12. června 2021 • 20:51

Superfinálové obraty. Boleslav porazila Vítkovice, ty ovládly boj o ženský titul

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádní dramata, emoce, slzy radosti i smutku. Obě superfinále florbalové superligy mužů i žen byly ve znamení obratů. Zatímco hráči Mladé Boleslavi otočili bitvu s Vítkovicemi a po výhře 6:3 získali podruhé v historii titul, v kategorii žen triumfoval ostravský celek po vítězství 8:7 v prodloužení nad Chodovem a dokonal hattrick.



Mužské superfinále vyhrál vítěz základní části z Mladé Boleslavi nad obhájcem titulu z roku 2019 Vítkovicemi a navázal na zisk zlata z roku 2018. Po dvou třetinách ale vedl ostravský celek 3:2.

„Finále na jeden zápas je strašně těžké. Není tam favorit a to se taky potvrdilo, zápas byl vyrovnaný. Jsme hrozně moc šťastní, že jsme to zvládli. Nemám slov,“ hlásil do kamery České televize boleslavský brankář Lukáš Bauer. Jeho tým zvládl ostrý zápas po dlouhé pauze. „Byla to novinka. Nikdo z nás nevěděl, do čeho jde. Pět týdnů přestávka, je to šílené. Na druhou stranu si to teď můžeme hrozně moc užít.“

Oba zápasy provázela v UNYP Aréně skvělá atmosféra. Vyvrcholení atypické sezony přihlíželo pět stovek fanoušků. „Je to super pocit, hrát zase před fanoušky. Jsme za to rádi a moc jsme si to užili,“ prohlásil Milan Tomašík, člen vítězného týmu, který uzavřel střelecký účet zápasu.

Vítěznou branku vstřelil v čase 54:40 v přesilové hře kanonýr Jiří Curney. „Třetí třetiny jsme měli silné a i nyní jsme věřili, že to otočíme. Nakonec se to povedlo,“ dodal Tomašík. Středočeši natáhli vítěznou sérii v superlize na 34 zápasů a zajistili si účast na lednovém Poháru mistrů ve švýcarském Winterthuru.

Stejnou odměnu vybojovaly i ženy Vítkovic, které potřetí v řadě ovládly českou extraligu. V superfinále zdolaly Chodov v prodloužení a vybojovaly celkově šestý titul. V čase 67:38 rozhodla svým třetím gólem Barbora Husková.

Hráčky Vítkovic prošly celou sezonu jako neporažené. Ve finále však tahaly od úvodu za kratší konec. Jenže to nejlepší si schovaly na samý závěr zápasu. „Už bychom to neměly dělat, nebo polovina z nás dostane infarkt. Ale velké týmy dělají velká vítězství. Byly jsme na úplném dně, pak zas úplně nahoře,“ vyprávěla do kamery České televize vítkovická opora Michaela Šponiarová.

Chodov dělila od triumfu necelá minuta, 41 sekund před koncem třetí třetiny však vyrovnala při power play Šponiarová. Duel v prodloužení rozhodla bekhendovým zakončením Husková. „Jsem ráda, že jsme to zvládly. Ukázaly jsme, že když zatneme a jdeme za vítězstvím, tak to dáme,“ líčila Šponiarová, jenž ocenila výkon soupeřek. „Určitě jsme byly zaskočené tím, jak na nás Chodov ze začátku hrál. Možná jsme to trochu podcenily, ale klobouk dolů před Chodovem, že dokázal takhle zahrát. Já jsem ráda, že jsme to ve třetí třetině zvládly srovnat a ovládly jsme i prodloužení.“

Na straně Chodova byly vidět slzy, zkušená Tereza Hanzlíková byla na spoluhráčky však nesmírně hrdá. „Tým je tak mladý, ale co dokázal za sezonu, je úžasné. Stříbro pro mě má skoro cenu zlata. Teď bolí, ale večer to zapijeme. Byla to úspěšná sezona,“ prohlásila.

Finále mužů:

Mladá Boleslav - 1. SC Vítkovice 6:3 (2:2, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 13. Hemerka (J. Bína), 14. Tadeáš Chroust (Tomáš Chroust), 45. D. Šebek (Tokoš), 55. Curney (Natov), 59. J. Bína, 59. Tomašík – 7. Hájek (Matejčík), 16. Hájek (Matejčík), 38. Bräuer (Nehera). Rozhodčí: K. Sojka, T. Sojka. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 500.

Konečné pořadí superligy v sezoně 2020/21:

1. Mladá Boleslav, 2. Vítkovice, 3. Chodov, 4. Sparta Praha, 5. FbŠ Bohemians, 6. Tatran Střešovice, 7. FBC Ostrava, 8. Black Angels, 9. FBC Liberec, 10. FBC Česká Lípa, 11. Sokoli Pardubice, 12. FBŠ Hattrick Brno, 13. TJ Sokol Královské Vinohrady, 14. Panthers Otrokovice.

Finále žen:

1. SC Vítkovice - Chodov 8:7 v prodl. (1:3, 2:2, 4:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Z. Krzywaková (Enenkelová), 28. Ferenčíková (Enenkelová), 32. Ďuríková (Buczeková), 49. Cholinská (Husková), 51. Kubečková, 56. Husková (Kubečková), 60. M. Šponiarová (Enenkelová), 68. Husková (Buczeková) - 3. Suchanová (Frantíková), 16. Chudá (Hanzlíková), 17. Hanzlíková (Lechnerová), 26. Belicová (Suchanová), 40. Chudá (Jůzová), 50. Polívková (Suchá), 55. Frantíková. Rozhodčí: Kostinek, Reichelt. Vyloučení: 2:1, navíc Buczeková (Vítkovice) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 500.

Konečné pořadí extraligy v sezoně 2020/21:

1. Vítkovice, 2. Chodov, 3 FBC Ostrava, 4. Tatran Střešovice, 5. Panthers Praha, 6. FBS Olomouc, 7. Židenice, 8. FbŠ Bohemians, 9. Tigers Start98 Kunratice, 10. FBK Jičín, 11. Mladá Boleslav, 12. Bulldogs Brno.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud