28. března 2019 • 12:16

Drama až do konce! Teplice s Chrudimí přímo o první místo, o co ještě jde?

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak to dopadne?! Až poslední kolo VARTA futsal ligy rozluští tajenku, kdo se s kým utká ve čtvrtfinále play off. Z jedenácti členů soutěže (12. Litoměřice odstoupily), mají jisté konečné umístění po základní části pouze tři týmy. Pražská Slavia skončí čtvrtá, FTZS Liberec desátý a VŠB-TU Ostrava poslední. O tom, kdo vyhraje základní část, zda Teplice nebo Chrudim, ale i kdo proklouzne mezi postupovou osmičku, a komu zůstane v rukou černý Petr, rozhodne až závěrečné 22. kolo (všechny zápasy se hrají v pátek od 20 hodin).



Dlouho to vypadalo na jasnou záležitost. Obhájce titulu a čtrnáctinásobný mistr ERA-PACK Chrudim kráčel suverénně bez prohry základní částí a zdálo se, že si zajistí první místo. Ačkoliv byly hned v závěsu Teplice, které prohrály jen právě s Chrudimí a následně se Spartou.

Jenže po sedmnácti výhrách a jedné remíze se Slavií (2:2) si Východočeši v posledních dvou kolech cestu za prvním místem zkomplikovali. Další, tentokrát domácí, remíza se Slavií (3:3) a prohra na Spartě (2:3) rozhodly o tom, že mohou skončit dokonce až třetí.

„Čeká nás doposud nejdůležitější ligové utkání. Potkáme se s mužstvem, které na vlastním hřišti ještě neztratilo ani bod. Víme, že nás nečeká nic lehkého,“ uvědomuje si před přímým soubojem o první místo s Teplicemi trenér Chrudimi Felipe Conde.

Hladoví pronásledovatelé (Teplice a Sparta) sbírali poctivě body a na favorita se dotáhli. Sparta dokonce ve druhé polovině sezony nezaváhala ani jednou a má na kontě sérii 10 výher v řadě. Tepličtí ztratili jen v zápase na Spartě (1:7), ale od té doby jsou stoprocentní a v posledním zápase, ve kterém hostí v přímém souboji o první místo Chrudim, jim stačí remíza k tomu, aby vyhráli základní část. V případě prohry však i oni mohou skončit třetí.

„Tohle je druh zápasu, který všichni sportovci milují. Rozhodující utkání, ve kterém je pouze na nás a naší síle, zda udržíme první místo po základní části. Vítězství by nám poskytlo nejen výhodu v play off, ale především dodalo sebevědomí,“ konstatoval teplický futsalista Nene.

Když se dva perou, třetí se „směje“. I tak by se dala popsat situace pražské Sparty. Ta má vše ve svých rukou. Sice už nemůže skončit první, ale když zvládne v Kutné Hoře porazit Helas Brno, bude mít jistotu druhého místa, bez ohledu na to, jak dopadne souboj Teplice – Chrudim. Vyhraje a buď Svarog nebo ERA-PACK skončí za ní, což je vzhledem k vyhlídkám na případné semifinále určitě velká motivace k tomu, aby sparťané duel s Brnem zvládli.

„Na zápas s Helasem se moc těším. Trenér Galia s týmem po mém odchodu udělal velký kus práce, což ukázal i první vzájemný zápas v této sezoně, kdy jsme Helas porazili 4:1. My bojujeme o druhé místo a Helas o sedmé, tudíž oba týmy mají o co hrát a ani jeden celek nebude chtít zápas vypustit. Navíc se hraje v Kutné Hoře a oba týmy se budou chtít místním divákům předvést. Troufnu si říct, že padne hodně gólů,“ tuší David Cupák, který hostuje ve Spartě právě z brněnského Helasu.

Černého Petra zatím drží Uherské Hradiště

Čtvrtá Slavia má své jisté a poslední duel už je pro ni, dalo by se říci, jen takovou přípravou na play off. Za ní ale finišuje boj o páté místo mezi Plzní a Mělníkem. Středočechy může na 5. místo posunout pouze vítězství na Slavii, a zároveň prohra Interobalu. „Na Slavii nás čeká další velmi těžký zápas během 48 hodin. Je to poslední kolo před play off, chceme uhrát dobrý výsledek a podat daleko lepší výkon než na Spartě,“ reagoval trenér Mělníku Jakub Němec na středeční vysokou prohru 5:22.

Lepší výchozí pozici ale mají Západočeši, kteří na svého soupeře mají dvoubodový náskok a lepší vzájemné zápasy (2:4, 14:0). V domácím utkání s Bazookou Uherské Hradiště jim proto stačí remíza. „Půjdeme do zápasu s cílem zvítězit a zajistit si 5. místo v tabulce. Samozřejmě bychom také chtěli vrátit soupeři porážku z podzimu,“ uvedl kouč Plzně David Frič před zápasem s Bazookou.

Tým ze Slovácka v příští sezoně pravděpodobně nejvyšší soutěž hrát nebude, a ačkoliv má ještě teoretickou šanci na play off, bude plzeňský Interobal velkým favoritem. „Rozlučku Bazooky s futsalovou ligou v Hradišti si chceme především užít,“ řekl před duelem 21. kola s Teplicemi kouč Uherského Hradiště Jaroslav Hastík. Následující duel v Plzni tak může být pro nováčka zároveň derniérou ve VARTA futsal lize.

V případě výhry však může Bazooka stále pomýšlet na play off. Od něj ji dělí aktuálně dva body, které ztrácí na osmou Českou Lípu. Ta potřebuje k absolutní jistotě postupu mezi osm nejlepších vyhrát na palubovce poslední VŠB-TU Ostrava, případně doufat, že futsalisté ze Slovácka nevyhrají v Plzni.

Českolipští Démoni se ale v závěrečném kole mohou posunout tabulkou i výše, na 7. místo. A to když proti Ostravským zvítězí a sedmý Helas nevyhraje nad Spartou. „Cílem je zajistit si play off. Jsme si vědomi síly soupeře, který je na domácí palubovce hodně nepříjemný. Domácí nebudou mít co ztratit a mohou hrát v pohodě. Přesto věřím, že zápas zvládneme a cesta domů bude veselá,“ doufá trenér České Lípy Karel Kruliš.

Jak mohou týmy skončit? 

Teplice 1. místo v případě alespoň remízy s Chrudimí
2. místo v případě prohry s Chrudimí a nevýhry Sparty nad Helasem
3. místo v případě prohry s Chrudimí a výhry Sparty nad Helasem
Chrudim 1. místo v případě výhry nad Teplicemi
2. místo v případě prohry s Teplicemi a nevýhry Sparty nad Helasem
3. místo v případě prohry či remízy s Teplicemi a výhry Sparty nad Helasem 
Sparta 2. místo v případě výhry nad Helasem + prohry Teplic s Chrudimí, nebo prohry či remízy Chrudimi s Teplicemi
3. místo v případě nevýhry nad Helasem
Slavia 4. místo
Plzeň 5. místo v případě bodového zisku s Bazookou
6. místo v případě prohry s Bazookou a výhry Mělníku nad Slavií
Mělník 5. místo v případě výhry nad Slavií a prohry Plzně s Bazookou
6. místo v případě, že Plzeň získá alespoň bod s Bazookou, zůstane šestý, i když by vyhrál na Slavii
Helas Brno 7. místo v případě výhry nad Spartou, nebo v případě remízy a prohry pokud Česká Lípa nevyhraje v Ostravě
8. místo v případě prohry a remízy a výhry České Lípy v Ostravě
Česká Lípa 7. místo v případě výhry v Ostravě a nevýhry Helasu se Spartou
8. místo v případě nevýhry v Ostravě + nevýhry Bazooky v Plzni
9. místo v případě nevýhry v Ostravě + výhry Bazooky v Plzni
U. Hradiště 8. místo v případě výhry v Plzni a nevýhry České Lípy v Ostravě
9. místo v případě výhry a bodového zisku České Lípy v Ostravě
Liberec  10. místo
Ostrava 11. místo

Program 22. kola VARTA futsal ligy (vše v pátek od 20:00)

Slavia Praha - Olympik Mělník
Svarog FC Teplice - ERA-PACK Chrudim
Sparta Praha - Helas Brno
Interobal Plzeň - Bazooka CF Uherské Hradiště
VŠB-TU Ostrava - Démoni Česká Lípa

Tabulka VARTA futsal ligy po 21. kole Tabulka VARTA futsal ligy po 21. koleFoto VARTA futsal liga
 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud