30. září 2022 • 10:15

F1 Preview: Singapur je největší výzva. Co tají Vettel? Verstappen může slavit

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Co tají Sebastian Vettel? A získá Max Verstappen titul? Velká cena Singapuru je tadyCo tají Sebastian Vettel? A získá Max Verstappen titul? Velká cena Singapuru je tadyFOTO: Koláž isport.cz

    Jedna z nejúchvatnějších tratí po třech letech opět oslní Formuli 1. Marina Bay Circuit v Singapuru. První trať, po níž se monoposty královské třídy poprvé v historii prohnaly pod umělým osvětlením, může navíc korunovat Maxe Verstappena dvojnásobným mistrem světa. „Potřeboval bych k tomu velké množství štěstí, takže nad tím moc nepřemýšlím,“ nenechává se rozhodit obhájce titulu. Čím dráždí Sebastian Vettel, jak se povedlo Alexu Albonovi tak rychle uzdravit a mnoho dalšího v našem tradičním preview.

  • Perla Asie

    Délka trati: 5,063 km
    Počet kol: 61
    Počet zatáček: 23
    Traťový rekord: 1:41,905 – Kevin Magnussen, 2018
    Pneumatiky: nejměkčí sada C3–C5

    Pět měsíců příprav, 1600 speciálních světel a naprosto jedinečná atmosféra městského okruhu v srdci šestimilionové metropole. To je okruh Marina Bay, jenž v roce 2008 změnil Formuli 1, když se zde odjel vůbec první závod v noci pod umělým osvětlením. „Tuhle trať miluji. Společně s Baku a Monakem patří mezi mé vůbec nejoblíbenější. Moc mi chyběla a jsem rád, že jsme zpět. Navíc by našemu autu mohla sedět. Naším cílem pro zbytek sezony je ukázat, že jsme se poučili z našich chyb a předvádět bezchybné víkendy, takže si přeji v neděli zvítězit,“ je optimisticky naladěný Charles Leclerc, jenž zde v roce 2019 dojel na druhém místě.

    Pohled na noční Velkou cenu SingapuruFoto Reuters

  • Záhadný Vettel

    Na tom prvním tehdy dojel Sebastian Vettel, pro nějž to byl už pátý triumf v Marina Bay, takže si vysloužil přezdívku „Lev Singapuru“. „Mým receptem na úspěch je dát si v sobotu po kvalifikaci Nasi Goreng (místní specialita) a letos to udělám zase. Znám místo, kde ho prodávají ještě pozdě v noci,“ smál se čtyřnásobný mistr světa, jenž už se od té doby dalšího vítězství nedočkal a vzhledem k tomu, že na konci roku svou bohatou kariéru uzavře, půjde s největší pravděpodobností o jeho poslední výhru ve Formuli 1. Paddockem však nyní hýbe nejnovější Vettelův příspěvek na Instagramu, v němž jsou sestříhány záběry ze začátků kariéry německého závodníka s popiskem „už brzy“. Na otázku, zda tedy máme očekávat dokument o cestě nejmladšího mistra světa Formule 1, odpověděl Vettel vyhýbavě. „Nechte se překvapit,“ neprozradil závodník Aston Martin účel videa.

  • Uzdravený Albon

    Zánět slepého střeva a následné respirační potíže, kvůli nimž musel být Alex Albon přemístěn na jednotku intenzivní péče, značně ohrozily Thajcovu účast ve vůbec nejtěžším závodě celého roku. Při Velké ceně Singapuru se totiž teploty pohybují nad 30°C a společně s vlhkostí vzduchu přes 70 % způsobují, že jezdci během závodu shodí přes 3 kg. Dlouho se tak očekávalo, zda Albona stejně jako v Itálii nezastoupí Nyck de Vries. Albon se však zdá být v pořádku a minimálně v pátek usedne do monopostu Williamsu on. Nizozemec De Vries bude ovšem připraven ho kdykoliv nahradit. „Cítím se dobře. Jsem rád, že jsem zpátky a jsem na víkend maximálně připravený. Od minulého pondělí jsem pracoval na svém návratu a den za dnem se můj stav zlepšoval. Při závodění v motokárách jsem žádnou bolest necítil. Na druhou stranu zůstávám pokorný. Jde o fyzicky nejnáročnější závod roku, a pokud bych se po prvním tréninku necítil dobře, tak závodit nebudu,“ pronesl ke svému stavu jezdec Williamsu.

    Alexander Albon se uzdravil, jeho start v neděli je ale ještě nejistýFoto Reuters

  • Cyberpunk McLaren 

    Součástí spojení McLarenu s crypto sponzorem OKX je jedinečné zabarvení vozu pro Velkou cenu Singapuru. Z vozu tak zmizí modré prvky, které nahradí především černá a na místech i neonová růžová. Ještě větší změnou však budou bočnice, které svým tvarem nápadně připomínají ty od Red Bullu. Nové bočnice a podlahu však McLaren nasadí pouze na vůz Landa Norrise. „Tým nestihl vyrobit vylepšení pro oba vozy, a tak se rozhodl, že je zatím nasadí pouze na Landův monopost. V Japonsku bychom už měli mít oba opět stejný vůz,“ je se situací smířen Daniel Ricciardo.

  • Dvojnásobný mistr Verstappen?

    Již pět závodů před koncem sezony může být Max Verstappen opět korunován mistrem světa. Nizozemec k zisku druhého titulu už v Singapuru nutně potřebuje vyhrát 6. závod v řadě a zároveň Charles Leclerc smí dojet přinejlepším na 8. místě a Sergio Perez na 4. příčce. „Chci si především užít víkend. Muselo by se sejít několik věcí, abych se už tady stal mistrem světa, a samozřejmě se o to pokusím! Zároveň si taky myslím, že by bylo hezčí získat titul v Japonsku. Už teď se tam těším,“ ví Max Verstappen, že v zemi Hondy, jež stále pohání jeho Red Bull, by bylo symbolické potvrdit své vítězství v šampionátu.

  • Počasí a program

    Nejtěžší víkend celého roku. Tak o Velké ceně Singapuru hovoří samotní jezdci. „Vlastně to nemůžete s ničím srovnávat, protože zdejší podmínky jsou zcela jedinečné. Je to vždy ohromná výzva,“ prozradil Pierre Gasly z Alpha Tauri. Velké oblíbenosti se okruh Marina Bay těší u evropských fanoušků díky tomu, že se velká cena jede v tradičním čase v neděli odpoledne. Velkou proměnnou letos může být počasí, jelikož pro celý víkend jsou hlášeny bouřky, které mohou závodění v ulicích Singapuru značně ztížit. V nejhorším případě zcela znemožnit. „Kvalifikace nám jdou a předjíždí se zde mnohem hůř než ve Spa či na Monze, takže rozhodně máme šanci. Red Bull je ovšem bezesporu ohromně silný,“ nepovažuje Carlos Sainz Ferrari za favority nadcházejícího víkendu. Lze si tak pouze přát, aby byl co nejzajímavější.

    Pátek: 12:00 – 1. trénink, 15:00 – 2. trénink
    Sobota: 12:00 – 3. trénink, 15:00 – kvalifikace
    Neděle: 14:00 – závod

    Stane se Max Verstappen v Singapuru dvojnásobným šampionem?Foto ČTK / AP / Vincent Thian

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud