24. ledna 2019 • 09:01

Prahu letos ovládnou mladí squashisté. V dubnu se tu uskuteční ME

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až uvidíte mladší sportovce se squashovou raketou v autobuse nebo v metru, nedivte se. Do Prahy se v letošním roce sjedou nejlepší juniorští hráči z Evropy. První zatěžkávací zkouškou si už prošla česká metropole o víkendu, kdy se tu uskutečnil prestižní turnaj Czech Junior Open. Zúčastnilo se ho celkem 275 hráčů z 34 zemí světa. „Myslím, že není mnoho sportů v České republice, které by přilákaly takové množství sportovců, navíc z tak rozličných koutů světa. Hráli tu kluci z Kataru, Japonska nebo Bermudnebo holky z Íránu nebo USA,“ tvrdil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe.



Nejen po organizační stránce, českému squashi se daří také v rámci výsledků. Vždyť na víkendovém Czech Junior Open domácí hráči vybojovali v deseti hraných kategoriích čtyři prvenství a dalších sedm medailí. „Potvrdili jsme si, že patříme k evropské špičce. Úroveň byla velmi slušná, šlo přece o nejvyšší kategorii Super Sérii,“ hodnotil Tomáš Fořter z české asociace. Z titulu se radoval v kategorii do 19 let Viktor Byrtus, který ve finále porazil krajana Ondřeje Vorlíčka, nejlepším hráčem do 17 let se stal Marek Panáček, v kategorii do 13 let Martin Štěpán a mezi jedenáctiletými dívkami dominovala Ella Pelikánová.

Český squash se přitom se svoji členskou základnou nemůže rovnat například Francii, Anglii nebo Egyptu. Přesto dokáže vyprodukovat hráče, kteří v drsné konkurenci mohou uspět. „Mezi devatenáctiletými máme dva squashisty, co na nedávném British junior open, což je nejprestižnější juniorský turnaj po MS juniorů, prošli do čtvrtfinále a potvrdili svou příslušnost ke světové špičce.. A vyrůstají nám další talenti, zejména v kategorii do 13 let, z čehož máme radost,“ dodal Fořter.

To, jak silnou juniorskou generaci současný domácí squash má, chce ukázat na evropském šampionátu do 19 let. Ten bude Praha hostit v polovině dubna, a půjde o turnaj jednotlivců a týmů. „Bude to organizačně velice náročné. Už teď víme, že se do Prahy sletí více než stovka nejlepších evropských hráčů. Těšíme se na to,“ dodal Fořter, generální sekretář z České asociace squashe. Jak se domácím šampionátu squashistům bude dařit? „Naši junioři dokázali v loňském roce mezi týmy vybojovat třetí místo na mistrovství světa. Nejvyšší ambice máme také na evropském šampionátu,“ dodal Fořter.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud