Michal Koštuřík
23. června 2022 • 11:05

Lovci s tučnou kořistí. Do Lovosic jde Horák z Kielu. Kdo za tím stojí?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzace na české házenkářské scéně! Dlouholetý reprezentant Pavel Horák, vítěz Ligy mistrů a Poháru EHF, přestupuje z německého THW Kiel do Lovosic. Opravdu nejde o aprílový žertík. Od září bude devětatřicetiletá spojka válet v extralize. Do Česka se vrací po šestnácti letech. Důvod? Rodina, která žije ve Varnsdorfu. „Slíbil jsem to dětem,“ potvrdil rodák z Přerova. 



Lovci z Lovosic ulovili prvotřídní kus. Byť bude dvoumetrovému Pavlu Horákovi na konci listopadu čtyřicet let, pořád je ve formě. Vždyť poslední tři roky strávil pod vedením krajana Filipa Jíchy v bundesligovém Kielu, jednom z nejlepších týmů na světě. Před pár dny mu pomohl ke třetímu místu ve Final Four Ligy mistrů. A teď Lovosice… Fíha. „Slibujeme si od něj vůdcovskou roli,“ uvedl ředitel klubu Vojtěch Srba na Facebooku. 

Horák je šampion. Vyhrál tituly v Česku (s Karvinou), v Bělorusku (s Brestem) a v Německu (s Kielem). Nečekejte, že v extralize strhá střelecké tabulky. To rozhodně ne. Jeho doménou je obrana, v ní patří k evropské špičce. O jeho užitečnosti svědčí fakt, že o něj ještě na přelomu roku stál tehdejší reprezentační kouč Rastislav Trtík. Veterán se však z účasti na MS na Slovensku omluvil. Z rodinných důvodů.

Ty jsou hlavním důvodem jeho comebacku do Česka. Zřejmě už definitivního. Na severu Německa totiž žil sám. Od podzimu to bude mít z práce domů jen zhruba 82 kilometrů a dvě děti budou mít konečně tátu nablízku. „Cítil jsem, že je nejvyšší čas se vrátit domů. O děti bych se rád začal intenzivněji starat,“ podotkl Horák. „Zároveň mám ještě stále chuť hrát házenou a Lovosice byly pro mě i s ohledem na geografickou polohu nejoptimálnějším řešením. Líbí se mi, kam chce klub směřovat a rád bych tomu sám napomohl,“ dodal k pozadí interesantního transferu.

Lovosice se rázem zařadily mezi favority příštího ročníku. V tom předchozím vypadly ve čtvrtfinále play off s Duklou Praha. Navíc tím jejich posilování nekončí, v létě představí nové hráče z ciziny. Horákova věhlasu však nikdo z nich nedosahuje. „Na spolupráci s Pavlem se hrozně těším,“ řekl Srba. „Hlavní zásluhu na jeho příchodu má vztah s Honzou Landou (sportovním manažerem). Pevně věřím, že bude pro klub přínosem svými bohatými zkušenostmi ve všech směrech.“ 

Vousatý, vlasatý a potetovaný démon nepochybně dodá extralize atraktivitu. Taková osobnost v ní dlouhá léta nehrála. To si uvědomuje i Jan Landa, jeho bývalý parťák z národního týmu. „Hory je profesionál ve všech směrech. Na hřišti, kde vždy odevzdá maximum, tak i mimo ně, kde o házené velmi přemýšlí. Pro kluky bude jeho přítomnost na tréninku velkou školou. Z osobní zkušenosti vím, že umí být velmi přísný jak na sebe tak i na své spoluhráče. Jsem přesvědčený, že právě tento přístup pomůže všem hráčům k výkonnostnímu růstu,“ nepochyboval sportovní manažer Lovců. 

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud