9. září 2022 • 12:45

F1 Preview: Chrám rychlosti slaví výročí. Jak si povede žluté Ferrari?

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Poslední evropský závod roku se odjede na italské Monze. Slavná trať navíc slaví jubilejní 100. výročí svého vzniku. „Závodit zde, to je čiré potěšení. Pro jezdce Ferrari je to pak něco zcela nepopsatelného. Podpora je obrovská, ale stejně tak i očekávání,“ těší se na Velkou cenu Itálie Charles Leclerc, jenž zde vyhrál v roce 2019. Jaké jsou jeho šance letos, i proč jde z pohledu českého fanouška o nejdůležitější víkend sezony, se dočtete v tradičním preview.

  • Chrám rychlosti

    Délka trati: 5,793 km
    Počet kol: 53
    Počet zatáček: 11
    Traťový rekord: 1:21,046 – Rubens Barrichello, 2004
    Pneumatiky: sada střední tvrdosti C2–C4

    Nejrychlejší závod v kalendáři, pro nějž týmy nasazují zcela jedinečné komponenty, aby měly minimální odpor vzduchu. To je závodní trať v Monze, jež je předměstím Milána. „Nikdy nám to tu moc nesedělo. Vždy nám zde chyběla maximální rychlost, nebo jsme měli tresty na startu za nové části pohonné jednotky. Letos jsme však na rovinkách velice silní, tak by to mohl být jiný příběh,“ doufá lídr šampionátu Max Verstappen ve své vůbec první pódiové umístění na legendárním okruhu.

    Jak si povede Max Verstappen v Monze?Foto Reuters

  • Žluté Ferrari

    Kromě samotné trati slaví jubileum i nejslavnější italská stáj. Ferrari se 75 let od vzniku automobilky rozhodlo oslavit žlutými prvky, které mají symbolizovat Modenu, rodiště zakladatele značky, Enza Ferrariho. Žlutá decentně doplní tradiční rudou na samotném monopostu a především sami jezdci budou mít žluté kombinézy. „Snad nám žlutá přinese štěstí, ale na papíře je Monza okruh, který nám vůbec nenahrává. Na rovinkách je nejsilnější Red Bull a nám se naopak daří v zatáčkách, což nám zde moc nepomůže,“ očekává Charles Leclerc těžký víkend.

    Ferrari ukazuje jak bude vypadat formule v MonzeFoto https://twitter.com/ScuderiaFerrari

    Ferrari ukazuje jaká bude sekundární barva formule v MonzeFoto https://twitter.com/ScuderiaFerrari

    Leclerc představuje žlutou kolekci FerrariFoto https://twitter.com/ScuderiaFerrari

    Sainz představuje žlutou kolekci FerrariFoto https://twitter.com/ScuderiaFerrari

  • Tresty, tresty, tresty

    Stejně jako ve Spa i v Monze se očekává lavina trestů za nasazení nových komponentů pohonných jednotek, které přesáhnou maximální povolené množství na sezonu. Se zcela novou pohonnou jednotkou půjdou do závodního víkendu například Carlos Sainz či Lewis Hamilton. „Ve Spa jsem nasadil nový motor, ale vinou mé kolize s Fernandem Alonsem se musí opravit, takže jsem nucen nasadit už čtvrtý. Věřím, že zde i přesto budeme mít úspěšný výkon a z hloubi pole se prokoušu vpřed,“ zůstává optimisticky naladěný sedminásobný šampion.

    Lewis Hamilton na trati během závoduFoto Reuters

  • Porsche se nespojí s Red Bullem

    Ještě před měsícem se už prakticky pouze čekalo na oficiální oznámení vzájemné spolupráce. Nyní je všemu rokování konec. Porsche se s Red Bullem nespojí. „Plán byl takový, že naše spolupráce bude po všech stránkách zcela rovnocenná, ale postupem času se toto přání stalo zjevně nemožným. Celý šampionát ovšem nadále monitorujeme a není vyloučeno, že do něj vstoupíme i jinou formou,“ stojí v oficiálním prohlášení německé automobilky z koncernu Volkswagen. Jeho další člen, Audi, potvrdil, svůj vstup do Formule 1 už před dvěma týdny v belgickém Spa.

    Monopost: Audi Formuli 1 zatraktivní! Porsche ať koupí Alpha Tauri
    Video se připravuje ...

  • Staněk jede o titul i kariéru

    Český jezdec Formule 3 má před sebou životní víkend. Jak totiž Roman Staněk prozradil pořadu iSport TV, Monopost, musí dojet v letošní sezoně mezi nejlepšími 3 jezdci šampionátu, aby ho jeho otec nadále sponzoroval a on tak mohl pokračovat v závodění. Před posledním závodním víkendem sezony je Staněk právě na kýžené třetí pozici a souhrou okolností může ještě celý šampionát vyhrát. Stejně tak ovšem může skončit až sedmý. O všem rozhodne jeho umístění v sobotním sprintu, pro nějž se otáčí pořadí 12 nejrychlejších z kvalifikace (vítěz bere 10 bodů, druhý 9 a tak dále až k 10. místu), a v nedělním hlavním závodě, do nějž se startuje podle výsledků z kvalifikace. Bodování je pak stejné jako v závodech Formule 1.

    Program F3:
    Pátek: 15:30 - kvalifikace
    Sobota: 10:35 - sprint
    Neděle:  8:35 - hlavní závod

    Roman Staněk na stupních vítězůFoto Archiv Romana Staňka

  • Počasí a program

    Déšť by měl jezdce potrápit pouze při pátečních trénincích, což může potenciálně značně ztížit sběr relevantních dat, které týmy následně využijí pro finální nastavení vozu a zvolení závodní strategie. Navíc po poměrně teplé sobotě (v maximech až 26°C) přijde chladná neděle, kdy se na teploměru objeví přinejlepším 17°C. To vše může značně zamíchat kartami a my se tak můžeme těšit na opravdu zajímavou velkou cenu.

    Program F1:
    Pátek: 14:00 - 1. trénink, 17:00 - 2. trénink
    Sobota: 13:00 - 3. trénink, 16:00 - kvalifikace
    Neděle: 15:00 - závod

    Charles Leclerc vyhrál v Monze v roce 2019. Zopakuje si to letos?Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud