Adam Nenadál
9. července 2021 • 12:48

Jarda vs. USA, díl druhý. Sato pomůže se skautingem superhvězd

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Damian Lillard přihrává Bradleymu Bealovi, ten zvažuje své možnosti, míč nakonec putuje ke Kevinu Durantovi, který po cloně od Draymonda Greena střílí... To je fofr! Koho z nich bránit dřív? Ideálně všechny. Ale jak? Čeští basketbalisté budou znovu řešit zapeklitý rébus: jak přibrzdit hvězdami přeplněný reprezentační výběr USA. Po světovém šampionátu v Číně budou mít v Tokiu druhou šanci.



Vzpomínáte? „Kdo by to byl řekl, že si Jarda Bohačík z Markvartovic zahraje proti Spojeným státům americkým na mistrovství světa.“ Památný výrok křídelního hráče české basketbalové reprezentace před MS 2019 v Číně rezonuje znovu. I na olympijských hrách v Tokiu totiž na Čechy v základní skupině čeká hegemon světového basketbalu.

Na čínském šampionátu Satoranský a spol. v úvodním zápase skupiny E prohráli s Američany 67:88, což byl vzhledem k síle obou kádrů vlastně velice lichotivý výsledek: však se také po něm svěřenci Ronena Ginzburga rozjeli k parádní jízdě, která skončila historickým 6. místem (o jednu příčku výš, než kam nakonec dosáhl tým USA).

Jenže zatímco na MS vyslala Amerika zhruba „tým C,“ v Tokiu bude v podstatě jen mírně oslabené „áčko“ v čele s Kevinem Durantem, zřejmě nejlepším střelcem současnosti a jen těžko zastavitelnou superhvězdou.

INSIDER: Proč jsou Češi v Tokiu? Favority drtí pracovitostí. Pomáhá i nulový tlak
Video se připravuje ...

„Američané už si další průšvih jako v Číně nemůžou dovolit, proto ta silná soupiska,“ říká Ginzburgův asistent Petr Czudek. „Navíc to mají chytře postavené – už to není mančaft, který nastřílí jen 300 bodů každému, ale jsou tam i obranáři typu Greena nebo Adebaya. Ale největší hvězdou je samozřejmě Durant,“ upozorňuje.

Právě účast 208 vysokého snajpra Brooklyn Nets je senzací celé olympiády, ne jen basketbalového turnaje. Na Hrách nebude k vidění větší globální hvězda. „Kdyby pozvánku odmítl, prosil bych ho, plakal před ním a doufal, že změní názor. To je jasné,“ nechal se slyšet kouč Gregg Popovich: „Fakt, že ho máme, je důkazem, jak moc basket miluje. Miluje vítězit. Miluje spoluhráče. Chce být součástí týmu a to je jeho prvořadá motivace.“

Ubránit Duranta? 

Sám Durant své rozhodnutí připojit se k týmu zatím nekomentoval – jeho chladný vtah k médiím je všeobecně známý – pro experty v USA je jeho „ano“ velkým překvapením. Právě vrcholící sezona NBA byla pro Duranta první od chvíle, co vyléčil utrženou achilovku z finále 2019.

Jak to bylo na MS v Číně

USA-ČR 88:67 (17:14, 43:29, 66:48)
Sestava a body ČR: Satoranský 17, Bohačík 13, Hruban 13, Balvín 7, Auda 4 - Peterka 5, Palyza 3, Schilb 3, Pumprla 2, Kříž, Šiřina, Vyoral. 
Nejvíce bodů USA: Mitchell 16, Barnes 14, Walker 13. 
Fauly: 17:15. Trestné hody: 6/4 - 14/7. Trojky: 10:8. Doskoky: 40:38.

Devastující zranění ho nicméně v kariéře jen přibrzdilo, letošní play off už patřilo opět právě jemu. Přestože oslabení Nets padli v 7. zápase s Milwaukee Bucks. Durant dosáhl ve vyřazovacích bojích na fantastické průměry 34,3 bodu na zápas, 9,3 doskoku a 4,4 asistence.

Nabízí se tak jednoduchá otázka: kdo z Čechů vlastně bude největší ofenzivní zbraň Američanů bránit?

„Na první dobrou mě napadá Honza Veselý,“ říká Czudek: „To je hráč, který je schopný bránit na více pozicích, atleticky je mimořádně dobře vybavený a nebojí se nikoho. Ale taktiku budeme samozřejmě ještě pečlivě utvářet před turnajem,“ doplňuje s tím, že své si k tomu řeknou i sami hráči.

„Když hrajeme proti evropským týmům, chceme znát od kluků jejich názory na basketbalisty z Euroligy. A k hráčům NBA pochopitelně dáme i na pohled Tomáše Satoranského,“ předesílá Czudek.

Sedmdesát procent koučingu je z basketbalu, Čechům gratuluji k OH
Video se připravuje ...

I kdyby se Duranta podařilo zpomalit, budou mít Češi plné ruce práce s dalšími hvězdami amerického výběru, kde vydržela jen dvě jména z čínského šampionátu: Jason Tatum z Bostonu a Khris Middleton, který v dresu Milwaukee hraje finále NBA (stejně jako jeho spoluhráč Jrue Holiday a střelec Phoenixu Devin Booker; ti jsou rovněž na soupisce pro Tokio).

„Budeme outsider, ale to nám vyhovuje. Basket umíme a chceme se o to porvat,“ říká Patrik Auda a připojuje svůj dojem z vítězného zápasu olympijské kvalifikace proti Kanadě: „Oni nás prostě jednoznačně podcenili, i když měli v týmu osm hráčů z NBA. Bylo to vidět. Chytli jsme začátek a pro ně bylo pak strašně složité se do zápasu vrátit, jak jsme byli rozjetí.“

Největší hvězdy USA

DAMIAN LILLARD 

(rozehrávač, Portland Trail Blazers)
Král rozhodujících střel z velké (a úplně největší) vzdálenosti v posledních chvílích rozhodujících zápasů. Spolu se Stephem Currym nejlepší rozehrávač NBA posledních sezon, jeho hra jeden na jednoho nemá slabinu: kromě střelby je silný i v nájezdech a má nervy ze železa.

BRADLEY BEAL 

(křídlo, Washington Wizards)
S průměrem 31,3 bodu byl v této sezoně druhým nejlepším střelcem NBA, zajistil svým Wizards místo v play off a byl jmenován do třetího nejlepšího týmu ligy. Čistokrevný střelec. Když hrál ještě ve Washingtonu Tomáš Satoranský, vytvořili si spolu fungující chemii.

DRAYMOND GREEN 

(křídlo / pivot, Golden State Warriors)
Jeho individuální statistiky vám dech neseberou, ale trojnásobný vítěz NBA je nepostradatelným členem úspěšných Golden State Warriors. Jednak jako obránce („Jsem nejlepší v historii,“ řekl o sobě), jednak jako hráč, který z pozice menšího pivota nezištně diriguje hru.

DEVIN BOOKER

(křídlo, Phoenix Suns)
Nejlepší střelec Phoenix Suns, týmu, který vede ve finále NBA nad Milwaukee 2:0 na zápasy. Pokud Suns titul urvou, bude to hlavně jeho (a veterána Chrise Paula) zásluha. Za výkony v letošním play off si vysloužil přezdívku „nový Kobe“ – má stejnou zabijáckou mentalitu.

ZACH LaVINE

(křídlo, Chicago Bulls)
Dvojnásobný šampion soutěže smečařů na All-Star víkendu, v této sezoně si vysloužil místo i při Utkání hvězd. Spoluhráč Tomáše Satoranského v Bulls a častý adresát přihrávek českého rozehrávače. Tohle bude hodně pikantní souboj dvou parťáků z Chicaga.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud