Jan Denemark
28. října 2020 • 11:23

Florbalový exodus: zlatá generace míří v obrovském počtu do Skandinávie

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není možnost trénovat, hrát, a tudíž se zlepšovat. Bezpečnostní opatření v Česku zastavila všechny týmové sporty, málokterý ale vyřešil potíže podobně, jako florbal. Nejtalentovanější česká generace v historii totiž míří houfně do severských lig, kde je vítají s otevřenou náručí. „Ta snaha z naší strany byla jasná. Dát hráčům šanci dál makat,“ řekl trenér Sparty Radek Skalička.



Celkem třiadvacet hráčů nabralo v posledním týdnu směr Švédsko, nebo Finsko. Jde nejčastěji o mladíky, kteří už se v nejvyšší tuzemské lize stihli vypracovat mezi hvězdy. A kteří v současné situaci mají školní režim online, a tudíž je jedno, kde se nachází. Hned šest přestupů se týká borců, kteří byli v roce 2019 u největšího úspěchu českého florbalu v historii, když junioři vyhráli mistrovství světa. Snaha klubů dostat z pandemií zachváceného Česka největší klenoty, aby mohly alespoň trénovat, byla veliká. Napomohla tomu i vstřícnost seveřanů.

„Tamní kluby to vnímají jako skvělou příležitost si ty hráče vyzkoušet. Zároveň budou mít lepší vyjednávací pozici pro případné transfery do budoucna. Švédska liga je z florbalového pohledu jako NHL a kdo tam chce od nás hrát, musí být lepší než místní. Je to ideální pro obě strany,“ vysvětlil rychle upečené dohody asistent trenéra Sparty Radek Skalička.

Jeho Spartu opustilo hned pět hráčů. Josef Juha, Mikuláš Krbec, Jakub Kolstrunk, Matěj Čermák a Martin Dolejš. „Naše kontakty z minulosti hrály velkou roli. Byli jsme ve spojení i se švýcarskými kluby, ale zastavili tam ligu, takže z toho vyšla Skandinávie,“ řekl Skalička.

Dohody jsou zároveň zvláštní tím, že ačkoliv jde o přestupy, většina hráčů půjde při restartu české nejvyšší soutěže zpět. Jedinou podmínkou při mezinárodním přestupů je nutnost v novém působišti strávit alespoň 21 dní, což se za současné zdravotní situace nejeví jako žádný problém. „Nikdo neví, kdy by se liga mohla rozjet. Budeme návraty řešit individuálně, podle toho, kdo se v zahraničí uchytí. Já si upřímně nemyslím, že se u nás do Vánoc začne hrát, takže to budeme řešit až poté. Jasná priorita v naší zemi je nyní zdravotní systém a florbal je, logicky, až na 334 straně toho, co je třeba řešit,“ dodal otevřeně kouč.

Češi v nejlepší lize světa hned bodovali

Sparta není zdaleka jediná, kdo povolil mladým hráčům odchod. Podobně se zachovali také týmy Bohemians, Liberce, Mladé Boleslavi, Tatranu Střešovice, Pardubic, nebo Brna. A ukazuje se, že se může stát, že se někteří hráči ani vracet nebudou. Hned v prvním utkání se v dresu Dalenu prosadil asistencí ex-mladoboleslavský Jakub Gruber. První bod za přihrávku si připsal i Filip Forman, který přestoupil do týmu Kalmarsund z Bohemians.

„Je to opravdu až šílené. Ve čtvrtek jsme pro jistotu absolvovali testy, abychom si potvrdili, že jsme negativní. V pátek jsme odcestovali, dostali jsme možnost si dát krátký individuální trénink a v sobotu jsme šli do zápasu. Spoluhráče jsme poprvé viděli, až před premiérovým utkáním,“ popsal se smíchem bláznivé dny Gruber. Sen, který mnoho českých hráčů má, tedy nastoupit ve švédské SSL, se mu splnil za okolností, které si lze těžko představit.

Gruber zamířil do prvního týmu Dalenu společně s Jakubem Bínou a Filipem Zakonovem. „Všichni tři bydlíme společně. Přestup dohodla především Boleslav, nás se jen zeptali, jestli bychom o něco takového měli zájem. Hned jsem souhlasil. Já jsem čerstvě dostudoval, nemám rodinu ani děti, v Česku mě nic nedrželo,“ dodal. O mladém věku florbalistů, kteří zvolili odchod, svědčí i fakt, že Gruber je z nich v 26 letech jednoznačně nejstarší.

Do Švédska zamířil i střešovický Filip Langer, který ale nebude hrát zápasy. Se Storvretou, nejlepším týmem ligy bude pouze trénovat. „Je to tak, jsme domluvení pouze na trénincích, ale upřímně řečeno, tempo a nasazení tréninků Storvrety je takové, že se opravdu nedá mluvit o tom, že bych o něco velkého přišel, když nehraji zápasy,“ okomentoval podmínky florbalový talent.

Florbalista Filip Langer se bude připravovat s elitním klubem ve ŠvédskuFoto Adam Troy

Zatímco Sparta s Mladou Boleslaví se v hledání klubů pro své svěřence silně angažovali, Langerovi ze Švédska přiletělo, vzhledem k jeho nadání, laso samo. „Ozval se mi jejich trenér Oscar Lundin, že bych se tam mohl přesunout. Potom už jsem to nechal na mém agentovi. Jsem moc rád. Maminka sice moc nechtěla, abych v téhle době někam jezdil, ale nakonec to rodiče nechali na mě,“ shrnul Langer vývoj dohody.

A nejenom změnu a kvalitu tréninků si český reprezentant pochvaloval. „Bylo zároveň příjemné změnit prostředí. S mým příjezdem nebyla spojená žádná opatření, už na letišti ve Stockholmu neměli lidé roušky. A upřímně, mnohem méně se dívám na zprávy z Čech, což člověku v téhle době také pomůže,“ uzavřel.

Seznam mezinárodních přestupů z české Superligy od 16.10:

Filip Langer                Tatran Teka Střešovice >> Storvreta IBK (SWE) – pouze trénink

Ondřej Papoušek         Tatran Teka Střešovice >> Lindås Rasta IBK (SWE)

Matěj Havlas              Tatran Teka Střešovice >> EräViikingit (FIN)

Adam Hemerka          FBŠ Hummel Hattrick Brno >> EräViikingit (FIN)

Martin Čermák           FBC Liberec >> FBC Lerum (SWE)

Matěj Pěnička            FbŠ Bohemians >> FBC Lerum (SWE)

Patrik Šebek              FbŠ Bohemians >> EräViikingit (FIN)

Michal Vojtíšek          FbŠ Bohemians >> EräViikingit (FIN)

Filip Forman               FbŠ Bohemians >> FBC Kalmarsund (SWE)

Jan Malič                    FbŠ Bohemians >> FBC Kalmarsund (SWE)

Matyáš Krebner        FbŠ Bohemians >> AIK Stockholm (SWE)

Jakub Bína                Předvýběr.CZ Florbal MB >> IBK Dalen (SWE)

Jakub Gruber              Předvýběr.CZ Florbal MB >> IBK Dalen (SWE)

Filip Zakonov            Předvýběr.CZ Florbal MB >> IBK Dalen (SWE)

Marek Korych            Předvýběr.CZ Florbal MB >> IBK Dalen (SWE) – bude hrát za rezervu a juniory

Jan Zoufalý                 Předvýběr.CZ Florbal MB >> IBK Dalen (SWE) – bude hrát za rezervu a juniory

Adam Šmíd                 SOKOLI Pardubice >> Växjö Vipers (SWE) - bude hrát za rezervu

Martin Haleš               SOKOLI Pardubice >> Växjö Vipers (SWE) - bude hrát za rezervu

Mikuláš Krbec           ACEMA Sparta Praha >> Växjö Vipers (SWE)

Josef Juha                   ACEMA Sparta Praha >> Pixbo Wallenstam (SWE)

Jakub Kolstrunk         ACEMA Sparta Praha >> Gamla Stan IBK (SWE)

Matěj Čermák                        ACEMA Sparta Praha >> Gamla Stan IBK (SWE)

Martin Dolejš             ACEMA Sparta Praha >> Gamla Stan IBK (SWE)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud