11. listopadu 2013 • 18:01

VIDEO: Světové finále Ferrari a loučení s Felipem Massou

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Arrividerci, Felipe! Místy až poněkud sentimentálně vyznělo víkendové loučení stáje Ferrari s brazilským pilotem Felipem Massou. Uskutečnilo se v rámci tradičního Světového finále Ferrari, letos konané na okruhu v Mugellu. 



Ferrari připravilo na neděli 10. listopadu velkou rozlučkovou párty se svým dlouholetým závodním pilotem Felipem Massou. Brazilec má před sebou ještě dvě velké ceny v barvách italské stáje, pak ale nastane definitivní konec spolupráce, která trvala od roku 2002 jeho nástupem k týmu Sauber.

Peter Sauber odhalil talentovaného mladíka z brazilského Sao Paula o rok dříve a posadil ho do svého monopostu s vidinou, že se u něj vyučí závodnickému řemeslu a poté přestoupí k Ferrari. Z jedné sezóny se nakonec staly tři roky, navíc proložené testováním pro Ferrari v sezóně 2003.

Na začátku roku 2006 byl Felipe Massa konečně připraven. Stal se týmovým kolegou Michaela Schumachera. O rok později sekundoval Kimimu Räikkönenovi při zisku zatím posledního titulu mistra světa pro italskou stáj a sám byl nejblíže vysněnému titulu v následující sezóně, kdy skončil v šampionátu těsně druhý za Lewisem Hamiltonem.

Finali Mondiali 2013 - Felipe Massa Finali Mondiali 2013 - Felipe MassaFoto Ferrari

Jako závodní jezdec působil ve Scuderii Ferrari osm let a nikdy ji nezradil. Plnil pokyny týmu, i když někdy s rozhodnutím managementu vnitřně nesouhlasil. Jeho nejsilnější stránkou byla loajálnost a ta se v Maranellu cení. Proto se dočkal tak velkolepého loučení, na nějž nehledě na nepřívětivé počasí přijelo na okruh v Mugellu 15.000 příznivců malého Brazilce.

„Felipe byl opravdovým mužem značky Ferrari a navždy zůstane součástí naší historie,“ zaznělo z úst prezidenta Ferrari Lucy di Montezemola. Jeho proslov byl naladěn na emotivní vlnu, jíž se nevyhnul ani Felipe Massa: „Měl jsem obrovské štěstí a skvělou kariéru u Ferrari. Trvala déle, než jsem si na jejím začátku dovolil snít. Když jsem jako dítě začínal s motoristickým sportem, měl jsem červenou kombinézu Ferrari, protože to byl tým, který jsem vždy nosil v srdci.“

Finali Mondiali 2013 – Gala dinner (zdroj: you tube)

 

Při vzpomínkách na významné společné okamžiky Felipeho Massy a týmu Ferrari se Luca di Mobnezemolo nemohl vyhnout ani těžké nehodě z kvalifikace na GP Maďarska 2009, při níž Massa málem přišel o oko a v důsledku operace byl až do konce sezóny vyřazen ze zbytku závodů. „Prožívali jsme společně velkolepé chvíle, některé však patřily i k těm poněkud těžkým. Například ta v Budapešti.“

Po ní se Felipe Massa jen těžko vracel do původní formy a vlastně již v žádném ze závodů v letech 2010 až 2013 nedokázal navázat na předchozí úspěchy. Přesto mu nikdo nemůže vzít jedenáct jedinečných vítězství, která si vyjel v barvách Ferrari. Za ně obdržel obrovský pohár.

Finali Mondiali 2013 - Felipe Massa Finali Mondiali 2013 - Felipe MassaFoto Ferrari

Při předávání poháru prezident Ferrari na adresu Felipeho Massy řekl: „Dnes mu chci přede všemi zde přítomnými zraky poděkovat tak, jak jsem to již udělal soukromě mezi čtyřma očima.“ Na to Felipe Massa zareagoval: „Osm let v červeném je důležitou částí mého života. Našel jsem u Ferrari řadu přátel a budu je postrádat stejně jako dny strávené v továrně v Maranellu. Jsem šťastný za ta léta ve znamení vzpínajícího se koníka.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud