Marie Sehnálková
6. prosince 2023 • 04:55

Výplaty pilotů F1: jasný vládce, za ním Hamilton. Následují „chudší“ milionáři

Autor: Marie Sehnálková, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Kolik vydělávají piloti F1?Kolik vydělávají piloti F1?FOTO: Koláž isport.cz

    Na kolik si tuto sezonu přišel trojnásobný mistr světa Max Verstappen a jakou částku vydělala hvězda Mercedesu Lewis Hamilton? Forbes zveřejnil žebříček deseti nejlépe vydělávajících pilotů formule 1. Uvedené částky nezahrnují honoráře plynoucích z reklamní činnosti. Celkové příjmy jezdců tak budou patrně ještě o něco vyšší.

  • O mladém Australanovi se mluví jako o jednom z největších talentů současnosti. Není proto divu, že od něj letos byla velká očekávání. Piastrimu se však podařilo tlak ustát a stal se tak nejúspěšnějším nováčkem od dob Lewise Hamiltona. Od jeho debutu v roce 2007 je vůbec prvním pilotem, kterému se během první sezony v F1 podařilo dvakrát umístit na stupních vítězů.

  • Po letech, které strávil v týmech Red Bullu, se letos přesunul do Alpinu. Francouzská stáj bohužel letos nezažila úplně nejlepší sezonu. Na začátku roku si kladla za cíl obhájit čtvrtou příčku v Poháru konstruktérů. Tento plán ale nevyšel a Alpine se musel v konstruktérském šampionátu spokojit až se šestým místem. Gasly zakončil rok jako 11. muž celkového pořadí.

  • George Russell přišel do Mercedesu v době, kdy se týmu po letech dominance přestalo dařit, a předal žezlo Red Bullu. Ačkoliv je jeho týmovým kolegou zkušený Lewis Hamilton, oba závodníci jsou si poměrně vyrovnanými soupeři. Mít po boku zrovna sedminásobného mistra světa je podle Russella výhoda. „ Žertoval jsem s Lewisem, že jeho setrvání v F1 mi zachránilo kariéru. Kdyby po sezóně 2021 odešel, lidé by na mě ukazovali prstem kvůli tomuto slabě fungujícímu autu,“ říká pětadvacetiletý Brit.

  • Red Bull v letošní sezoně vyhrával jako na běžícím páse. Jediným mužem, který dokázal červeným býkům „ukrást“ vítězství, se stal Carlos Sainz. Bylo to na Velké ceně Singapuru, během které Španěl prokázal své jedzecké dovednosti i inteligenci. Do konce Velké ceny zbývalo jen pár kol a k vedoucí dvojici Sainz - Norris, se blížily Mercedesy na čerstvých pneumatikách. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby Sainz nedostal chytrý nápad. Zpomalil a nechal Norrise přiblížit se jeho zadnímu křídlu, čímž mu poskytl DRS. Díky tomu společnými silami udrželi Mercedesy za sebou.

  • McLaren v letošní sezoně prožil návrat z říše snů. Na začátku roku patřily týmu z Wokingu příčky na chvostu startovního pole. Po červencových aktualizacích se však dokázal zlepšit. Z týmu, kterému už nikdo nevěřil, se rázem stala stáj, jež pravidelně získávala body i pódia. „V příštím roce přineseme ještě spoustu dalších vylepšení. Jsem optimista a doufám, že toho jako tým můžeme dosáhnout i na vítězství v šampionátu,“ věří Norris, který příští rok započne svou šestou sezonu v královně motorsportu.

  • Má za sebou ne úplně vydařenou sezonu. Může za to nejen smůla ale i řada vlastních chyb. Přesto byl v letošním roce úspěšnější než týmový kolega Carlos Sainz. Monačana čeká v roce 2024 už šestá sezona v červených barvách. Podle italského sportovního deníku Gazzetta dello Sport by měl v příštím roce podepsat prodloužení kontraktu až do roku 2028. „Oznámení o prodloužení smlouvy by mělo přijít v dohledné době,“ píše deník.

  • Na začátku sice dokázal vyhrát dva závody, avšak zbytek roku se protrápil. Totálním fiaskem dopadl jeho domácí závod v Mexiku, ve kterém odstoupil už v první zatáčce. Na psychické pohodě Pérezovi patrně nepřidaly ani neustálé spekulace o jeho předčasném odchodu z Red Bullu. Mexičan si však dle svých slov z letošní sezony odnáší jen to pozitivní. „Během několika měsíců jsem zažil opravdu těžké chvíle. Když však chcete být pilotem Red Bullu, musíte být psychicky odolní. V tomto ohledu mě to posílilo. Ze špatných dnů se toho naučíte mnohem více než z dobrých dnů,“ říká.

  • Když loni podepsal kontrakt s Aston Martin, mnozí to považovali za další ze série špatných rozhodnutí. Všem kritikům však došla slova, když se Aston Martin v úvodu sezony stal nejbližším pronásledovatelem Red Bullu. V průběhu roku se ovšem v šampionátu začal propadat a na konci sezony bral „až“ páté místo mezi konstruktéry. „Možná jsme trochu ztratili dech, ale celkově jsme prožili sezonu, která pro nás byla před rokem nemyslitelná. Velmi dobře si pamatuji na loňský test po závodě v Abú Zabí. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že budeme v takové pozici, v jaké jsme dnes, nevěřil bych,“ stojí za týmem Alonso, který je ve svých 42 letech nejstarším pilotem na roštu.

  • Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton už druhý rok čeká na vítězství. Loni poprvé během své kariéry v F1 nevystoupal na nejvyšší stupínek a letos se scénář opakoval. I přesto, že se Mercedesu aktuálně nedaří, prodloužil kontrakt. V sedačce stříbrných šípů jej uvidíme minimálně ještě v sezoně 2024 a 2025. „Nikdy jsme nebyli hladovější po vítězství a pokračujeme v honbě za našimi sny,“ uvedl Hamilton, který touží získat rekordní osmý titul, čímž by překonal legendárního Michaela Schumachera.

  • Snad každý z pilotů zažil během letošního ročníku nějaké krizové období. To však nebyl případ Maxe Verstappena. Díky dominantnímu autu a svým jezdeckým schopnostem vyhrával, co se dalo, a lámal jeden rekord za druhým. Není divu, že právě trojnásobný mistr světa je už druhý rok po sobě nejlépe placeným jezdem. Red Bull si jej cení v přepočtu na více než 1,6 miliardy Kč.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud