1. března 2022 • 08:50

Italský rekord a běžkyně s ukrajinskou vlajkou. Půl maraton v Neapoli otevřel sezonu

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tým Napoli Running, který spadá pod RunCzech, uspořádal o víkendu Napoli City Half Marathon. A šlo o významnou akci s běžci z celého světa. Navíc Ital Yeman Crippa doběhl do cíle těsně před tím, než se na stopkách ukázala hodina. S časem 59:26 nastolil nový italský rekord. V ženské části závodu zvítězila Gladys Chepkirui z Keni. Na Napoli City Half Maratonu se projevilo i aktuální dění, když Sofiia Yaremchuk proběhla cílovou páskou s ukrajinskou vlajkou a doběhla si pro třetí místo.



Neapolský maraton je známý ideálními podmínkami pro běhání. Hned čtyřem atletům se podařilo doběhnout do cíle pod jednu hodinu a vylepšit tak italský rekord Eyoba Faniela (1:00:07) a také rekord závodu Henryho Rona (1:00:04). První doběhl Crippa (59:26), na druhém místě se umístil Joshua Kiplangat Belet (59:28), poté doběhl Josphat Kipkemboi Kemei (59:32). Jako poslední z elitní čtveřice běžců doběhl Josphat Kiprotich (59:35), který cílovou pásku překonal jen devět sekund po Crippovi. „Byl to velmi významný moment pro všechny Italy a také pro mě. Cítil jsem v sobě neuvěřitelnou soutěživost od sezóny v roce 2021, kdy výsledky kvůli zraněním nebyly nejlepší. Nevěřil jsem, že se mi bude tak dařit,“ řekl Crippa. Italský rekord se lišil pouze 13 sekundami od toho evropského.

V ženském závodě zářila Gladys Chepkirui z Keni, která překonala svůj osobní rekord o neuvěřitelných pět minut (1:08:09). Za ní doběhla Bezabh Ftaw Zeray z Etiopie (1:09:36). Na třetím místě skončila odvážná Sofiia Yaremchuk původem z Ukrajiny, která v cílové rovince mávala Ukrajinskou vlajkou. „Byl to velmi důležitý osobní rekord. Věděla jsem ale, že jsem za poslední měsíc dost trénovala. Posledních pár dnů pro mě bylo samozřejmě náročných a měla jsem nějaké pochybnosti. Ale Neapol, závod i tento den byli spektakulární. Můj úspěch věnuji Ukrajině a mému městu Lvovu,“ řekla ukrajinská běžkyně Yaremchuk.

Napoli Running a Napoli City Half Marathon se mohli pyšnit hojnou účastí. Závodu se celkem účastnilo 4 200 běžců. „Byl to vysněný a zasloužený rekord,“ řekl prezident Carlo Capalbo „S mým mezinárodním týmem se snažíme o rekordy napříč Evropou. Doufáme, že další budou přicházet a vracet se právě do Neapole. Tímto bych chtěl poděkovat všem, kteří ve mně věřili a pracovali na tomto výsledku, děkuji mému týmu z Napoli Running a z Runczech, stejně tak stovkám dobrovolníků, kteří nám dnes pomáhali,“ zakončil Capalbo. Veřejnost se může těšit na další skvělý závod už 2. dubna 2022, tentokrát pod taktovkou RunCzech, a to Sportisimo 1/2Maraton Praha.

Témata:  Itálie, runczech
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud