10. prosince 2020 • 19:17

Hamilton je zpět! Mistr světa v Abú Zabí pojede, vrací se po koronaviru

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Formuli 1 čeká v neděli poslední závod sezony. Velké ceny Abú Zabí se zúčastní i sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton, jenž kvůli nákaze koronavirem minulý týden vynechal Grand Prix v Bahrajnu. Pilot Mercedesu měl nyní opakovaně negativní výsledek testu a na startu v Abú Zabí chybět nebude.



„Mám za sebou jeden z nejnáročnějších týdnů za hodně dlouhou dobu,“ uvedl na sociálních sítích pětatřicetiletý Hamilton, který si zisk sedmého titulu a vyrovnání rekordu Michaela Schumachera zajistil už v polovině listopadu v Turecku. „Myslel jsem jen na to, abych se uzdravil a v Abú Zabí zase seděl v autě,“ dodal.

Hamilton se cítil dobře už v úterý. „Dnes jsem vstal, cítil se skvěle a poprvé jsem si zacvičil,“ uvedl Hamilton, jehož ve druhém závodu v Sáchiru v sezoně zastoupil George Russell.

Russell v Bahrajnu prožil srdceryvnou premiéru. Po startu se ujal vedení, měl závod pod kontrolou, ale po zpackaném pitstopu se propadl na páté místo. Když se poté dostal na druhou příčku a vypadalo to, že je jen otázkou času, kdy předjede Sergia Péreze z Racing Pointu, musel kvůli defektu znovu do boxů a skončil devátý.

Závod v Abú Zabí bude také hned pro několik pilotů rozlučkou. A pro Péreze může jít paradoxně týden po prvním triumfu v kariéře o poslední závod ve formuli na dlouhou dobu. Mexický pilot totiž pro novou sezonu nemá angažmá a jeho poslední nadějí je místo v Red Bullu, který řeší budoucnost Alexandera Albona.

„Pro rok 2022 už se mi otevřelo několik dobrých možností, ale nejradši bych samozřejmě jezdil i v nadcházející sezoně. Ale pokud budu muset rok vynechat, tak to pro mě nebude katastrofa,“ uvedl Pérez, který se první výhry dočkal při 190. startu a v průběžném pořadí šampionátu mu patří čtvrté místo.

Poslední závod ve Ferrari čeká čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela, který bude v novém ročníku jezdit místo Péreze za Racing Point, jenž se přejmenuje na Aston Martin. Daniel Ricciardo se rozloučí s Renaultem a zamíří do McLarenu, ze kterého se Carlos Sainz přesune místo Vettela do Ferrari.

Ve hře je také stále druhé místo v konečném pořadí, na kterém má Valtteri Bottas z Mercedesu náskok 16 bodů před Maxem Verstappenem z Red Bullu. A oba jezdci mají v Abú Zabí co napravovat. Bottas v Bahrajnu po startu z pole position a nepovedené zastávce v boxech obsadil až osmé místo, zatímco Verstappen v prvním kole havaroval.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud