15. ledna 2024 • 19:42

ME v házené: Česko - Řecko 29:20. Na závěr dominance, národní tým se loučí

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři se rozloučili s nepovedeným účinkováním na mistrovství Evropy v Německu vysokou výhrou 29:20 nad outsiderem z Řecka v závěrečném třetím utkání základní skupiny. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého proti debutantovi na velké akci dominovali a o vítězství rozhodli v Mnichově už v první půli, po níž vedli 15:8. Sedmkrát skóroval nejlepší střelec duelu Jakub Štěrba. Národní tým již po úvodních dvou zápasech na turnaji a porážkách s Dánskem a Portugalskem ztratil naději na postup do další fáze.



Český celek obsadil ve čtyřčlenné skupině F třetí místo s dvěma body. Reprezentační výběr při premiéře na velké akci pod vedením Sabatého nesplnil postupový cíl a na Euru podruhé za sebou vypadl už v úvodní části. Předloni na Slovensku ještě pod vedením trenéra Rastislava Trtíka v základní skupině s pozdějšími finalisty Švédskem a Španělskem nepostoupil pouze o gól a obsadil 13. místo.

„Jednoznačně jsme dnes chtěli vyhrát, protože v předchozích zápasech jsme neuspěli. Asi 50 až 55 minut jsme dosáhli na naši úroveň, to byl první klíč k vítězství. Druhým bylo to, že jsme velmi dobře bránili,“ citoval web EHF gólmana Tomáše Mrkvu, který zlikvidoval 18 střel a měl nezvykle vysokou úspěšnost zákroků téměř 55 procent.

Sabaté, jehož pozice může být po sobotní porážce v klíčovém utkání s Portugalskem v ohrožení, nasadil do souboje s Řeckem poprvé na turnaji Mořkovského. Mimo sestavu tentokrát zůstal ze zdravotních důvodů Babák a po jednozápasové výpomoci i trenér brankářů Galia. Na pozici gólmanské dvojky se vrátil Hrdlička.

Český tým si chtěl vítězstvím nad Řeckem vytvořit lepší pozici pro los play off kvalifikace mistrovství světa a přes zklamání z vyřazení už v základní skupině hrál od úvodu velmi koncentrovaně. Sabatého svěřenci měli navrch a po vyrovnané úvodní dvacetiminutovce odskočili ve skóre.

„Zaprvé chci říct, že tihle hráči jsou vždy motivovaní, mají velké srdce. Jsou zde proto, že bojují za svou zemi. Je jasné, že dnes to nebylo jen o dvou bodech a třetím místě, ale také o prvním koši pro los kvalifikace. Pro budoucnost české házené je nesmírně důležité být na těchto velkých šampionátech,“ řekl novinářům Sabaté.

Od stavu stavu 7:6 předvedl favorit do přestávky dvě třígólové šňůry a už v poločase si vytvořil pohodlný náskok 15:8. Řadou zákroků k tomu přispěl brankář Mrkva. Jeho spoluhráčům se na rozdíl od úvodních dvou duelů dařilo dohrávat akce do strany a křídelník Štěrba coby nejlepší střelec první půle zaznamenal pět gólů.

„Myslím, že jsme hráli velmi dobře. Obrana byla fantastická, podpořená opravdu velmi dobrým výkonem Tomáše Mrkvy. Pomohli jsme si i rychlými protiútoky, kterými jsme zlomili zápas na svou stranu. V útoku nám chyběl nemocný Babák, ale třeba Klíma zahrál fantasticky. S dnešním zápasem můžeme být spokojeni,“ řekl Sabaté.

Potěšilo ho, že český tým v mnichovské hale znovu hnalo vpřed několik tisíc diváků. „Hráli jsme i pro fanoušky. Mohli jsme vidět, jak jsou pro nás důležití. Zase přijely tři čtyři tisíce fanoušků. Musíme být vděční, že fanoušci přišli a podporovali nás,“ dodal sedmačtyřicetiletý španělský trenér, jenž vede českou reprezentaci od konce předloňského února.

Řekové, kteří ke konečnému třetímu místu ve skupině potřebovali dosáhnout na své historicky první vítězství na velké akci, působili bezradně. Český celek navyšoval náskok a už v 37. minutě po Reichlově trefě vedl dvouciferným rozdílem. Favorit v poslední čtvrthodině od stavu 25:11 výrazně polevil a Jihoevropané po dvou gólových šňůrách ještě o pět branek zkorigovali skóre.

Mistrovství Evropy házenkářů v Mnichově:

Česko - Řecko 29:20 (15:8)

Sestava a branky Česka: Mrkva, Hrdlička - Hrstka, Piroch 2, J. Patzel 1, Štěrba 7, Kašpárek 4, Reichl 2, Trkovský 3, Havran 1, Klíma 3, V. Patzel 1, Solák 4, Mořkovský 1, Zeman, Režnický.

Nejvíce branek Řecka: Kederis 5, Boskos 4. Rozhodčí: Eliasson, Palsson (oba Isl.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 1/1. Vyloučení: 4:5. Diváci: 12.128 (vyprodáno).

20:30 Dánsko - Portugalsko 37:27 (17:15).

TABULKA

1. Dánsko 3 3 0 0 100:69 6
2. Portugalsko 3 2 0 1 88:88 4
3. Česko 3 1 0 2 70:73 2
4. Řecko 3 0 0 3 72:100 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud