Marek Stodůlka
12. září 2021 • 16:40

Hamilton s Verstappenem měli kolizi! V Itálii senzačně slaví McLaren

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trvalo to devět let, než viděl jezdec McLarenu šachovnicovou vlajku při projetí cílem jako první v závodě Formule 1. Při nedělní Velké ceně Itálie se to povedlo Danielu Ricciardovi. A aby toho nebylo málo, hned za ním se na druhém místě přiřítil týmový kolega Lando Norris. Největší rivalové v souboji o titul mistra světa Lewis Hamilton a Max Verstappen do sebe nabourali a Grand Prix nedokončili. Verstappen byl posléze potrestán ztrátou tří míst na startu příštího závodu.



Stylem start cíl ovládl Velkou cenu Itálie Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton s Maxem Verstappenem se při ní museli vypořádávat s pozicí, na kterou nebyli zvyklí. Ani jeden z nich totiž v závodě nevedl, v první zatáčce se do čela dostal McLaren s Ricciardem a kroužil před ostatními po celou dobu. Za Verstappenem pak figuroval další McLarem s Landem Norrisem a až na čtvrtém místě jel Hamilton.

Dvě největší hvězdy letošní sezony se však do cíle nedostaly, takže se s pořadím ještě míchalo. Už na startu si hlavní soupeři o titul mistra světa nic nedarovali. Brit se na Mercedesu pokoušel dostat před svého rivala, ten však v souboji kolo na kolo neuhnul a pozici obhájil. Pak byl 27 kol klid, než se Red Bull rodáka z Hassletu vydal do boxu.

Mechanici totiž udělali chybu při upevňování kola a místo obvyklých dvou sekund jich Verstappen strávil na značce více než 11. Při výjezdu se tak nevyřítil vepředu, ale až u dvojice Norris, Hamilton. První jmenovaný se před Nizozemce ještě dostal, s Hamiltonem ale nastal další souboj, v němž šlo o centimetry.

A opět ani jeden z jezdců nehodlal uhnout a přijít o vybojované místo, což byla chyba. Oba monoposty do sebe narazily, zaklesly se a Mercedes rodáka ze Stevanege vyjel z tratě s Verstappenovým Red Bullem doslova na hlavě. Kolo rivalovy formule brousilo Hamiltonovu helmu, a přestože se ještě snažil dostat zpět na dráhu, nakonec dostal od týmu radu, aby vypnul motor a vystoupil.

Lewis Hamilton s Maxem Verstappenem měli společnou nehodu
Lewis Hamilton s Maxem Verstappenem měli společnou nehodu

Jednička Red Bullu pak naštvaně opustila svůj vůz, a beze slova směřovaného k soupeři odkráčela do boxů. „Tohle dostaneš, když nenecháš ostatním místo,“ řekl jen Verstappen do týmového rádia. Ani jeden z největších favoritů si tak ve Velké ceně Itálie body nepřipsal.

První dvě místa zaujaly oranžové střely. A nestačila na ně ani úctyhodná stíhací jízda Valtteriho Bottase, který sice vyhrál kvalifikační sprint, z taktických důvodu si před ním však nechal vyměnit pohonnou jednotku, a tak startoval až na 19. pozici. Z ní se dokázal vyškrábat až na pódium, skončil však za oběma McLareny.

„Startovat odzadu není nikdy lehké, ale řekl jsem týmu, že dojedu na pódiu. Jsem rád, že jsme získali víc bodů než Red Bull,“ hodnotil v cíli Fin, který po sezoně opustí Mercedes a přesune se do Alfy Romeo.

Společná radost Riccarda s Norrisem trvala nepřetržitě od průjezdu finišem po celý ceremoniál. Do týmových vysílaček oba pouze křičeli a užívali si vzácné okamžiky. Australan poté vystoupil z vozu, postavil se na něj a burcoval diváky na ochozech.

„Můžu nadávat? Chtěl bych si zanadávat. Nemyslím si, že jsme byli nějak extrémně rychlí, ale stačilo to, abychom Maxe a ostatní udrželi za sebou. V pátek jsem měl pocit, že se stane něco skvělého, ale tohle jsme opravdu nečekali,“ smál se Ricciardo v interview. „Vyhrát je neskutečné, ale že máme první i druhé místo? Nemám slov.“

V podobném duchu vedl rozhovor i Norris.  „Prožili jsme úžasný týden. Na tomhle jsme celou dobu pracovali, mám ohromnou radost, že Daniel vyhrál a já dojel druhý,“ pochvaloval si mladý Brit.

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:

1. Ricciardo (Austr./McLaren) 1:21:54,367, 2. Norris (Brit./McLaren) -1,747, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -4,921, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -7,309, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -8,723, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -10,535, 7. Stroll (Kan./Aston Martin) -15,804, 8. Alonso (Šp./Alpine) -17,201, 9. Russell (Brit./Williams) -19,742, 10. Ocon (Fr./Alpine) -20,868.
Nejrychlejší kolo: Ricciardo.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 22 závodů): 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 226,5 b., 2. Hamilton (Brit./Mercedes) 221,5, 3. Bottas 141, 4. Norris 132, 5. Pérez 118, 6. Leclerc 104, 7. Sainz 97,5, 8. Ricciardo 83, 9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) 66, 10. Alonso 50.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 362,5, 2. Red Bull 344,5, 3. McLaren 215, 4. Ferrari 201,5, 5. Alpine 95, 6. Alpha Tauri 84, 7. Aston Martin 59, 8. Williams 22, 9. Alfa Romeo 3.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud