Jan Jaroch
2. srpna 2021 • 15:35

ZNÁMKY basketbalistů: Balvín premiantem, Bohačík jen stínem

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Z olympijského turnaje, exkluzivní akce pro pouhý tucet týmů, odlétají čeští basketbalisté s devátým místem. Ani propadák, ani euforie, jednoduše pravdivý střet s realitou. Vysoké porážky s Francií a USA, horkými favority na medaili, ukázaly limity týmu, který nebyl dost široký na to, aby mohl v absolutní top světové konkurenci dělat větší ohňostroje. I kvůli absencím Vojtěcha Hrubana, Víta Krejčího a Martina Kříže. Už postup do Tokia byl ale báječným (a ještě před pár lety nepředstavitelným) razítkem vzestupu českého mužského basketu. Výhra s Íránem potvrzením, že na velké akce tahle soudržná parta patří. Kdo z ní na Hrách obstál nejlépe? Sport vystavil hráčům vysvědčení.

  • Patrik Auda

    známka Sportu 7

    Při návratu Jana Veselého do týmu byla jeho role trochu menší. Fyzický basket levorukého borce ale psal, Francii nasázel 14 bodů. Dokázal na sebe sbírat fauly, během tří zápasů střílel celkem 20 trestných hodů, suverénně nejvíc z celého týmu. Neschovával se, když dostal míč, chtěl s ním něco udělat. Japonská Jokohama, kam se vrací na druhý rok exotického angažmá, má v českém dlouhánovi kvalitní zboží.

    Patrik Auda (vlevo) se snaží zastavit Damiana Lillarda z USAFoto Reuters

  • Ondřej Balvín

    známka Sportu 8

    Nejlepší český hráč na turnaji. Japonský tým Gunma Crane Thunders si musí mnout ruce, jak skvělý kauf udělal. Osmadvacetiletý borec v Tokiu potvrdil, že má za sebou nejlepší sezonu kariéry. Hrál tvrdě, dobře bránil (1,3 bloku), umně využíval pod košem svá kila i 218 centimetrů. V nejpovedenějším zápase na turnaji proti Francii se blýskl dvěma trojkami a svedl vyrovnanou bitvu s jedním z nejlepších pivotů světa Rudym Gobertem.

    Ondřej Balvín zakončuje přes Američana Kevina DurantaFoto Reuters

  • Jaromír Bohačík

    známka Sportu 3

    Satoranský, Hruban, Bohačík – to byla základní osa týmu, který na MS 2019 došel k šestému místu. Kapitán Hruban po operaci chyběl, Bohačík byl jen stínem borce, který v Číně dával průměrně 15 bodů na zápas. Osm bodů za tři utkání, to je skličující příspěvek na Hrách. Sebevědomí levorukého borce bylo snad pod úrovní palubovky, netrefil jedinou ze sedmi trojek, v zápasech nebyl žádným faktorem.

    Jaromír Bohačík zakončuje českou akci v zápase proti USAFoto Reuters

  • David Jelínek

    známka Sportu 6

    Do národního výběru se vracel po šesti letech a kouč Ronen Ginzburg ho instaloval naúkor mladíka Patricka Samoury, přestože v kvalifikaci v Kanadě ještě nehrál. Byla to investice do budoucnosti s výhledem především napražské ME. Šutérz Andorry může reprezentaci ještě hodně dát. Návratový turnaj byl pro něj složitý, dokázal ale protřelost ze španělské ACB ligy, nebál se zvedat střely. Ač neměl procento úspěšnosti oslnivé, znamenal nebezpečí z lavičky.

    David Jelínek se snaží projít kolem Američana Khrise MiddletonaFoto ČTK / AP / Charlie Neibergall

  • Tomáš Satoranský

    známka Sportu 7

    Chcete porazit Čechy? Zastavte Satoranského! Tenhle jednoduchý plán dnes mají všechny týmy a po české hvězdě šly zápas co zápas celé obrany. Takový dozor stál spoustu sil, které pak chyběly v zakončení. Navíc se potýkal se zraněním třísel. Pouhých 10 bodů na zápas, to u něj v českém dresu není zvykem. I tak dokázal lídrovat, po základních skupinách byl nejlepším nahrávačem turnaje s 8,7 asistencemi na utkání, k tomu přidával skoro šest doskoků.

    Tomáš Satoranský, hvězda českého basketbaluFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Blake Schilb

    známka Sportu 7

    Co víc chtít od borce, který kvůli covidu rok nehrál soutěžní basket a aby si řekl o reprezentační nominaci, naskočil v závěru ligy v dresu pražských USK? To vše v 37 letech. Jistě, už není nejrychlejší a v obraně hoří, jeho chladnokrevnost a střelba jsou však pro tým zásadní. Když se zdramatizoval mač s Íránem, vytáhl partu klíčovými koši z průšvihu. Američanům dal 17 bodů, 11 za první čtvrtinu. Přemluvit ho, aby vydržel do pražského ME, bude důležité.

    Blake Schilb brání Jaysona Tatuma z USAFoto Reuters

  • Jakub Šiřina

    známka Sportu 6

    Příjemné překvapení z Opavy. V prvních dvou zápasech zdatně zaskakoval třiatřicetiletý veterán na rozehrávce za Tomáše Satoranského, když si potřeboval vydechnout. Trojky střílel s padesátiprocentní úspěšností, pod tlakem neztrácel míče. Tým pod ním fungoval dobře. Je s podivem, že proti USA dostal pouhou minutu a půl na hřišti.

    Jakub Šiřina brání Íránce Behnama YakhchalidehkordihoFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Jan Veselý

    známka Sportu 7

    Čekalo se, jak příchod MVP Euroligy z roku 2019 změní tvář týmu. Výsledek nebyl tak dramatický. Reprezentace získala dlouhého pohyblivého hráče, který může v obraně efektivně přebírat i menší borce, nesobecky hledá spoluhráče. Dynamický letec potřebuje běhat do protiútoků, dostávat pasy do pozic. Tenhle styl šel proti silným soupeřům praktikovat jen těžko a v postupném protiútoku hraje nerad jeden na jednoho. Přesto si odehrál své.

    Jan Veselý během utkání s FranciíFoto ČTK / AP / Charlie Neibergall

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud