18. listopadu 2013 • 09:39

Šampion Vettel po rekordní výhře: Je to něco neuvěřitelného!

Autor: Jakub Knoll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z AUSTINU | Již jistý letošní šampion F1 Sebastian Vettel vyhrál v texaském Austinu osmý závod  v řadě a vytvořil tak nový rekord, jenž doposud drželi Michael Schumacher a legenda padesátých let Alberto Ascari. Šestadvacetiletý jezdec Red Bullu zvítězil v probíhající sezoně celkově již podvanácté a už jen jeden další triumf jej dělí od toho, aby vyrovnal rekord třinácti prvenství v jedné sezoně Michaela Schumachera z roku 2004.



Dokázal jste zvítězit poosmé v řadě, čímž jste vytvořil nový rekord F1. Co tomu říkáte?
Je to opravdu skvělé. Znamená to pro mě opravdu mnoho a myslím, že nám bude chvíli trvat, než pochopíme, co jsme vlastně dokázali a co se nám povedlo. Myslím, že na sebe můžeme být pyšní. Je neuvěřitelné, když pomyslím na ta jména, mezi která jsem se dostal. Dokázali jsme to ale jako tým, jenž byl opět skvělý. Máme skutečně fenomenální auto, které je navíc velmi spolehlivé.

Opět jste si dojel pro přesvědčivé vítězství. Udělal jste dnes vůbec nějakou chybu?
V dnešní době jsou závody hodně odlišné v porovnání s těmi, které se jezdily v době, když jsem v F1 začínal. Dříve to byly spíše sprinty - jezdec musel jet neustále na maximum. Nyní je to ovšem jiné - při závodech se již netankuje, takže je auto zpočátku velmi těžké a je třeba neustále dávat pozor na pneumatiky a nejet tolik na hraně. Nějakých chyb jsem se možná ale dopustil, když jsem byl například v zatáčce číslo 12 párkrát široký.


Na co vůbec jste při závodě myslel? Nezačíná to být pro vás trochu nudné?
Vůbec ne! Mám toho na práci docela mnoho. Musím například neustále hlídat můj odstup od ostatních. Pokud se protivníci přiblíží, tak musím přidat, protože to není zrovna nejlepší pocit, když vás někdo dojíždí. Každopádně dnešní závod byl pro nás skutečně velmi dobrý.

Po dojezdu jste předvedl na oslavu několik parádních "koblížků". Máte na to nějaký speciální trik?
Je fakt, že je děláme při různých exhibicích poměrně často, takže je mám docela nacvičené. Žádný speciální trik na to však nemám. Inženýři však "koblížky" nevidí moc rádi, takže si musím dávat pozor, abych je dělal co nejvíce šetrně a nepoškodil třeba převodovku.

V příští sezoně se budou poměrně radikálně měnit pravidla poté, co přijde nová generace motorů. Nemáte obavy, že byste mohl ztratit svoji dominanci?
Příští rok je pro nás všechny velkou neznámou, nicméně ale uděláme vše proto, aby se nám dařilo jako letos. V tuto chvíli, ale nikdo nemůže vědět, jak na tom kdo bude. Například v sobotu v kvalifikaci byla mezi mnou a Markem Webberem jedna desetina, což je nicotný rozdíl a myslím, že v příštím roce budou rozdíly větší. Nyní nad tím ale nepřemýšlíme a chceme si užít aktuální výsledky.

Sebastian Vettel si na Circuit of The Americas počíná suverénně
Sebastian Vettel si na Circuit of The Americas počíná suverénně

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud