13. března 2010 • 13:04

Kvalifikace F1: Vyhrál Vettel, Schumacher sedmý

Autor: tbl, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Kvalifikaci na první závod sezony F1 v rozpáleném Bahrajnu vyhrál Němec Sebastian Vettel za volantem monopostu Red Bull. Dařilo se i jezdcům Ferrari, Massa s Alonsem obsadili druhé a třetí místo. Michael Schumacher málem neprošel do závěrečné části kvalifikace, nakonec ale do závodu odstartuje ze sedmého místa.



"Je to pro mě docela překvapení, protože ve předu jsou čtyři týmy, mezi kterými nejsou velké rozdíly," řekl Vettel. "Asi nám pomohlo, že mechanici toho v týdnu moc nenaspali a pracovali dlouho do noci. Je to hlavně jejich zásluha," uvedl. "Jsem zvědavý, jak to bude vypadat zítra. Může to být velká zábava, nebo velká nuda. Nebude to sprint, ale vytrvalostní závod, protože musíte brát ohled na pneumatiky," připomněl změny v pravidlech, podle kterých má každý jezdec na závodní víkend omezený počet gum.

Vicemistr světa Vettel zajel čas 1:54,101. Jednačtyřicetiletý Schumacher, který se do formule vrátil po 1239 dnech odpočinku, byl o 1,4 vteřiny pomalejší. "Neměl jsem moc času, abych dostal z auta maximum. Dostat se na stupně vítězů pro mě není nereálné, ale bude to těžké," uvedl.

Od neúspěchu ho přitom dělilo jen 225 tisícin vteřiny. Jen o tolik totiž ve druhé části kvalifikace porazil svého bývalého týmového kolegu Barichella, který skončil na prvním nepostupovém místě. V závěrečné desetiminutovce ale německý fenomén zrychlil a na startovním roštu se postaví i před úřadujícího mistra Jensona Buttona, jenž do závodu vyrazí z osmé pozice. "Trápil jsem se. Sice jsem se v každém kole zlepšoval, ale měl jsem nějaké potíže s předkem vozu. Budeme se na to muset podívat," řekl po jízdě Button.

Bruno Senna, synovec legendárního Ayrtona, ani tentokrát neoslnil. Mladý jezdec týmu HTR zajel své nejlepší kolo o celých osm sekund pomaleji než nejlepší Vettel a pomalejší byl už jen jeho týmový kolega Čandhok.

Kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu, úvodní závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red-Bull) 1:54,101, 2. Massa (Braz./Ferrari) 1:54,242, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:54,608, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:55,217, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:55,241, 6. Webber (Austr./Red-Bull) 1:55,284, 7. M. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:55,524, 8. Button (Brit./McLaren) 1:55,672

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud