10. června 2020 • 12:45

Váňa má ve stáji Gotta. Koupil mu kozu, manželka mu musí zpívat

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzpomínka na Karla Gotta ožila ve stájích dostihového principála Josefa Váni. Majitel Jiří Odcházel totiž ve Francii koupil dvouletého hnědáka, kterému dal jméno Gott. „Koupil koně a volal manželovi, že s ním musím jezdit do Francie na dostihy a zpívat mu,“ usmívá se Pavla Váňová, která byla velkou odivovatelkou mistra Karla Gotta.



Gottovy písničky vloni Váňům na podzim pomohly k velkému vítězství ve Velké pardubické. Pavla Váňová jimi dlouhodobě působila na svéhlavého Theophila. Rozpustilý hnědák z Dostihového klubu iSport.cz se pod jejím vedením zklidnil a zvládl i humbuk při nejslavnějším českém dostihu.

„Já v paddocku ochraptěla. Pořád dokola jsem zpívala Stokrát chválím čas. Pořád jsem si to pobrukovala,“ líčila Váňová po Velké pardubické, která se na podzim konala jen necelé dva týdny po mistrově odchodu.

„Je to hodně osobní. Myslím, že se nikdo ze syndikátu nebude zlobit, když řeknu, že Theo vyhrál a běžel pro pana Gotta. Myslím si, že on se nahoře na nás usmíval a tleskal,“ líčila tehdy Váňová.

A teď má ve stáji koně se jménem Gott. Díky drobnému žertu majitele Jiřího Odcházela, který koně koupil na dražbě ve francouzském Deauville. Za 120 000 eur.

Josef Váňa má ve stáji koně jménem Gott
Josef Váňa má ve stáji koně jménem Gott

„Volal mi, ať se na něj podívám. Já jsem se podíval do papírů a vidím, že jeho brácha loni ve Francii patřil mezi nejlepší dvouletky,“ líčí Josef Váňa. „Jeho matka byla Gotlandia, tak se mě ptal, jestli by se nelíbil paní Váňové. Protože paní Váňová byla do Gotta blbá celý život. On říkal, tak já ho koupím a dáme mu jméno Gott.“

A tak se i stalo. Francouzi se jménem neměli problém a dvouletý kůň tak putoval do Váňových stájích v Mlýncích, kde už má na boxu cedulku se jménem. Tam se mu ale ze začátku nelíbilo.

„Průser byl ten, že začal chodit v boxu kolem dokola. Tak jsem mu koupil kozu, celkem se to spravilo,“ vypráví Váňa. „Pustili jsme je s kamarádem do výběhu. Jenže koza šla k Temperamentovi, protože je tam lepší seno. Temperament se naštval, kopnul ji, zlomil jí páteř. Mám ještě půlku kozy v mrazáku. Ale i bez kozy se to dá.“

Gott má ještě celou kariéru před sebou. První dostihy pro dvouleté koně ho můžou čekat v závěru letošní sezony.

„Zatím je to ještě takový dítě, třeba dozraje, je to takové dělítko,“ usmívá se Váňová.

Dostihový klub iSport.cz navštívil Theophila. Triumf zařídil Karel Gott, řekla Váňová
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud