Martin Hašek
10. září 2023 • 19:35

Za cílem k miminku, šampionka z Varů pořád kojí. Mužský vítěz má novou taktiku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je šampionkou na trati i mimo ni. Američanka Gwen Jorgensenová v Karlových Varech sotva vyhrála CITY Triathlon a už s desetiměsíčním synkem Georgem běžela do útrob Městského divadla postarat se o svého potomka. Právě vyhrála druhý závod Světového poháru během osmi dní. A pořád je to jen začátek jejího velkého cíle vrátit se na OH, které už v Riu ovládla.



Jen pár desítek minut po dvouhodinové dřině v centru Karlových Varů se Gwen Jorgensenová zjevila ve foyer Městského divadla, s kočárkem se prodrala mezi novinářskými židličkami a jala se starat o své miminko.

„Je mu teprve deset měsíců. Stále ještě kojím a teprve se dostávám do formy,“ vysvětlila v rozhovoru pro Českou televizi.

Olympijská šampionka z Ria a někdejší dvojnásobná mistryně světa nepolevuje ve starosti o své dva syny, ale zároveň už startuje další fázi své parádní kariéry. Pět let se zkoušela prosadit v běhání, sen kvalifikovat se na olympiádu do Tokia v maratonu se jí nesplnil. A tak vloni na podzim, po narození George, oznámila návrat k triatlonu.

Spolu s manželem si najali chůvu, Gwen se rozhodla trénovat jen v okolí svého domova, aby se mohla naplno věnovat i dětem. Zároveň ale cílí na olympijskou nominaci do Paříže. A právě v posledních dnech ukázala, že už je zase zpátky ve formě. Minulý víkend vyhrála závod Světového poháru ve Valencii. A teď zvítězila i v Karlových Varech, kam přijela v pozici hvězdy a pořadatelé speciálně pro ni zařídili tréninkovou dráhu v termálním bazénu v hotelu Thermal.

„Já to Gwen hrozně moc přeju, je pro mě velkou inspirací. Přijde mi neskutečné, že se po sedmi letech dokázala vrátit na světovou špičku. Mám za ni radost,“ usmívala se Petra Kuříková.

Pro samotnou Jorgensenovou je motivací start ve smíšené štafetě na olympiádě v Paříži, což je disciplína, v níž americký tým získal stříbro na poslední olympiádě v Tokiu.

„Motivovalo mě to k návratu k triatlonu,“ uvedla Jorgensenová, když koncem minulého roku oznamovala comeback.

Stříbro v Tokiu tehdy získal i Morgan Pearson, který v Karlových Varech v neděli suverénně ovládl mužský závod. Pearson už na jaře získal v generálce na olympijské trati jistotu nominace na Hry a v Česku úspěšně vyzkoušel novou taktiku. Ačkoli je známý jako výborný běžec, soupeřům se odpoutal už na kole, cílovou rovinkou pak v klidu proklusal a plácal si s diváky za bariérou.

„Možná sledujeme příštího olympijského vítěze. Pokud se vyvine závod podle jeho předpokladů, má velký potenciál,“ řekla bývalá reprezentantka Vendula Divoká, která závod komentovala pro Českou televizi.

Z Čechů skončil nejlíp osmadvacátý Jan Volár.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud