Marie Sehnálková
29. března 2022 • 12:00

Souboje parťáků nakoply F1: povolení soupeřit i učedník před Hamiltonem

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo s koho? Boje uvnitř stájí ve formuli 1 nabízejí různé příběhyKdo s koho? Boje uvnitř stájí ve formuli 1 nabízejí různé příběhyFOTO: Koláž iSport.cz

    Vyhrocené zápolení a souboje kolo na kolo mezi týmovými kolegy? I toho můžeme být v F1 svědky. Důkazem je nedělní Velká cena Saudské Arábie, kde se do vzájemné bitvy pustili piloti Alpine. Přinášíme další informace o interních soubojích, které bude v letošní sezoně rozhodně zajímavé sledovat.

  • Vyhrocený střet: Bylo to zábavné

    Alpine nemá letos určenou týmovou jedničku a nechává jezdce, aby mezi sebou volně závodili. Jedinou podmínkou je, aby při tom neohrozili zájmy týmu. Situace, která nastala při nedělním závodě, tohle pravidlo ovšem jen stěží splňovala. Kolegové Esteban Ocon a Fernando Alonso svedli hned v úvodu několik kol trvající souboj. Během vyhrocené bitvy o šesté místo si párkrát vyměnili pozice.

    Když Esteban Ocon na cílové rovince nebezpečným manévrem zablokoval dráhu rozjetému Alonsovi, v padoku Alpine zřejmě v tu chvíli všem ztuhla krev v žilách. Nechybělo mnoho a britská stáj se ze závodu vyřadila sama. Záběr na šéfa týmu Otmara Szafnauera, který při pohledu na obrazovky jen kroutil hlavou, byl výmluvný. Aby toho nebylo málo, konflikt zdržel piloty růžových monopostů natolik, že je dostihl Valtteri Bottas a dostal se před Ocona. Ten i přes to po závodě hýřil nadšením. „Řekli nám, že můžeme závodit. Bylo to zábavné. Myslím, že tím jde nahoru i úroveň našeho týmu. Bylo mi ctí soupeřit právě s Fernandem.“

    Fernando Alonso

    Esteban Ocon

    Body celkem: 2

    Body celkem: 14

    Startovací pozice v Saudské Arábii: 7.

    Startovací pozice: 5.

    Konečná pozice: odstoupil v průběhu

    Konečná pozice: 6.

  • Leclerc vládne, Sainz se hledá

    Také Ferrari vstoupilo do sezony bez předem určené týmové jedničky. Loni se z interního triumfu radoval Carlos Sainz, který stájového parťáka překonal na body i v počtu pódií. Zklamaný Charles Leclerc se ale nechal slyšet, že by kolegovi porážku letos rád vrátil. A plán zatím vychází na jedničku. Čtyřiadvacetiletý Monačan měl navrch v obou kvalifikacích i závodech.

    Sainz naopak přiznává, že nové F1-75 ještě stále nepřišel úplně na chuť. „S letošním monopostem nejsem stoprocentní. Potřebuju ale pokračovat v získávání bodů a umístění na stupních vítězů. Věřím ale, že se vrátím a připojím se ke klukům, kteří budou bojovat o titul,“ poznamenal Sainz.

    Že jeho dosavadní výkony by mohly jít nahoru, je přesvědčený i bývalý český závodník Tomáš Enge „Momentálně to vypadá lépe pro Charlese Leclerca. Rozdíl mezi ním a Carlosem je ale minimální. Je to především o tom, kdo jede přesněji. Příští závod se jazýček vah může slaboulince posunout a může slavit ten druhý. Tato sezona bude z hlediska interních bojů pro Ferrari nepochybně hodně zajímavá.“

    Charles Leclerc

    Carlos Sainz

    Body celkem: 45

    Body celkem: 33

    Startovací pozice: 2.

    Startovací pozice: 3.

    Konečná pozice: 2.

    Konečná pozice: 3.

  • Mladíček se učí od mistra Lewise

    Letošním parťákem sedminásobného šampiona Lewise Hamiltona je čtyřiadvacetiletý George Russell, který přišel z Williamsu. I v kokpitu jednoho z nejhorších týmů posledních let dokázal, že umí jezdit pořádně rychle. Před začátkem sezony mladík z Velké Británie ovšem avizoval, že u Mercedesu nehodlá zbytečně bláznit. Chce být především tím, kdo se bude učit od zkušenějšího kolegy. První dva závody ovšem ukázaly, že přehnaná skromnost není na místě.

    Po slibné čtvrté pozici v Bahrajnu si v neděli připsal pátou příčku v Saúdské Arábii. Naopak stájový kolega Hamilton, zvyklý na pódiová umístění, se musel vysílačkou informovat, zdali mu za desátou příčku připíšou vůbec nějaké mistrovské body. „George Russell byl můj černý kůň letošního ročníku. Oba jezdci Mercedesu jsou velice vyrovnaní. Russell se bude muset ještě hodně snažit. Halmilton není sedminásobným šampionem nadarmo. Russellův čas určitě ještě přijde. Možná se to nepovede hned letos, ale zajisté má na to jezdit před Lewisem,“ předpovídá velkou budoucnost mladému jezdci Tomáš Enge.

    George Russell

    Lewis Hamilton

    Body celkem: 22

    Body celkem: 16

    Startovací pozice: 6.

    Startovací pozice: 15.

    Konečná pozice: 5.

    Konečná pozice: 10.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud