Marie Sehnálková
9. prosince 2023 • 04:40

Nejdražší nehody v F1: miliony za nováčka i Ferrari, šampion „v suchu“

Vstoupit do diskuse
0
  • Zatímco šampion F1 Max Verstappen patřil mezi nejlevnější jezdce, co se škod na monopostu týče, o jeho kolegovi Sergiu Pérezovi a dalších jezdcích se to nedá říctZatímco šampion F1 Max Verstappen patřil mezi nejlevnější jezdce, co se škod na monopostu týče, o jeho kolegovi Sergiu Pérezovi a dalších jezdcích se to nedá říctFOTO: koláž iSport.cz

    Max Verstappen má za sebou naprosto dominantní sezonu a s obrovským náskokem vyhrál svůj třetí titul mistra světa. Navíc byl také nejlevnějším jezdcem, co se škod na monopostu týče. Bohužel to samé nemůže říct jeho týmový kolega Sergio Pérez. Podívejte se v článku iSport.cz na žebříček jezdců formule 1, kteří způsobili týmům nejdražší nehody.

  • 5. Lance Stroll

    63 888 665 Kč

    Pilot Aston Martin by letos patrně obsadil jedno z předních míst také v žebříčku nejméně oblíbených jezdců. Kvůli nevhodnému chování během Velké ceny Kataru ho dokonce začala vyšetřovat mezinárodní automobilová federace. Pětadvacetiletý Kanaďan po neúspěšné kvalifikaci ztratil kontrolu. Televizní záběry jej zachytily v garáži, jak po neúspěchu zlostně strčil do svého trenéra Henryho Howea, kterým byl posílán na povinné vážení. Když se k tomu přidají ještě Strollovy nevalné výsledky a drahé nehody… Jak by to dopadlo, kdyby jeho otcem nebyl majitel stáje Lawrence Stroll se můžeme jen domnívat.

  • 4. Esteban Ocon

    67 500 745 Kč

    Letos zažil první rok po boku nového týmového kolegy. Ačkoliv dvojice byla mimořádně vyrovnaná, z interního vítězství se nakonec raduje Pierre Gasly. „Tuším, že jsem letos odstoupil až devětkrát, což je asi nejvíc ze všech jezdců. Vyšlo nás to draze,“ zhodnotil sezonu Ocon, dvanáctý muž celkového pořadí. Ročník 2024 chce pojmout ještě zodpovědněji než kdy dřív. „Vrátím se více k tomu, co jsem dělal v roce 2022, tedy žádný život, jen závodění. V uplynulé sezoně jsme měli řadu aktivit mimo okruhy, ale to se v novém roce změní. Vracím se do bojového režimu a plně se soustředíme na závodní stránku,“ tvrdí.

  • 3. Sergio Pérez

    72 693 110 Kč

    Na začátku sice dokázal vyhrát dva závody, avšak zbytek roku se protrápil. Totálním fiaskem dopadl Pérezův domácí závod v Mexiku, ve kterém odstoupil už v první zatáčce. Jeho nehody stály tým v přepočtu více než 72 milionů korun. To týmovému kolegovi Maxi Verstappenovi patří místo na úplně opačné straně žebříčku. Škody, které napáchal Nizozemec na RB19, přišly na „pouhých“ 7,5 milionu.

  • 2. Carlos Sainz

    82 174 820 Kč

    Jednu z vážných nehod utrpěl během Velké ceny Las Vegas. Nikoliv však vlastním zaviněním. Během prvního tréninku najel na uvolněný kanálový poklop, který mu zničil monopost. „Totálně jsme zničili monokok, motor i baterii. Tohle je opravdu neakceptovatelné. Bude nás to stát celý majlant a Carlosovi to pokazilo závody,“ zlobil se šéf Ferrari Frédéric Vasseur. Aby toho nebylo málo, kvůli nasazení nové baterie, která byla již nad rámec povolených kusů, vyfasoval Sainz penalizaci deseti míst na startovním roštu.

  • 1. Logan Sargeant

    97 751 915 Kč

    Prvenství v tomto nelichotivém žebříčku drží nováček z Williamsu. Nejenže je nejdražším jezdcem, co se nehod týká, ale ani jeho výkony na trati nebyly nikterak oslňující. Během sezony zvládl posbírat jeden jediný bod. Víc jich má Liam Lawson, který v uplynulé sezoně absolvoval jen pět závodů. I přesto se Williams rozhodl dát Sargeantovi šanci i příští rok a tým s ním prodloužil kontrakt. Roli patrně sehrálo i to, že je aktuálně jediným Američanem na startovním roštu a jeho jméno tak představuje lákadlo pro sponzory i fanoušky z USA.

  • Kolik stály nehody, které způsobili piloti F1?

    1. Logan Sargeant: 4,33 milionu dolarů
    2. Carlos Sainz: 3,64 milionu dolarů
    3. Sergio Pérez: 3,22 milionu dolarů
    4. Esteban Ocon: 2,99 milionu dolarů
    5. Lance Stroll: 2,83 milionu dolarů
    6. Alexander Albon: 2,78 milionu dolarů
    7. Kevin Magnussen: 2,57 milionu dolarů
    8. Pierre Gasly: ​​2,42 milionu dolarů
    9. Oscar Piastri: 2,27 milionu dolarů
    10. Charles Leclerc: 1,91 milionu dolarů
    11. Niko Hulkenburg: 1,55 milionu dolarů
    12. Nick de Vries/RIC: 1,52 milionu dolarů
    13. Lando Norris: 1,45 milionu dolarů
    14. Yuki Tsunoda: 1,25 milionu dolarů
    15. Guanyu Zhou: 1,20 milionu dolarů
    16. Lewis Hamilton: 880 000 dolarů
    17. Fernando Alonso: 830 000 dolarů
    18. Valtteri Bottas: 700 000 dolarů
    19. George Russell: 670 000 dolarů
    20. Max Verstappen: 345 000 dolarů
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud