Martin Hašek
7. srpna 2023 • 13:38

Skandál s potřesením rukou? Na šermířské funkcionáře tlačili Rusové

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další vývoj má kontroverzní případ na šermířském mistrovství světa v Miláně, kde byla ukrajinská šavlistka Olha Charlanová diskvalifikována za to, že po výhře odmítla podat ruku Rusce Anně Smirnovové. Ukrajinci tvrdí, že byl technický delegát Dieter Lammer pod tlakem Rusů a požadují jeho rezignaci.



Událost ze světového šampionátu v šermu si získala globální pozornost. Ukrajinka Charlanová po vzájemném zápase s Ruskou Smirnovovou nastavila svou zbraň, zřejmě jako výzvu k pozdravu. Smirnovová však zůstala stát ve snaze protivnici podat ruku, což ale Ukrajinka odmítla.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko teď pověsil na sociální síť X video, na kterém si Lammer bere telefon od ruského trenéra Smirnovové Alexeje Tichomirova.

„Je to důkaz ruského tlaku,“ uvedl Gerašenko.

Smirnovová zůstala na planši padesát minut po incidentu. Lammer absolvoval telefonní hovor předtím, než udělil Charlanové černou kartu, což je ve světě šermu nejtvrdší trest, s nímž se pojí taky dvouměsíční distanc. Charlanové se přitom před zápasem dostalo ujištění od prozatímního prezidenta mezinárodní federace FEI Emmanuela Katsiadakise, že dotek se soupeřčinou šavlí bude stačit. Šéf ukrajinské federace Michail Iljašev konfrontoval Lammera ihned po verdiktu.

„Ptal jsem se Dietera Lammera, kdo rozhodl o černé kartě. Odpověděl, že to byl on. Řekl jsem, že takové rozhodnutí udělat nemůže, protože musí být učiněno technických direktoriátem. Potom Lammer odpověděl, že bylo učiněno technickým direktoriátem na základě hlasování,“ líčil Iljašev pro web insidethegames.biz. „Požádal jsem o protokol z hlasování. Začal na mě křičet, jestli ho podezřívám z podvodu. Odpověděl jsem, že ten protokol potřebuju kvůli protestu. Protokol mi odmítl vydat.“

Iljjašev upozornil na to, že Lammer jako šéf direktoriátu použil telefon ruského trenéra v okamžiku, kdy se věc řešila.

„Co si o tom mám myslet? Představte si situaci, že soudce v soudní síni vezme telefon jedné ze stran a s někým mluví,“ řekl Iljašev. „Od této chvíle takový soudce není spolehlivý a musí rezignovat. To samé se podle našeho názoru týká Dietera Lammera.“

Mezinárodní federace FIE později zrušila Ukrajince distanc a prezident MOV Charlanovou ujistil, že bude moct startovat na OH v Paříži.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud