Romana Barboříková
30. listopadu 2023 • 12:00

V desítce Sportovce roku jsou tenistky a mistři světa. Kdo získá korunu?

Vstoupit do diskuse
2
  • Kdo bude Sportovcem roku?Kdo bude Sportovcem roku?FOTO: Koláž iSport.cz

    Uplynulý rok byl v českém sportu bohatý na tituly. Můžeme se znovu pyšnit výhrou ve Wimbledonu, ale i světovými šampiony v několika olympijských sportech. To zohlednili hlasující v prvním kole ankety Sportovec roku pořádané Klubem sportovních novinářů České republiky. Z toho vyplynula první desítka, z níž ve druhém kole hlasování vzejde další držitel křišťálové koruny, jenž bude vyhlášen na slavnostním večeru 21. prosince. Jak tedy, v abecedním pořadí, vypadá desítka sportovců a trojice mezi kolektivy?

  • EVA ADAMCZYKOVÁ (snowboardcross)

    Minulá sezona pro ni byla ve znamení velkého návratu. V té předchozí totiž přišla o olympijské hry kvůli zlomenině obou kotníků a také rozjezd té další byl pomalejší. Ukázalo se však, že se svým týmem dokázala skvěle načasovat formu na ten pravý okamžik. 1. březen 2023 a mistrovství světa v Gruzii, to bylo to datum a místo, kde se Adamczyková vrátila v plné síle a poprvé s novým jménem (dříve Samková) slavila zlato z MS. Momentálně září ve StarDance. Rozhovor o této taneční soutěži ZDE>>>

    Sportovci ve StarDance o zvedačkách, kajaku i kníru: Finále by byla paráda!
    Video se připravuje ...

  • MARTIN FUKSA (rychlostní kanoistika)

    Na svém kontě má už tento kanoista řadu světových medailí. Zlato však dosud vlastnil pouze na neolympijské 500metrové distanci. Až letos se mu povedlo ovládnout také kilometrovou trať a tím získat pro Česko na této vzdálenosti olympijské místo pro Paříž 2024. Navíc také získal cenný skalp dlouholetého soupeře, Němce Sebastiana Brendela. Nebyl to ale jeho jediný úspěch v sezoně. Na Evropských hrách slavil zlato na trati 500 metrů.

    Martin Fuksa se zlatem Martin Fuksa se zlatemFoto Profimedia.cz

  • MARIE HORÁČKOVÁ (lukostřelba)

    Toto zlato ze světového šampionátu čekal málokdo. I když sama lukostřelkyně si věřila a šla do závodu s potřebným sebevědomím. To se jí vyplatilo a ona získala pro Česko nejen olympijské místo, které s největší pravděpodobností obsadí sama. Ale především po dlouhých 85 letech první individuální zlatou medaili. Tu první bral František Hadaš, takže Horáčková je první českou ženou, jež si může říkat mistryně světa v lukostřelbě.

    Lukostřelkyni Marii Horáčkové přinesly její sportovní úspěchy další poctu Lukostřelkyni Marii Horáčkové přinesly její sportovní úspěchy další poctuFoto Luděk Šipla

  • BARBORA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ (tenis)

    Tento pár už v příští sezoně na kurtech pohromadě neuvidíte, snad jen v olympijském turnaji. Duo Krejčíková-Siniaková se po letošku rozešlo. Předtím ale zvládlo dosáhnout opět na několik úspěchů. Už na začátku roku slavily v Austrálii sedmý společný grandslamový titul. Dařilo se jim také na další velké akci v Indian Wells, kde opět braly turnajové prvenství.

    Český pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrál rozhodující čtyřhru proti Američankám Český pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrál rozhodující čtyřhru proti AmeričankámFoto Reuters

  • KAROLÍNA MUCHOVÁ (tenis)

    Rodačka z Olomouce v letošním roce opět potvrdila, že když ji netrápí zdravotní potíže, je schopná velkých věcí. V první části sezony předvedla slušný návrat, když se ze 149. místa žebříčku, kde končila předchozí ročník, v březnu vyhoupla až na 55. příčku. Když vstupovala do Roland Garros, bylo to jakožto 43. hráčka světa, a tak v očích soupeřek z první světové desítky nebudila velký zájem. To se ale v průběhu turnaje změnilo, když ji zastavila až v pařížském finále Iga Šwiateková.

    Karolína Muchová se směje Karolína Muchová se smějeFoto Jiří Koťátko/CNC

  • DAVID PASTRŇÁK (hokej)

    Tento hokejista je dlouhodobě českou ikonou v zámořské elitní soutěži. Tentokrát mohl být sám v jejím průběhu velmi spokojený. Měl totiž životní sezonu, během které překonal hranici 50 gólů (61) a 100 bodů (113), což se v NHL neskutečně cení. V základní části ročníku 2022/23 jeho Boston Bruins zářili, pak ale přišlo zklamání v podobě vyřazení už v prvním kole play off. Také v této sezoně předvádí česká hvězda své kvality, v 21 zápasech nastřílel už 13 branek.

    David Pastrňák pálí v NHL David Pastrňák pálí v NHLFoto Reuters

  • ONDŘEJ PERUŠIČ, DAVID SCHWEINER (plážový volejbal)

    Jejich zlato z mistrovství světa je největším úspěchem českých plážových volejbalistů v historii. Také oni díky němu vybojovali kvótu pro OH v Paříži. Sezona pro ně ale vůbec nebyla jednoduchá, kvůli zranění břišního svalu musel na přelomu července a srpna Perušič vynechat ME. Dal se ale zase do kupy a v říjnu tak mohli dva hláškaři v plné síle nastoupit v Mexiku na kurty při MS. I tam se potýkali s problémy, ale i přes ně mohli oslavit největší úspěch společné kariéry.

    Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David SchweinerFoto Michal Beránek/Sport

  • JIŘÍ PRSKAVEC (vodní slalom)

    Úřadující olympijský šampion na kajaku bude při galavečeru 21. prosince nejzkušenějším borcem.  V nominované desítce je už pošesté. I v této sezoně totiž slavil řadu úspěchů. Při Evropských hrách v Krakově se stal už pošesté mistrem Evropy, na MS v Lee Valley pak získal stříbro. Zároveň se díky výborným výsledkům v celé sezoně kvalifikoval, při velmi těžkých kritériích, na OH do Paříže. Celou sezonu přitom vedle své hlavní disciplíny kajak reprezentoval také na kanoi.

    Jiří Prskavec promluvil o olympijské kvalifikaci i motivaci začít se učit na kanoi
    Video se připravuje ...

  • JAKUB VADLEJCH (atletika – hod oštěpem)

    Atletika je v 65leté historii ankety Sportovec roku nejúspěšnějším sportem. Tentokrát ji reprezentuje v desítce nejlepších oštěpař Vadlejch. Ten je dlouhodobě z mužských svěřenců Jana Železného největší hvězdou, což potvrdil také letos. Na mistrovství světa bral v našlapané konkurenci bronz. Sezonu pak zakončil skvělým triumfem, když po šesti letech celkově ovládl svou disciplínu na Diamantové lize. Při finále v Eugene porazil i úřadujícího světového a olympijského šampiona Níradže Čopru.

    Zlato na olympiádě? Štěstí bude jedním z faktorů, přiznává oštěpař Jakub Vadlejch
    Video se připravuje ...

  • MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (tenis)

    Naposledy v roce 2014 pozvedla česká tenistka nad hlavu trofej pro vítězku Wimbledonu. Letos to po Petře Kvitové zopakovala Vondroušová, s níž prakticky nikdo zpočátku nepočítal. Do turnaje vstupovala z 42. místa žebříčku. Při cestě za titulem musela porazit mimo jiné také krajanku Marii Bouzkovou. Ve finále se pak potkala, v sezoně už potřetí, s Ons Džábirovou, kterou porazila dvakrát 6:4. Díky triumfu se vyhoupla na 10. místo žebříčku, sezonu zakončila jako 7. hráčka světa.

    Markéta Vondroušová během zápasu na B.J. King Cupu proti USA Markéta Vondroušová během zápasu na B.J. King Cupu proti USAFoto Reuters
  • KOLEKTIVY

    Atletika - Smíšená štafeta Česka 4x400 m (Krsek, Petržilková, Müller/Šorm, Vondrová)
    V této nové olympijské disciplíně se na letošním MS umístil český kvartet na 3. příčce.

    Hokej - reprezentace Česka do 20 let
    Čeští mladíci přivezli z tradičního turnaje tentokrát stříbro, když ve finále podlehli Kanadě až v prodloužení 2:3.

    Hokej -  reprezentace Česka ženy
    České hokejistky na MS obhájily bronz z předchozího roku. V boji o 3. místo porazily Švýcarky 3:2.

    Čeští medailisté z atletického MS: bronzový oštěpař Jakub Vadlejch a bronzová smíšená štafeta Čeští medailisté z atletického MS: bronzový oštěpař Jakub Vadlejch a bronzová smíšená štafetaFoto Blesk / Jiří Koťátko

  • Poslední vítězové

    2022 Ester Ledecká (alpské lyžování a snowboarding)

    2021 Lukáš Krpálek (judo)

    2020 David Pastrňák (hokej)

    2019 Lukáš Krpálek (judo)

    2018 Ester Ledecká (alpské lyžování a snowboarding)

    Ester Ledecká, královna českého sportu za rok 2022 Ester Ledecká, královna českého sportu za rok 2022Foto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud