26. října 2022 • 11:24

Audi vstoupí do F1, bude dodávat motory pro Sauber. Ambice má i Porsche

Autor: ČTK, adl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německá automobilka Audi vstoupí v roce 2026 do formule 1. Jejím továrním týmem se stane stáj Sauber, která v současnosti v mistrovství světa závodí pod názvem Alfa Romeo.



Audi o úmyslu vstoupit do formule 1 informovalo už v srpnu. Nyní automobilka na webu uvedla, že se domluvila na vstupu do stáje Sauber. Finanční ani další detaily dohody nebyly zveřejněny.

„Spojenectví s Audi je klíčovým krokem k posunu směrem k čelu startovního pole,“ uvedl v prohlášení šéf Sauberu Frédéric Vasseur. „Být továrním týmem Audi je nejen čest a zodpovědnost, ale také nejlepší možná věc pro naši budoucnost,“ dodal.

Švýcarské stáji v probíhající sezoně patří v Poháru konstruktérů šesté místo se ziskem 52 bodů. Jejím nejlepším výsledkem je páté místo Valtteriho Bottase z Velké ceny Emilie-Romagny. Druhý pilot týmu Čou Kuan-jü byl nejlépe osmý.

Aktuálním dodavatelem motorů Sauberu je Ferrari, se kterým bude stáj spolupracovat ještě v následujících třech sezonách. Poté začne týmu pohonné jednotky dodávat Audi.

V roce 2026 totiž vstoupí v platnost nová pravidla týkající se motorů. Nová generace pohonných jednotek má mimo jiné víc využívat elektřinu a stoprocentně udržitelné palivo.

Do formule 1 se chce také vrátit Porsche, které jednalo s mistrovským Red Bullem, ale k dohodě nedošlo. Německá společnost má však i nadále v úmyslu do šampionátu vstoupit.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud