15. července 2021 • 19:15

Plavci před Tokiem: Šefla potrápil bafuňář, Kubové pomohla svatba

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned devítinásobné zastoupení bude mít na olympiádě v Tokiu české plavání. Jeden z největších příběhů napsal Jan Šefl, který si svůj olympijský sen splnil až na počtvrté. V Japonsku přitom bude závodit po nejtěžších okamžicích své kariéry. Kamarád mu totiž hodil do pití kokain a 31letého rodáka z Plzně čekal roční dopingový trest. A když poté v Šamoríně zaplaval na stovce motýlek národní rekord a limit pro Tokio, dlouho nebylo jasné, zda mezinárodní federace Šeflův čas 51,89 uzná.



„Potvrzení přišlo až měsíc a půl po závodě. Bylo to nepříjemné, zároveň jsem s tím už nemohl nic dělat. Jen jsem čekal. Rozhodovalo se na politické úrovni, nějaký bafuňář seděl s razítkem a váhal, jestli to tomu Šamorínu dá nebo ne. Tři dny před mistrovstvím republiky jsem se dozvěděl, že do Tokia pojedu, takže se mi ulevilo,“ říká borec z Ústecké akademie plaveckých sportů.

Šeflovi účast na olympijském svátku nezkazí ani fakt, že se koná za koronavirových opatření a bez diváků na tribunách. „Těším se, přestože z mnoha stran slyším, jak to bude divné a nepříjemné. Jedná se o historickou olympiádu, poprvé jsou hry přesunuté a jednou budeme vzpomínat na to, že jsme toho byli svědky,“ popisuje. 

Phelps, Murphy i Japonka. Čeští plavci o svých oblíbencích
Video se připravuje ...

Zatímco Šefl jede na své první hry, to znakařka Simona Kubová se při své třetí účasti s olympijskou scénou loučí. „Do Londýna jsem si to přijela užít, v Riu jsem naopak chtěla uspět, a to se mi vůbec nepodařilo. Současná sezona není optimální, v roce 2021 se mi zatím nedaří, takže nemám očekávání skvělých výsledků,“ vysvětluje 29letá rodačka z Chomutova.

Kubová, dříve Baumrtová, platila za výrazný ženský plavecký talent. Zažila ovšem i chmurné období bez výraznějších úspěchů, pak ale v její kariéře znovu ožily zlaté časy. „V tom mi pomohlo zasnoubení. Spadl ze mě stres z toho, že zůstanu na ocet,“ směje se znakařka. 

Kubová o své poslední olympiádě: Užít si to jako v Londýně! Jdu po správné cestě
Video se připravuje ...

Jméno Kubová vlastně na olympiádu přiveze úplně poprvé. „Přála bych si znovu přepsat rekordní tabulky a smazat své staré jméno. Snem zůstává finále a odjet zpátky domů se spokojeným pocitem. Letos se mi nedaří stlačit časy pod jednu minutu, ale věřím, že jdu po správné cestě.“

Zatímco v roce 2012 v Londýně byl Jan Micka nejmladším českým olympionikem ve výpravě, teď už se může počítat skoro mezi mazáky. „Kromě toho, že jsem o devět let starší, tak do Japonska jedu také jako otec, mám roční dceru,“ vyjmenovává držitel dvou českých rekordů na 800 a 1500 metrů volný způsob.

„Svoje osobní a české rekordy chci překonat, a pokud to vyjde na finálové umístění, budu spokojený. Vytrvalost mám natrénovanou, vyladím ještě rychlost. Potřebuji stlačit 1500 metrů kraul pod 15 minut, bude to oříšek, ale zvládnu to,“ uzavírá Micka. 

Micka chce v Tokiu přepsat české rekordy. Snem je finále
Video se připravuje ...

Plavecké naděje Horská a Čejka před Tokiem: postarají se o překvapení?
Video se připravuje ...

Čeští plavci Jan Micka, Simona Kubová, Jan Šefl, Kristýna Horská i Jan Čejka se představí na OH v Tokiu
Čeští plavci Jan Micka, Simona Kubová, Jan Šefl, Kristýna Horská i Jan Čejka se představí na OH v Tokiu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud