13. března 2015 • 09:55

Mercedesy září i v nové sezoně. Ovládly úvodní tréninky v Austrálii

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tréninky na úvodní Velkou cenu nové sezony mistrovství světa formule 1 ovládly v Austrálii vozy stáje Mercedes. Oba vyhrál německý pilot Nico Rosberg před obhájcem titulu a týmovým kolegou Britem Lewisem Hamiltonem.



Rosberg zajel v Albert Parku nejlepší kolo dne ve druhém tréninku, kdy zaznamenal čas 1:27,697 a Hamiltona porazil o jednu desetinu sekundy. "Dělí nás tak málo, navíc Lewis jezdí opravdu skvěle. Bude to velká bitva a rozhodovat budou detaily a nastavení vozu," řekl Rosberg, který v minulé sezoně skončil v hodnocení šampionátu druhý právě za Hamiltonem.

Třetí byl se ztrátou 0,715 sekundy při premiéře ve Ferrari čtyřnásobný šampion Sebastien Vettel z Německa, čtvrtý skončil jeho finský stájový kolega Kimi Räikkönen. "Mercedes je někde jinde. Musíme být realisté, takže jsme spokojení, že nás dnes neprovázely žádné problémy. Všechno šlo velmi hladce," uvedl Vettel.

O překvapení se šestou příčkou v prvním tréninku postaral sedmnáctiletý nováček Max Verstappen. Ve druhém se však jezdec Toro Rosso propadl na čtrnáctou pozici.

Nedařilo se ani McLarenu, jehož vozy v první části obsadily poslední dvě místa patnáctičlenného pole. Ve druhé si Jenson Button polepšil na třináctou příčku, ale Dán Kevin Magnussen, který nahradil zraněného Fernanda Alonsa, skončil mimo trať.

Do prvního z tréninků nezasáhl Sauber, který stále řeší spor s pilotem Giedem van der Gardem. Soud sice rozhodl, že nizozemský jezdec byl propuštěn neprávem a v Austrálii by měl závodit, vedení však ho na trať neposlalo. A v depu zůstali i zbývající dva stájoví jezdci Marcus Ericsson s Felipem Nasrem.

Oba vyjeli až do druhé části, a zatímco Ericsson s kouřícím motorem musel zpět do garáží, Nasr dojel na jedenácté pozici.

Ani v jednom z tréninků se naopak neobjevil některý ze zástupců Manoru Marussia. Stáji, kterou na poslední chvíli zachránil nový investor od krachu, se nepodařilo včas připravit vozy.

Podle agentury AP je navíc velmi pravděpodobné, že se to nepovede ani do sobotní kvalifikace. "Nevím, jestli to stihneme. Slíbit můžu jen to, že do vyřešení problémů dáme veškeré naše úsilí," prohlásil šéf týmu Graeme Lowdon.

Tréninky na Velkou cenu Austrálie:

1. trénink: 1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:29,557, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,029, 3. Bottas (Fin./Williams) -1,191, 4. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,457, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -1,472, 6. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,510.

2. trénink: 1. Rosberg 1:27,697, 2. Hamilton -0,100, 3. Vettel -0,715, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,145, 5. Bottas -1,568, 6. Kvjat (Rus./Red Bull) -2,319.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud