3. srpna 2021 • 15:52

Hygiena o „covidovém letu“: Sezení odpovídá, jedna potvrzená delta

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hygienici odmítli potvrdit či vyvrátit informaci Seznam Zpráv, že nákazu v letadle na olympijské hry do Tokia rozšířil lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným. Mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík na dnešní tiskové konferenci uvedl, že se ze zákona orgán ochrany veřejného zdraví nemůže vyjadřovat k osobním údajům. Hygienici část výsledků vyšetřování zveřejnili už v pondělí, zjistili, že jeden z šesti pozitivně testovaných má nakažené tři blízké kontakty v ČR.



Jestli se všichni pozitivně testovaní sportovci a členové olympijského týmu nakazili od jedné osoby, podle ředitelky Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové není možné s jistotou určit.

„Časová souslednost tady je, ale dokud nebudeme mít genotypizaci, nemůžeme to s jistotou říct,“ uvedla Jágrová. Pro přesné určení genetické informace viru by ale bylo třeba mít k dispozici pozitivní vzorky nakažených. Přímo z Japonska se je podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové získat nepodařilo ani diplomatickou cestou. „Máme ale z dneška informaci o tom, že jeden vzorek je varianta delta,“ dodala Jágrová.

Další vzorky k rozboru odebrali v Tokiu pozitivně testovaným také po návratu do ČR. S největší pravděpodobností z nich ale informace, které by pomohly určit, kdo nákazu rozšířil, nebude možné získat. Jeden vzorek, který je hraniční, podle Jágrové poslali do Národní referenční laboratoře k sekvenace.

O konkrétních osobách hygienici mluvit nechtěli. Jeden z nakažených se den před odletem setkal se třemi lidmi, kteří byli později také pozitivně testováni. První příznaky jeden z nich měl už v den odletu. „Neuvedl nám informaci, že by věděl, že jeden z jeho blízkých měl takové obtíže. Pozitivní výsledek měl až 18. července,“ dodala Jágrová.

Na dotaz ČTK hygienici uvedli, že pět z 42 lidí na palubě nebylo očkovaných. Jedním z nich je Voráček. Hygienici také už v pondělí zhodnotili protiepidemická opatření, která byla pro let do Tokia stanovená. Všichni členové posádky absolvovali PCR test, 42 cestujících bylo testováno 96 a 24 hodin před odletem s negativním výsledkem. Nákaza se podle hygieniků neprojevila u nikoho z novinářů, kteří před odletem přišli se sportovci do kontaktu.

Podle Svrčinové nikdo před cestou hygieniky nekontaktoval, aby s nimi opatření konzultoval. „Nebyli jsme kontaktováni před olympijskými hrami ze strany olympijského výboru s nějakými radami. Pro futuro bych doporučovala, aby s námi organizátor takové akce vstoupil v jednání,“ dodala s tím, že vyřizovali jen dotaz ministerstva zahraničí na zřízení Českého domu na ambasádě v Tokiu, který nedoporučili.

Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na hrách zkomplikovala.

ČOV se pustil do Neussera

Český olympijský výbor (ČOV) v pátek informoval, že systémová porušení protiepidemických pravidel, která mohla vést k nákaze, prokázána nebyla. Lidé v letadle ale neměli roušky či respirátory po celou dobu třináctihodinového letu do Japonska.

Šéf Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser také přišel s obviněním, že zástupci ČOV po příletu do Tokia podváděli. „Slyšel jsem od sportovců, že speciál doletěl do místa dějiště a v momentě, když na letišti zjistili, že jeden z pasažérů byl pozitivně testován, tak podle mých informací zaměnili tzv. seating list (zapsaný zasedací pořádek - pozn. red.) a nahlásili organizátorům a japonské hygieně úplně někoho jiného, než seděl kolem pozitivního pana doktora Voráčka,“ řekl.

Na to reagoval v dnešním prohlášení Český olympijský výbor. Pevný zasedací pořádek prý v letadle neexistoval a seznam ohrožených kontaktů tak stanovil právník Jan Exner, který měl na starosti řešení administrativních záležitostí kolem covidové bezpečnosti. Neusserovo vyjádření kritizují. „Bohužel se ve své funkci nedokázal oprostit od osobní antipatie vůči Českému olympijskému výboru, což je u nejvýše postaveného muže českého sportu přinejmenším politováníhodné,“ uvedl ČOV.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud