10. května 2023 • 17:10

Vychovatel Verstappena končí: F1 je vrchol vývoje. Má Cunoda na Red Bull?

Autor: Jakub Knoll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáct let a dost. Po letošní sezoně se s rolí šéfa týmu F1 AlphaTauri, který se dříve jmenoval Scuderia Toro Rosso, rozloučí Franz Tost. „Byly to krásné časy, ale je mi už 67 let, takže jsem se rozhodl skončit,“ uvedl Rakušan exkluzivně pro deník Sport a server iSport.cz.



Franz Tost působí v motoristickém sportu již téměř půl století. Začínal jako závodník, ale brzy si uvědomil, že může být úspěšnější mimo kokpit.

Nakonec to přes manažerské práce v juniorských formulových sériích dotáhl až do formule 1. Zde se v roce 2006 stal stájovým šéfem tehdejšího týmu Scuderia Toro Rosso, vlastněného Red Bullem a nic se nezměnilo ani poté, co organizace z italské Faenzy převzala jméno AlphaTauri.

Během té doby Tost s týmem oslavil nejen dva triumfy v závodech, ale pro hlavní tým Red Bullu vychoval i několik hvězd – včetně budoucích šampionů. A právě na výchovu mladých pilotů je Tost při bilancování svého působení v AlphaTauri, které na konci letošní sezony skončí, pyšný.

Vychovatel hvězd F1

„Mám spousty pěkných vzpomínek,“ říká Tost při hodnocení svého angažmá v čele týmu F1. „Vychovali jsme Sebastiana Vettela, Maxe Verstappena a rovněž další jezdce – jako jsou Pierre Gasly či Carlos Sainz. Závodil pro nás i Daniel Ricciardo. Ti všichni mi dělají radost,“ vyjmenoval Rakušan nejlepší jezdce, kterým šéfoval.

Vzhledem k tomu, že toho Tost za dlouhé roky ve formuli 1 zažil opravdu mnoho, může velmi dobře posoudit současný stav světového šampionátu. Ten se těší zájmu nové vlny diváků, ale prochází i změnami. Nedávno byly zavedeny rozpočtové stropy, roste počet závodních víkendů a také se experimentuje s jejich podobou.

„Směr, kterým F1 míří, se mi líbí a těším na to, jak bude F1 úspěšná v budoucnosti. F1 se mění neustále a ve všem. Lidé si myslí, že se mění jen z technologického pohledu, ale mýlí se. Formule 1 je nejen vrcholem motorsportu, ale i technického vývoje,“ vysvětlil tyrolský rodák.

Sprinty jsou dobré pro show

Jedním z témat, které v současné F1 rezonují, je i formát závodních víkendů. Formule 1 již třetím rokem experimentuje a několikrát za rok (letos šestkrát) zařazuje do svého programu i sobotní sprinty.

Podle Tosta jsou sprinty zajímavé, i když mají svá úskalí: „Sprinty jsou dobré. Díky nim se v každé víkendové jízdě něco děje, což přináší zábavu pro diváky. Je to ale těžké pro nováčky – kvůli tomu, že se při daných víkendech jede pouze jeden volný trénink,“ upozorňuje šéf AlphaTauri.

Budoucnost Cunody

Jedním z hlavních poslání týmu AlphaTauri je příprava mladých jezdců pro „áčkový“ tým Red Bullu. V současnosti barvy italské stáje hájí Japonec Júki Cunoda a nizozemský závodník Nyck de Vries, který je zároveň nováčkem.

Především prvně jmenovaný letos zatím podává velmi vyrovnané výkony, čehož si cení i jeho šéf Tost.

„Júki odvádí fantastickou práci. Je s námi už třetím rokem a jeho způsob práce se s každým rokem a závodem zlepšuje. Doufám, že tento vývoj u něj bude pokračovat,“ řekl Tost na adresu Cunody.

Na otázku, zda může být Cunoda v dohledné době povýšen do Red Bullu, nicméně boss AlphaTauri zatím neumí odpovědět.

„To nedokážu říct. Jde čistě o rozhodnutí Red Bullu. Pokud se mu ale bude takto dařit, tak to budou rozhodně zvažovat.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud