30. dubna 2021 • 12:09

Úmorný let, ale ME v házené už je doma. Jak se spí ve vládním speciálu?

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně náročné dny mají za sebou čeští házenkáři, kteří dnes nastoupí v kvalifikaci o ME na Farských ostrovech. Tam včera dorazili po zmáhajícím desetihodinovém letu vládním speciálem z Ukrajiny. Nicméně podle všeho by už měli mít zajištěný postup na ME ještě před zápasem!



Reprezentanti se v noci na čtvrtek přesunuli z Ukrajiny, kde vybojovali výhru 28:26, na Faerské ostrovy. Cestou ze Záporoží absolvovali dvouhodinové mezipřistání v Praze a poté pokračovali dál. V letadle strávili přibližně 10 hodin. Po příletu na Faerské ostrovy národní tým úspěšně prošel testy na koronavirus.

„Cesta byla dlouhá a opravdu namáhavá. Z Ukrajiny jsme startovali kolem desáté hodiny večer, v letadle se všichni snažili v rámci možností usnout,“ líčil brankář Martin Gaila náročný let, který dokumentují fotky z vládního speciálu, kde je pro pasažéry dostupný i nákladový prostor...

Čeští házenkáři cestovali z Ukrajiny deset hodin vládním speciálem, kde si alespoň mohli ustlat třeba v nákladovém prostoru...
Čeští házenkáři cestovali z Ukrajiny deset hodin vládním speciálem, kde si alespoň mohli ustlat třeba v nákladovém prostoru...

„Únava po zápase a cestování byla opravdu extrémní. Určitě se s tím ale všichni vypořádáme a na utkání se připravíme dobře," dodal gólman. Češi by navíc měli už mít podle propočtů ČTK postup jistý.

Díky ostatním příznivým výsledkům je již dvě kola před koncem kvalifikace jasné, že se svěřenci trenéra Rastislava Trtíka přinejhorším dostanou mezi nejlepší čtveřici týmů z třetích míst, která si stejně jako první dva celky z každé skupiny zajistí účast na šampionátu. Evropská federace EHF zatím český postup nepotvrdila.

Národnímu týmu patří po čtyřech z šesti utkání skupiny 3 druhé místo o skóre před Ukrajinou, která navíc odehrála o zápas více. Trtíkův výběr dnes večer nastoupí na Faerských ostrovech a v neděli uzavře kvalifikaci domácím duelem s Ukrajinou. I kdyby české mužstvo obě zbylá utkání prohrálo, obsadí nejhůře třetí místo ve skupině a v hodnocení třetích týmů bude minimálně čtvrté. Skupinu 3 vede již jistý postupující Rusko.

Pro určení pořadí mužstev z třetích míst se započítávají pouze výsledky s prvními dvěma celky ve skupině, zápasy s posledním týmem se škrtají. Češi by si v případě umístění na třetí příčce přenesli tři body, což by byl nejhůře čtvrtý nejlepší výsledek z osmi kvalifikačních skupin. Po čtvrtečních zápasech je jasné, že ve skupinách 1, 2, 6 a 7 může mít třetí tým po odpočtu utkání s nejslabším soupeřem maximálně dva body.

Šampionát budou v lednu příštího roku hostit Maďarsko a Slovensko. Český celek se na mistrovství Evropy představí potřetí za sebou, vloni obsadil 12. místo a v roce 2018 šestou příčkou vyrovnal maximum v samostatné historii. Od roku 2008 chyběl národní tým na Euru jen jednou.

Trtíkův tým postoupil na šampionát navzdory tomu, že kvalifikaci musí odehrát netradičně jen ve dvou blocích po třech zápasech během pouhých pěti dnů. Úvodní dvojutkání s Faerskými ostrovy bylo nejprve na podzim a poté na začátku ledna odloženo kvůli koronaviru. Tým vinou nákazy na poslední chvíli odřekl účast na lednovém mistrovství světa v Egyptě, což stálo místo trenéry Jana Filipa s Danielem Kubešem. Mužstvo po nich převzal staronový kouč Trtík, který u národního celku působil už v letech 2002 až 2005.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud