třetí místo nehrálo, získali bronzové medaile. A to společně s USA. „Výsledek ukázal, že se umíme prosadit ve světové špičce. Teď to jen prokázat na mužských turnajích v rámci okruhu PSA,“ přál si Byrtus, hlavní tahoun českého týmu.



O českých juniorech se psalo ve světových squashových médiích jako o velikém překvapení. Na turnaji, kde hráli ti nejlepší, si v základní skupině poradili se Zimbabwe a s Pákistánem, poté se Švýcarskem a Malajsií. Stopku jim vystavili ti nejlepší – světoví šampioni z Egypta. Zlaté medaile brali jak na individuálním, tak na týmovém turnaji. Například Ondřej Vorlíček prohrál s Mostafou Asalem, v současné době 71. hráčem světového žebříčku a nejlepším juniorem. „Egypťané hrají opravdu chytře. Snaží se ovládnout celý kurt a zlomit soupeře. V důležitých momentech dokáží zapnout a neudělat chybu,“ popsal Vorlíček.

Právě Egypt je světová velmoc ve squashi – jeden z nejrychlejších raketových sportů je zde národní záležitostí. „Hrají fyzicky náročnou a rychlou hru. Mají velký přehled a tvořivé údery. Byla to skvělá je vyzvat zkušenost,“ doplnil Byrtus, který na turnaji v Čennaí prohrál pouze jediné utkání.

Už před sobotním duelem s Egyptem čeští junioři věděli, že půjde o historický počin pro domácí squash. Medaile z mistrovství světa doposud nikdo nepřivezl. Čeští squashisté sbírali úspěchy zejména na evropských šampionátech. Například Jan Koukal má stříbro z ME 2005, Lucie Fialová získala dva bronzy z evropského šampionátu a české squashistky na turnaji týmů skončily rovněž třetí.

„Parta kolem Byrtuse a Vorlíčka vozila medaile z evropských turnajů. Bronz na mistrovství světa je však suverénně největším výsledkem pro český squash. Projevila se také skvělá práce trenéra Jana Mutiny,“ hodnotil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe.

Právě Byrtus je často srovnáván k Janu Koukalovi, osmnáctinásobnému domácímu šampionovi. „Pokud bude Byrtus trénovat takto dál a snažit se, je možné, že v budoucnu Koukala překoná. Zejména v mezinárodním měřítku má dobře našlápnuto,“ prohlásil Jan Mutina, trenér talentovaného sportovce. Sám Byrtus se v letošním roce dostal do finále ME do 19 let. To doposud žádný český hráč nedokázal.

Byrtus má nejvyšší ambice

Jedním z Byrtusových cílů je překonat 39. místo, což je Koukalovo maximum na žebříčku PSA. „Chtěl bych být lepší než on. Nevím, jestli překonám jeho osmnáct domácích titulů, ale rád bych dosáhl lepšího umístění na světovém žebříčku PSA,“ vysvětlil Byrtus, který začínal se squashem v Třinci. V nastávající sezoně ho čeká evropský juniorský šampionát v Praze a také se chce zúčastňovat více turnajů PSA mužské kategorie. „Chtěl bych organizovaněji a častěji hrát PSA turnaje v zahraničí. Rád bych se co nejdříve dostal do 150. místa v celosvětovém žebříčku,“ plánoval Byrtus, který se s trenérem zaměřuje také na sportovní psychologii.

Podobné vyhlídky má také Ondřej Vorlíček. „V příští sezóně budu řadit turnaje PSA na přední místa. Budu se snažit jich odehrát co nejvíce, jen je těžké se tam dostat,“ dodal Vorlíček. Dosud světový turnaj PSA vyhrál kromě Jana Koukala také Martin Švec a Daniel Mekbib – squashisté z Brna, kteří se rovněž připravují na novou sezonu.

Češi na MS juniorů v Indii Sestava: Viktor Byrtus, Ondřej Vorlíček, Marek Panáček a Benjamin Bergel. Trenér: Jan Mutina Výsledek: 3. místo (Porazili Zimbabwe, Pákistán, Švýcarsko, Malajsii. Prohráli v semifinále s Egyptem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud